Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Ilona

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie . Piszę bo sam jestem zdumiony . Dokładnie rok temu wykryto u mnie wadę serca zastawkę aortalną dwupłatkową z niedomykalnością ++ i mitralną niedomykalnością + . W tym powiększoną lewą komorę serca 56 mm i aortę 38 mm. Reszta prawidłowa w tym frakcja wyrzutowa 65 % . Od wady serca biegałem regularnie i jeździłem na rowerze dziś po wizycie u lekarza i USG serca o dziwo moja niedomykalność aortalna nie zalicza się już na ++ lecz na + , lewa komora jest już 55 mm , aorta 38 bez najmniejszych zmian , mój kardiolog bardzo długo przeprowadzał badanie i podziwiał wyniki z poprzedniego rok z tymi dzisiejszymi , jest pełen podziwu jak i ja również. No nić wierze że ruch działa cuda po prostu. Nie biorę żadnych leków dodam . W ogle moja zastawka ma strasznie długie dwa płatki dziwnej budowy i lekko postrzępione na końcu taka moja uroda jak to powiedział lekarz.

Witam doktor skierował mnie na operacje zastawek serca ale czy jest ona konieczna? oto moje badania! wymiary w mm prawa komora 30 przegroda m-komorowa 14 lewa komora 56 tylna ściana l. komory 12 aorta 36 lewy przedsionek 63 prawy przedsionek 42 pień płucny 27 max przepływ przez zastawkę w cm/s mitralną 100 aortalną 180 trójdzielną 70 l/ płucnej 90 oraz w opicie mam funkcj lewej komory EF w % 45

Witaj , z tego co widzę aorte masz 36 mm , ja mam 38 mm na granicy , jedynie co tu widzę frakcja wyrzutowa jest mniejsza u ciebie , ja mam 65 . Po prostu idz do innego lekarza , dobrego specjalisty , bo mi się wydaje ze az tak zle nie jest , Na moje oko tylko ta frakcja wyrzutowa .

Tzn tak , mam wadę serca zastawkę aortalną dwupłatkową ale na tyle dziwna że posiada strasznie długie płatki które wręcz się zaginają i mam trochę dłuższą drogę przy niedomykaniu ( jestem wyjątkowy z taką budową he i tego kardiolog nie widział jeszcze ) a i na końcu są postrzępione , występuje na tej zastawce niedomykalność ale ta niedomykalność z ++ spadła po roku na + . Aortę mam tylko na początku poszerzoną 38 mm i lewą komorę serca na 56 mm ale po roku już 55 mm . Frakcja wyrzutowa jest u mnie 65 % albo 66 % . Kiedyś przed tym jak wykryto u mnie wadę mocno trenowałem sport i kulturystykę co przyczyniło się do dobrej frakcji wyrzutowej . Teraz gdy od roku biegam regularnie i przyszedłem na badanie lekarz był zdumiony że niedomykalność zmalała. Jeszcze występuje niedomykalność mitralna lekka na + ale to z pewnością przez zastawkę aortalną. Przegrody mam po 10 mm

Gość Krzysztofowicz

Dzień dobry, Proszę o podpowiedź co znaczy poniższy opis do badania echo serca: Lewa komora: diastole 5,2 cm Przegroda międzykomorowa: 1,7cm za ścianą tylną 1,6cm Prawa komora: 2,2 cm EF 60% Lewy przedsionek: 3,5cm Aorta pierścień 2,3cm opuszka 3,4 cm wstępująca 2,8cm zstępująca 2,5 cm A mx Ao 1,2m/sek Funkcja rozkurczowa lewej komory upośledzona. Pozdrawiam i dziękuję Krzysztof

Witam , co do opisu to tylko widzę funkcja upośledzona i z tym lepiej pójść do kardiologa , reszta wydaje mi się ze w normie , frakcja wyrzutowa 60 % też dobrze , lewa komora 52 mm , (ja mam 59 mm przerost lewej komory) Aorta opuszka 34 mm , ( ja mam 38 mm to górnej granicy normy ) Dlatego tak jak pisalem wymiary serca w normie ( patrz na moje masz przykład) , a z upośledzeniem funkcji rozkurczowej pójsc do lekarza najlepiej prywatnie nie czekaj i bedziesz wtedy spokojny.

Mam pytanie i liczę że ktoś mi pomoże uzyskać na nie odpowiedź.Otóż po Echu niepokoją mnie 2 wartości.Mianowicie grubość przegrody międzykomorowej w rozkurczu 13 mm i LVPws czyli grubość tylnej ściany serca w skurczu u mnie na poziomie 2.01 cm.Proszę o opinie czy takie wartości to jakaś tragedia czy tylko delikatne zawyżenia normy.Bo myślę że frakcja wyrzutowa na poziomie 72% jest ok.(?) Reszta wyników jest prawidłowa,ale jakoś te wartości nie dają mi spokoju. Nadmieniam że mam 41 lat i lekką arytmię serca.

Witam wladek kielce a to moje wyniki echa serca Ao-wst-28mm, łuk-26mm .Jama serca;LP-38mm ,pk-28 mm,LK-53/36mm Miesien LK z cechami koncentrycznego przerostu - pmk-14 mm Hipokinezja sciany przedniej i bocznej ,kurczliwosc globalna dobra EF-ok .55% To przed operacja wstawienia By-passów ............................../.................................................................................................po operacji zespolone tetnice piersiowa wewnetrzna lewa z galezia miedzykomorowa przednia ............................................................................................................. ...Ao-3,1 cm ,PK-3,1 mm , LK-4,3 cm ,przerost miesnia sercowego LK EF-55% ,,,,,,,,, odpowie mi ktos jak moje serduszko

witam Bardzo proszę o interpretację wyniku. jamy serca nie powiększone. obraz i funkcja zastawek prawidłowa,z wyjatkiem zastawki militarnej , gdzie stwierdzono czynnościową niedomykalność mv 1 stopnia.Lewa komora ,grubość jej ścian ,parametry kurczliwości globalnej prawidłowe. Frakcja wyrzutowa ef-68% militarna (1/2)cm,obraz prawidłowy,czynnościowa niedomykalność 1 st.e/a 1,35. BARDZO PROSZĘ O POMOC POZDRAWIAM

dzięki śliczne za odpowiedz .miałam problemy z szybszymbiciem serca w sytuacjach stresowych , ale mam duże problemy z mamą ciężko chora . ostatnie dwa tygodnie to jeden wielki stres. czyli z tą zastawką militarnąjest ok ? bo bardzo się bałam a jestem nerwusem. pozdrawiam

No i czasami jak się przemęczę bóle w plecach i klatce piersiowej,ale do tego trzeba doliczyć skrzywienie kręgosłupa piersiowego. A np.po basenie mam uczucie ciężkości na barkach plecach i to mnie skłoniło do wykonania echa serca ,bo wcześniej takich objawów nie miałam . Muszę dodać że wcześniej ciężko ćwiczyłam wyciskanie sztangi leżąc przy wadze 56 kg wyciskałam 82,5 kg na klatę więc wysiłek dla mnie to pestka i nigdy się szczególnie nie męczyłam , do ostatniego czasu kiedy przeszłam wielki stres związany z chorobą mamy.

Gość Kriss777

Ja również mam pytanie o interpretacje wyników Jama lewej komory nieposzerzona LV 53/37mm bez cech przerostu mięsnia IVS 11mm , PWD- 8mm Bez odcinkowych zaburzeń kurczliwości EF-65 -70% . Lewy przedsionek granicznej wielkości 40mm IM ślad Zastawka aortalna trójpłatkowa bez istotnych odchyleń Aop-35mm , Aorta wystepująca 29mm Prawe jamy nieposzeżone RV-25mm , TP-24mm , IT ślad Bez ptologicznej ilości płynu w worku osierdziowym Badanie robiłem ze względu na bóle i pieczenie w klatce piersiowej promieniują na lewy bark (plecy) i dziwne odczucia z sercem. Lekarze twierdzą , że nadwyrężyłem sobie miesiń w klatce (EKG 2 razy wszystko ok. w krwi podobno mało potasu i gęsta) Proszę jeżeli jest jest ktoś co się zna niech pisze mam 37 lat i małego cykora

Barcia pytaj kardiologa o niedomykalność, być może jest ona na pograniczu śladowej, a zastawka jest prawidłowo zbudowana. Nie martw się na zapas. Kriss777 masz lewy przedsionek granicznej wielkości i śladową niedomykalność zastawki mitralnej. Jeżeli podnosisz żelastwo to odpuść sobie treningi na maksa, przynajmniej na jakiś czas. Zastanów się nad zdrową dla organizmu dietą odkwaszającą, uzupełnij minerały. Gęstą krew trudniej przepompować i odbija się to również na sercu, dodatkowo może to doprowadzić do zawału serca. Zrób sobie przerwę na podniesienie poziomu kondycji w wykonaj ponowne echo za 2-3 miechy. Ja bym tak zrobił. Pozdrawiam!

Gość Daniel7878

Witam. Dzis robilem koljene swoje echo ale lekarz zalecil kolejne badanie *przelykowe*. Mam bole w kltace piersiowej i dusznosci oraz stwierdzona niedomykalnosc.Prosze o interpretacje moich wynikow gdyz zbyt wiele nikt mi nie mowi. LP 33mm , LK49/28 mm, PMK 12 mm, ŻGD 17 mm, EF 60%, Przeplyw plucny 1,1m/s ACT 194ms, RVSP nieistotny, IA +/++ Przerost lewj komory serca,bez zaburzen relaksji LK. Przeplyw plucny nieco przyspieszony. Czy wszytsko jest OK?? Dziekuje za wyjasnienia