Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Ilona

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie mam 30 lat i mam duży problem z moim serduchem, a mianowicie cały czas czuję duży ucisk w klatce piersiowej, miewam napady duszności. Moje ostatnie wyniki Badania Echo-Serca to: LVdD - 5,9 LVsD - 4,0 IVdD - 1,2 PWdD - 1,2 IVsD - 1,7 PWsD - 1,6 RVdD - 1,6 LA - 3,3 Ao - 3,0 - 3,8 * Zastawka dwudzielna: Drobne zgrubienia brzegów płatków, prawidłowa ruchoma. Vmax - 0,7 m/s, E/A 1,4: DT = 132 ms; IVRT = 92 ms; Fala zwrotna - ślad * Zastawka aortalna: bez zmian organicznych, Vmax - 1,1 m/s , Fala zwrotna - nb. * Zastawka trójdzielna: bez zmian organicznych, Vmax - 0,5 m/s, Fala zwrotna - ślad * Zastawka płucna : bez zmian organicznych, Vmax - 0,8 m/s, ACT = 120 ms Fala zwrotna - nb. * Osierdzie - bz. * Kurczliwość ścian LK: prawidłowa: EF = 60 %. Czy mogłaby Pani Izo zinterpretować moje wyniki byłbym wdzięczny. Co mam zrobić aby pozbyć się tego uciążliwego i dokuczającego ucisku w klatce piersiowej? co ono może oznaczać?
P. ireneuszu- poza przerostem m. serca echo bz. proponuje konsultacje kardilogiczną pod kątem ewentualnej ch. niedokrwiennej serca, trudno dolegliwosci diagnozować netowo. P. Kasia- wynik echo bez istotnych patologii P. Minio -objawy najpewniej kardiomiopatii rozstrzeniowej , w sumie echoa porownywalne , przynajmniej w tych parametrach , ktore sa podane. Moze konsultacja w ośrodku leczenia niewydolnosci serca? ( nie weim czy jest to kardiomiopatia pozapalna czy niedokrwienna) P. Roxanno prosze dać sercu Taty jeszcze trochę czasu ,a w szelkie watpliwosci najlepiej konsultowac z kardiochirurgiem operującym
Pani Izo,ojciec był w u lekarza,znowu nie dał skierowania na jakiekolwieg badania,nawet nie zalecił badania krwi,ojciec jest miesiąc po szpitalu,najgorzej to chyba wygląda wskaznik EF 15%,dlaczego lekarz nie robi badań kontrolnych?czy to za wcześnie?czy go ignoruje?a może lepiej zmienić lekarza?Jak Pani myśli..,za odp.z góry dziękuje
witam pani izo ciesze sie ze trafilam na ta strone prosze o odpowiedz na poczatku grudnia lezalam w szpitau stwierdzono zaburzenia rytmu serca dodatkowe skurcze mialam wiele badan typu holter echo morfologie tarczyce dostalam bisokard 5 2 razy 1/2 tab.ale problem moj polega na tym ze teraz doszly nowe objawy zaczelo mi skakac cisnienie zwlaszcza rano po wstaniu z lozka i wieczorem mialam przewracanie serca z bolem niepokojem i zaslabieciami zawroty glowy i pieczenie glowy.mialam taki dziwny atak cisnienie skoczylo 170/100 przy tym bardzo zle sie czulam mialam dziwny smak w ustach i suchosc w gardle no i silny nie pokoj trafilam na pogotowie ale atak juz minal cisnienie wrocilo do normy ekg wyszlo ok prosze o podpowiec co powinnam zrobic
Kochani! Mogę ewentualnie pomoc zinterpretowac opis echa serca( a to i tez pośrednio , bo jest to po puierwsze jedno z badan oceniane razem! z caloksztaltem , czyli wywiadem , badaniem przedmiotowym i innymi badaniami) ,ale nie jestem w stanie leczyć przez net, bo te same objawy moga dotyczyc powaznej jak i blahej dolegliwosci P. Kasiu wystkie te wąpliwości prosze zwerbalizowac do lekarza prowadzacego tate, jesli maja panstwo takie wątpliwosci proponuje konsultację kogoś drugiego
Witam mam na imie Maciek mam 30 lat zrobiłem sobie badanie echo serca parametry z opisu badania nic mi nie mówią wiem ze mam chore serce ale mam pytanie czy to mozna leczyć wyłącznie farmakologicznie moje wyniki to : LK- 80mm , PK-32mm ,LP-55mm ,Ao-29mm ,PMK-10mm ,Ao V max.-0,9m/s MV V max - 0,7m/s , EF- 12-15% Ślad AI oraz TI , niewielka ilość płynu w worku osierdziowym. Bez skrzeplin w jamach serca .
Witajcie. Nie wiem czy to coś poważnego, ale wolałam tu napisać bo coś się dzieje z moim sercem. Mniej więcej 5 razy na dzień zaczyna tak szybko, bardzo mocno bić. Trwa to tak około 2 minut. Muszę wtedy głęboko oddychać, żeby przeszło. Mierzę sobie ciśnienie i tętno, mam normalne. Ale w czasie jak serce mi tak szybko bije to tętno gwałtownie wzrasta. Raz miałam nawet 170! Co to może być?
Witam!!! Mam 39 lat. Wczoraj robiłam badanie echa serca. Oto jego wyniki: Ao - 32mm LA - 31mm RV - 15mm IVS - 7mm LV - 48mm Ponieważ jestem laikiem w tych sprawach, proszę o interpretację moich wyników. Co oznaczają te wszystkie skróty? Bardzo zależy mi na odpowiedzi!!! Z góry wielkie dzięki!!!!
Pani Izabelo, bardzo prosze o wyjaśnienie co oznacza PPM wygina się w skurczu do LP (chyba albo LK) nie spełniając jeszcze kryteria dla rozpoznania wypadania płatka (jakie są graniczne normy od kiedy to jest wypadanie - inny badający powiedział ze mam wypadanie) struna rzekoma w swietle lewej komory mitralna Vmax - 1,2m/s f zwrotna ślad *fizjologiczna* aortalna Vmax - 1,5m/s fala zwrotna brak trójdzielna Vmax - 0,7m/s Ist. Vmax 2,0m/s *fizjologiczna* tętnicy płucnej Vmax 0,8m/s - f zwrotna Ist *fizjologiczna* nadmirnie rozciągnięta strunazastawka Eustachiusza Zastawki serca o prawidłowej morfologii. Hiperkineza lewej komory. Czy takie wady są poważne? Mogą postępowac? dziękuję bardzo
witam! Mam prośbe... Czy mogłaby Pani zinterpretować moje wyniki z badania ECHOKARDIOGRAFICZNEGO. Ja sie na tym nie znam a byłabym spokojniejsza gdyby ktoś to obejrzał. A więc... LEWA KOMORA: (LV) niepowiększona EDD-mm ESD-mm EDV-40ml ESV-ml Kurczliwość: prawidłowa EF= 60% Funkcja rozkurczowa E=cm/s A=cm/s PRAWA KOMORA (RV)-25mm PRZEGRODA M. KOMOROWA (IVS)-mm Sciana tylna(PW)-mm LEWY PRZEDSIONEK (LA)-mm LAA 12(cm2) PRAWY PRZEDSIONEK (RA)-11cm2 ZASTAWKA MITRALNA (MV) Płatki- pogrubiałe szczególnie płatek przedni z cechami wypadania Grad max. mmHg Fala zwrotna acentryczna,wąska(++) ZASTAWKA TRÓJDZIELNA (TV): bez zmian Fala zwrotna (+) ZASTAWKA AORTALNA (AoV): płatki- bez zmian organicznych i gradientu Pierścień-24mm Grad max.- mmHg, Grad. śr.-mmHg Fala zwrotna:ślad aorta wstępująca-mm ZASTAWKA PŁUCNA (PV): Fala zwrotna: ACT-ms Pień płucny-mm OSIERDZIE: bez zmian MAM 19 lat
czy mogl by ktos zinterperetoewac moje echo serca zastawka mitralna V max 1,85 m/s fala zwrotna zastawka aortalna Vmax 1,87 m/s fala zwrotna ZASTAWKA TRÓJDZIELNA VmaxO,91 m/s Fala zwrotna ZASTAWKA TĘTNICY PŁUCNEJ V max m/s Fala zwrotna Prawa komora RV 2,92 Przegroda IVS 0.9 Lewa komora LV 5,08 Tylna ściana LVPW 1,01 Prawy przedsionek RA 3,52 Lewy przedsionek LA 3,38 Aorta AO 3,08 skurcz H ~~ LVEDV cm3 128 LVESV cm3 42 EF /o (frakcja wyrzutowa) 67% KURCZLIWOŚĆ ŚCIAN KOMORY LEWEji obraz prawidłowy Bez zaburzeń kurczliwości
P. Basia: są to angielskie skroty jam serca-wymiary podane są w normie P. Magdo-z opisu nie wynika ,ze ma pani wade serca- normy echokardiograficzne zespołu Barlowa ulegly znacznemu *zaostrzeniu* i jest to wpuklenie na 5 mm. Struna rzekoma to wariant normy. Srce hiperkinetyczne-czesre u młodych , wrazliwych kobiet , ewentualnie hormony tarczycy do sprawdzenia. P. Milena - srdedniego stopnia niedomykalnośc zastawki mitralnej P. Adian- badanie bez większych patologii, graniczny wymiar prawej komory, ale nie wiem w której projekcji mierzyl sonografista. generalnie ok I na koniec-kochani , netowo i na podstawie kilku słow nie jestem w stanie wnioskowac całościowo o stanie waszego zdrowia . Moge zinterpretowac opis echokardiograficzny
dziękuję za interpretację moich wyników badań. Chciałm się zapytać czy ta niedomykalność zastawki mitralnej średniego stopnia jest groźne? I czy trzeba to leczyć. Moja pani kardiolog powiedziała ze podejrzewa u mnie tarczyce potrząc na te badania. Byłbym wdzięczna za odpowiedź...
Witam serdecznie ! Mój tata ma mieć wykonane badanie koronarografii w Szpitalu Kardiologicznym w Kowanówku pod Poznaniem. Czy to dobry ośrodek, czy szukać lepszego ?? I jeszcze jedno: w niektórych ośrodkach cewnik wprowadza się z przedramienia. Czy to lepiej dla pacjenta czy gorzej? Szukać miejsca gdzie tak robią czy to bez sensu ??
Witam. Prosilbym p. Izę o interpretacje wynikow. Lekarz ktory robil mi echo nie powiedzial zbyt jasno tylko kazal sie nie martwic... Oto wyniki: Dyskretne zwloknienia brzezne przedniego platka zastawki mitralnej - A1, A2, A3.Pozostale zastawki serca bez zmian organicznych, w badaniu doplerowskim, kolorowym prawidlowe. Zaznaczona wiotkosc dystalnej czesci przedniego platka mitralnego bez prolapsu. Jamy serca nieposzerzone: Ao-33,2mm LP-35,3mm LK-57,0mm /37,5mm PK-wn. /RVDd-22,4mm/. Miesien lewej komory serca bez przerostu, przegroda komorowa IVSd-11,5mm. Kurczliwosc prawidlowa, globalna EF-62% FS-34%. W badaniu doplerowskim dominujaca fala A naplywu mitralnego. Osierdzie bz. Z ekg cos mowil o bloku prawej odnogi czy jakos tak.... Z gory pieknie dziekuje:) Pozdrawiam Bartosz
przepraszam, ze tak panią męczę,ale mam jeszcze jedno pytanie... Czy przeziębienie w czasie badania echo miało wpływ na wyniki tych badań i czy mogło mieć związek z tym ze stwierdzono wypadanie płatka zastawki mitralnej? czy to nie miało zadnego związku? jeszcze raz przepraszam za kłopot i z góry ślicznie dziękuję