Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Ilona

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ewa30zToF

Czy jest w porządku? Przeciez sam napisałeś: IA +/++, czyli niedomykalnośc zastawki aortalnej mała/ umiarkowana Przerost lewej komory serca. Przeplyw plucny nieco przyspieszony. Poczekaj na wyniki echa przezprzełykowego i na opinię kardiologa.

Dzięki śliczne za odpowiedz ,kardiolog kazał w ogóle się nie przejmować ponieważ nie jest to wada ,tak stwierdził i jak sam napisałeś śladowe ,mam brać magnez i tyle,stwierdził że serce jak dzwon :) Dzięki jeszcze raz .

Gość Daniel7878

No tak,ale kardiolog nic nie mowi .Lecze sie od kilku lat ale dopiero ostatnio pojawily sie dusznosci (nawet w spoczynku) ,bole w okolicy serca(mostek) oraz zawroty glowy. Cisnienie unormowane 140/80 puls w okolicach 80. Lekarz zaleca dodatkowe badania,karze sie nie stresowac i wypoczywac. Po tygodni *relaksu i odpoczynku* wrocilem do normalnych zajec i po jednym dniu bole wrocily. Stad wlasnie moje pytanie odnosnie wynikow gdyz dla mnie to magia. Dziekuje i pozdrawiam .

Gość adrian1111111111

moje echo serca rv 2,60 ivs 0,86 lv 5,88 lvpw 1,01 ra4,11 la 3,43 ao3,22 ef52% kurczliwsoc sciany komorowej lewej brak to tak trenuje sporty walki pytanie do lekarza moj lekarz kardiolog powiedzial ze moge dalej trenowac z taka sama czestostliwoscia pyttanie do jakiegos lekarza czy to jest duzy przerost tej lewej komory wychodzi ze to 0,18 mm prosz eo jakis odpias

Gość adrian1111111111

A i jeszcz ejdno czy jak przestane brac suple krayne aminokwasy itd to sserce sie zmniejszy teraz zmneijszylem troche intensywnosci treningow robie ich mnie w tygodniu okolo 10 jeszcze zmneijsze do 8 moze sie pomniejszy to serce jak panie mysli pani Izabelo bo to do pani pytanie

Oj wątpię, że ta Pani Ci odpowie. Aminokwasy nie mają wpływu na serce. Co innego kreatyna, której podczas jej suplementacji występuje bardzo duże stężenie właśnie w mięśniówce serca. Jak dla mnie to masz serce sportowca, dla kardiologa zapewne też, bo nie powiedział, że nie możesz ćwiczyć. Bardzo dużo trenujesz i Twoje serce raczej się nie zmniejszy. Zrób sobie okres regeneracyjny. Poczytaj o lewej komorze serca w maratonach. Nie możesz cały czas piłować. Musisz pomyśleć o regeneracji i pamiętać ,że każdy Fighter jedzie na maksa tylko w okresie przed walką. Pozostały okres to okres ćwiczenia techniki, czasu reakcji, podtrzymania kondycji. No chyba, że mówimy o Marcinie Różalskim:) Ja bym zszedł do 3-4 treningów w tygodniu po 1,5 godziny na parę miesięcy. Gdy będziesz się szykował do walki to wtedy przyśpieszysz. Pozdrawiam serdecznie billymarks!

Gość adrian1111111111

Moze i masz racje ja lece caly czas 12-14 treningow w tygodniu niemam okresu przygotowaczego bo caly czas lece jak bym sie przygotowywal do wali moze to i glupie ale lubie ciezki trening ale musze troche zmniejszyć intesywnosc na miesac bo potem okres przygotowawczy lekarz powiedizal z emoge z taka samą intesywnoscią trenować ale rowniez zasugerował troche zmniejszyc ilosc treningow

Witam już wcześniej pisałam ale mam jeszcze parę pytań . Ostatnio przechodzilam zapalenie zatok ,miałam stan podgorączkowy trzymało mnie prawie miesiąc .zaczęłam mieć problemy z sercem tak jak by nierówno biło a przy wydmuchiwaniu nosa czułam cisk w klatce i duszność . Potem wzięłam antybiotyk rovamycynę i naczytałam się w ulotce o jakimś wydłuzonym qt serca czy coś takiego ...wkręciłam sobie że to mam i zaczęlo się ...nierówne bicie serca i lęk . Robilam echo serca które wcześniej już tutaj opisywałam : jamy serca nie powiększone. obraz i funkcja zastawek prawidłowa,z wyjatkiem zastawki militarnej , gdzie stwierdzono czynnościową niedomykalność mv 1 stopnia.Lewa komora ,grubość jej ścian ,parametry kurczliwości globalnej prawidłowe. Frakcja wyrzutowa ef-68% militarna (1/2)cm,obraz prawidłowy,czynnościowa niedomykalność 1 st.e/a 1,35. Nie wytrzymałam i pojechałam wczoraj na pogotowie gdzie zrobiono mi ekg i w trakcie odczułam jak by mi serce przeskoczyło ,ale ekg nic nie wykazało. Zrobiłam jeszcze poziom magnezu:2.11 potasu:3.9 sód:137 do tego poziom troponiny: nie obecne A także morfologię wyniki ok. A moje pytanie brzmi :czy to może być nerwica ...Do tego dochodzi ucisk w klatce . Wg badań wychodzi że jest ok. Już sama nie wiem ...mam bardzo ,kardiolog na ostatniej wyzycie powiedziała że niedomyklaność mitralana jest śladowa i nic nie powinnam odczuwać a serce jest naprawdę ok. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam

Gość perezz22882

Zastawka militarna 1/2cm ? :D na moje oko wyniki są okej tylko niech kardiolog je obejrzy .. na nerwice sproboj coś z walerianą na uspokojenie jak objawy beda dalej to sie pomysli jak przejda po uspokojajcych to znaczy ze nerwica

Witam! Mam do was wielką prośbę. A dokładniej o zinterpretowanie moich wyników echo. Jamy serca nie poszerzone. Koncentryczny przerost mięśnia LK Kurczliwość ogólna prawidłowa. LVEF 70-75% Prawidłowa Kurczliwość PK. TASPE 2,1 cm Zastawka aortalna trójpłatkowa - w PSAX można wyróżnić 3 płatki i 3 spoidła - płatki ze zwłóknieniami oraz zwłóknienia proksymalnie w spoidłach (częściowo sklejone); w PLAX doming płatków. AVA planimetrycznie - 0,8 cm2, z równania ciągłości - 0, 83 cm2. Centralny brak koaptacji - umiarkowana/graniczna dla dużej IA. GA istotnie podwyższony - 149/90,3 mm Hg (prawe okono przymostkowe) LVOT - 2,0 cm, pierścień - 2,1cm. Opuszka - 2,5 cm. AAo - 3,7 cm. Łuk nieposzerzony. Ao desc. także. Zastawka mitralna ze zwłóknieniami w brzegach płatków. Mała/nieco większa IM. Mala IT. RVSP 25,9 + 3 mm Hg. TP nieposzerzony - 1,8 cm. AcT 144 ms. Nieznacznie przyspieszony przepływ - v = 1,26 m/s. ŻGD 1,8 cm, podatna. Prawa komora: 25 Przegroda miedzykomorowa: 13 Lewa komora rozkurcz: 47 sciana tylna: 12 Lewa komora skurcz: 28 Lewy przedsionek skurcz: 37 Pole przedsionka lewego: 18.6 Pole przedsionka prawego: 16.7 Aorta wstępująca: 37 Tętnica płucna: 18 Frakcja wyrzucania lewej komory: 73 Niedomykalność mitralna: Więcej niż mała Niedomykalność aortalna: Więcej niż umiarkowana Niedomykalność trójdzielna: TAPSE: 21 Gradient aortalny maksymalny: 149 Gradient aortalny średni: 90.3 AVA: 0.83 Gradient wsteczny trójdzielny maksymalny: 25.9 Żyła główna dolna: 18 Szacowane cisnienie w prawym przedsionku: 3

Witam:) Czy mógłby mi ktoś pomóc: w roku 2005 moje wyniki echo były takie : Lewa komora LVEDD=44mm, LVESD=28mm, IVS=7mm, FS=45%, EF=ok.70% Prawa komora: RVEDD= 12mm, RVFWDD=mm Lewy przedsionek: LAD=30mm Prawy przedsionek: RAD=mm Zastawka mitralna: płatek przedni pogrubiały do 4mm, prolaps płatka przedniego na 4mm powyżej pierścienia zastawki, fala zwrotna do LP o zasięgu + + + *ślizgająca się* po tylnobocznej ścianie przedsionka, V max. regurgitacji 570cm/S, gradient nieistotny: 4,9/2,2mmHg Zastawka aortalna: szczelna, gradient:67,2/3,3mmHg Zastawka płucna szczelna, gradient5,7/2,1mmHg Komentarz: graniczna wielkość lewej komory, prawidłowa grubość mięśnia, bez odcinkowych zaburzeń kurczliwości, prolaps przedniego płatka zastawki mitralnej z dużą niedomykalnościa, osierdzie bez cech płynu. Powiększenie się wymiaru lewego przedsionka od ostatniego badania.. Przez następne lata chyba jakichś wielkich zmian w badaniach nie było... A w tym roku moje wyniki to: Lewa komora LVEDD=48mm, LVESD=78mm, IVS=7mm, FS=42%, EF=ok.70% Prawa komora: RVEDD= 15mm, RVFWDD=mm Lewy przedsionek: LAD=34mm Prawy przedsionek: RAD=mm Zastawka mitralna:płatek przedni pogrubiały do 6mm, prolaps przedniego płatka na 4-5mm powyżej pierścienia zastawki, fala zwrotna LP o zasięgu + + *ślizgająca się* po tylnobocznej ścianie przedsionka, gradient nieistotny:5,6/2,4mmHg Zastawka aortalna szczelna, gradient 5,9/3,9mmHg Zastawka płucna szczelna, gradient 5,1/2,7mmHg Zastawka trójdzielna szczelna Komentarz: Prawidłowa wielkość jam serca, prawidłowa grubość mięśnia, bez odcinkowych zaburzeń kurczliwości, prolaps przedniego płatka mitralnego z małą niedomykalnością, osierdzie bez cech płynu. Bez progresji wady. Tak więc wynika z tego(co mówią mi lekarze i jaki jest komentarz), że moja wada się zmniejszyła, jednak jak to jest możliwe i czy widać to w tych cyferkach:) Zastanawia mnie jak mogła zmaleć niedomykalność zastawki skoro lekarze zawsze mówili mi, że czeka mnie operacja i zmniejszenie się tej wady jest niemożliwe.. Proszę o pomoc:)