Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Ilona

Rekomendowane odpowiedzi

hej. Ok rok temu stwierdzono u mnie niewielkie niedomykalności trójdzielnej i mitralnej. Nie męczę się aż tak bardzo, ale mam jeden problem.... moje serduszko szaleje. zdarza się, że siedzę w fotelu oglądam telewizję i zaczynam *tykać*. podwyższa mi się troszkę ciśnienie a serduszko tyka ponad 85 uderzeń na sekundę. są dni, że wszystko jest dobrze, że nie odczuwam tego pulsu ale są takie i jest ich coraz więcej, że to bardzo mi dokucza, wtedy strasznie się boję. lekarz powiedział mi, jak wykryli u mnie tą wadę, że nie mam się czym przejmować i że mam żyć normalnie, niestety nie powiedział, że zacznę *tykać* :( dziwi mnie to, ponieważ moja wada tak jak pisałam wyżej jest śladowa. dodam, że mam 23lata. a i jeszcze jedno jak chodzę do lekarzy z moimi wynikami echo, ekg, krew to oni mówią, że powinnam urodzić dziecko i czy to jest możliwe, że po ciąży moja wada *zaniknie*? czy ktoś ma podobny problem z *tykaniem*?? jeśli tak to proszę mi poradzić jak temu zapobiegać? kiedyś jednorazowo miałam przepisany lek CONCOR COR 1,25.
Nie długo idę do kardiologa 6 badanie serce tym razem holtera. Mam pewną chorobę tachykardia chyba napadowa czy jakoś objawia się tym że wszystko sprawa mi niesamowity wysiłek tętno podnosi mi się nawet przy staniu dlatego gdy stoję w kościele ludzie się patrzą co ten robi jak się wierci itd., pomagając w gospodarstwie z 8 godzin byłem wykończony ale wytrzymywałem razem ze zdrowymi ludźmi i byłoby by jeszcze dobrze gdy serce mi powracało do normalnego rytmu a tu np. pracę przestanę wykonywać 16 to mi z 90 u/ m biję do północy co jest nie do wytrzymania jeden taniec np. na weselu jestem wykończony cały spocony itd. Bardzo podnosi to siłę woli i zmienia człowieka gdy wszyscy mówią ci że jesteś zdrowy, dla innych którzy będą pisać to na pewno nie nerwy 2 lata wątpię żeby bez przerwy trzymały. Takie miałem wyniki z 2 lata temu 122/min. PQ 138ms QT- 292 ms, QTc 417 ms. ECHO LK 46 PMK 7 PK 17 TŚLK 8 LP 25 Ao 24 V max AoAbd 0.8 m/sek.Czy to może być zespół WPW?
Proszę o interpretację wyników echa serca. Wymiary jam serca : lewa komora-skurcz: 28 mm rozkurcz 47 mm lewy przedsionek 34 mm aorta : 30 mm prawa komora 31 mm Mięsień IVS-skurcz 14 mm rozkurcz 11 mm tył-skurcz : 14 mm rozkurcz 11mm Zastawka mitralna : zwłóknienia brzeżne płatków V maks : 0,7 m/s E/A : 1,3 Fala zwrotna : ślad Zastawka aortalna : zwłoknienia brzeżne płatków Vmaks : 1,5 m/s Fala zwrotna : nb Zastawka trójdzielna : bez zmian, Vmaks: 0,7 m/s, Fala zwrotna: ślad Zastawka płucna : bez zmian, Vmaks:0,8 m/s Fala zwrotna : ślad Osierdzie: ślad płynu Opis dodatkowty : kurczliwość : symetryczna,dobra obu komór; TAPSE-24mm Frakcja wyrzutowa : 63 % Wnioski : powiększona prawa komora, pozostałe wymiary jam, mięsień, funkcja komór w normie, zwłóknienia brzeżne płatków zastawki aortalnej i mitralnej, pozostałe zastawki o prawidłowej budowie, ruchomość płatków dobra, przepływy w granicach normy.

Witam serdecznie, mam 25 lat i od 4 lat leczę się na nadciśnienie. Ostatnio miałam wykonywane echo serca i chciałam Was prosić o rozszyfrowanie tego wyniku. Moja wizyta u kardiologa dopiero za kilka tygodni a chciałabym wiedzieć czy wszystko w porządku... Oto opis: Aorta: 2,6; łuk: 2,4cm Lewy przedsionek 4,2 Prawa komora: 2,8 Przegroda międzykomorowa: 1,1 Lewa komora: 5,3 Tylna ściana: 0,8 EF: 55% Zastawka mmilitarna: cechy niewielkiego wypadania tylnego płatka do lewego przedsionka. Fala zwrotna II stopnia. E max=1,0m/s. A max=0,44m/s. Zastawka aortalna: płatki i przepływ w normie Zastawka trójdzielna: w normie Pień płucny: 1,8cm, czas akc. 149ms Wnioski: Powiększenie jamy lewego przedsionka i drogi odpływu oprawek komory. Grubość i kurczliwość mięśnia lewej komory prawidłowa. Cechy niewielkiego wypadania tylnego płatka do lewego przedsionka z mała falą zwrotną. Z góry dziękuję za pomoc Zuza

witam, Pani izabelo mam pytanie, mam 28 lat jestem po powaznym zlamaniu nogi i gram w pilke nozna, frakcja wyrzutowa ef jest opisana na moim badaniu: ef ok *60%. Co to oznacza ,poniewaz lekarz napisal mi niewyraznie- tend do hipokinezy. Dziwi mnie to ,bo inne wyniki serca mam dobre. Moglaby mi Pani pomoc ,napisac tutaj lub na maila: robek-82@o2.pl dziekuje

Dobry Wieczór... Bardzo proszę o pomoc w interpretacji echo serca. LK - 46mm LP - 40mm PMK - 9mm PK - 32mm EF - 65% V max TP - 106cm/s V max Ao - 150cm/s R VSP - mmHg Graniczna wielkość lewego przedsionka. Grubość i kurczliwość lewek komory prawidłowa. Prawidłowa relaksacja ścian lewej komory. Fala zwrotna przez zastawkę mitralną (+), pozostałe zastawki bez cech wady Prawidłowe przepływy krwi w pniu tętnicy płucnej i aorcie wstępującej. Osierdzie bez zmian. Dziękuję i pozdrawiam

U mojej córki wykryto niedomykalnośc zastawki mitalnej.biegnącą po tylnym płatku tej zastawki. Nic w opisie nie pisze w jakim stopniu ta niedomykalnosc.moze ktos sie zna co oznaczają te skróty, w badaniu Dopplera vmax Ao-1,3m/s Vmax zas 2.-0,9;0,5 Vmax PA-1,15m/s Vmax zas 3-0,6;0,45 Szmer 2-3/6.gl.w.p Erba tetno udowe(+) ostateczne rozpoznanie;Q23.3 Przedni platek zastawki mitralnej maksomatryczny. Może ktos mi pomóc zrozumiec czy mam się martwić tym wynikiem, czy też nie . z góry bardzo dziekuje za jakomkolwiek podpowiedz.POZDRAWIAM

Witam jeśli ktoś potrafiłby odpowiedzieć to byłabym wdzięczna. Co mianowicie oznacza w wyniku badania echa serca stwierdzenie: zaokrąglony koniuszek serca, cechy początku podwyższonego LVEDP, nieznaczna hypokineza ściany bocznej, EF 49% Dziękuję Pozdrawiam

Witam, prosze o interpretację wyniku echo serca: komora lewa w diast. 53mm lewy przedsionek 33mm prawa komora w proj. 4jam 34mm przegroda 9mm ściana tylna 8mm EF 70% sladowa fala zwrotna trójdzielna z max gradientem w gran 28-32mmHg pień tętnicy płucnej 24-26mm max predkośc przepływu w pniu TP 105cm/s śladowa fala zwrotna płucna szer. odcinka wstepujacego aorty 29-27mm i łuku 23mm proszę o odpowiedz, bo martwi mnie trochę ten wynik, szczególnie te fale zwrotne pozdrawiam

Witam, czy ktos mogłby mi pomoc? Mam 28 lat. lekarz nic mi nie powiedzial o wynikach... tylko ze sa dobre... lewa komora : 32mm/44mm lewy przeds : 28 mm aorta 25mm prawa komora : 29 mm IVS 14mm/11mm scian atylna 14mm/11mm prawy przeds : 37 mm masa lewej komory 196 g Zast mitr V maks 1,2 m/s E/A 1,2 zast plucna V maks 1,1 m/s zast trojdzielna - niedomykalnosc slad/I st o fali do 1,6 m/sek

Witam serdecznie . Mam na imię Piotr , 21 lat , 182cm , waga 75kg . Nie dawno zostałem poddany badaniu USG serca , w tym badaniu wykryto u mnie wadę wrodzoną z jakimiś nieprawidłowościami zastawkowymi. Prosiłbym o interpretacje tych wyników , ponieważ przyznam , na prawdę ale to na prawdę mało, na temat mojej wady i serducha dowiedziałem się , od swojego lekarza. O to wyniki : Zastawka Mitralna prawidłowa , fala zwrotna + Zastawka Aortalna Dwupłatkowa , fala zwrotna ++ PHT =424 Zastawka Tętnicy Płucnej prawidłowa , AcT = 159msec Zastawka Trójdzielna prawidłowa Aorta 38 mm Lewy przedsionek 30mm Lewa Komora : Diastole 56mm Systole 34mm FS% 39% EF% 69% Przegroda międzykomorowa : 10 mm Ściana Tylna : 10mm Prawa Komora : 22mm Kurczliwość : Prawidłowa Wnioski : Lewa komora nieco powiększona o prawidłowej funkcji skurczowej. Zastawka Aortalna dwupłatkowa. Umiarkowana niedomykalność aortalna , oraz łagodna niedomykalność mitralna.Prawidłowe ciśnienie płucne. Dodam że od dziecka prowadziłem tryb raczej sportowy , biegałem długie dystanse , grałem w piłkę i niestety również miałem staż na siłowni prawie 3 letni. Gdy miałem 19 lat zacząłem odczuwać przy bardzo gwałtownym wysiłku do dnia dzisiejszego problem z złapaniem tchu ( który mija po jakimś czasie i mogę nadal kontynuować grę w piłkę ) Nigdy nie paliłem i nie palę papierosów.Od kiedy dowiedziałem się o mojej wadzie , zaprzestałem natychmiast treningu na siłowni.Regularnie jeżdżę na rowerze jak i również biegam, spokojnie , dla relaksu.Nie mam problemu z kondycją i przebyciem długiego dystansu,pod warunkiem że mój wysiłek nie jest gwałtowny i nagły. Od zawszę miałem niskie ciśnienie do dnia dzisiejszego , tylko dodam że dolna wartość ciśnienia nagle spadła. Tętno również miałem zawsze niskie około 50 do 60 uderzeń. Czasami odczuwam jak moje serce potrafi na chwilę się jakby zatrzymać i uderzyć trochę mocniej niż zwykle ( tak jakby naglę dostawało takiego uderzenia ) Trochę to nie przyjemne odczucie , ale do tego się już przyzwyczaiłem. I kieruję takie parę pytań , które bardzo mnie nurtują : Czy taka wada serca z biegiem lat może się powiększyć , czy są przypadki że np: nie pogłębia ,albo i nawet poprawia ? nie biorę żadnych leków ponieważ tego mi nie przepisano. Czy taki wysiłek jaki prowadzę aktualnie jest prawidłowy , nie pogorszy stanu moich zastawek , serca , a może i polepszy,czy robię wszystko w dobrym kierunku. Co to znaczy że moje serce , a dokładnie lewa komora jest nieco powiększona.Czasem miewam bóle głowy, czy mogą być powodem mojej wady serca? a może niskiego ciśnienia.Chodź jestem bardzo ruchliwy często czuje się senny,nie wiem czy taka moja już uroda. I jeszcze zastanawia mnie jedno , gdzie i u jakiego lekarza , przy jakich wizytach powinienem informować o mojej wadzie serca i okazywać wyniki USG ?Słyszałem coś o profilaktyce zapalenia wsierdzia , ale na prawdę mało na ten temat wiem. I najważniejsze pytanie , czy wyniki USG są złe ? Dodam, że mam się zgłaszać na wizyty kontrolne co roku. Przepraszam że kieruje tyle aż pytań , ale od własnego lekarza dowiedziałem się prawie nic. Z góry bardzo dziękuje za przeczytanie mojej wypowiedzi i odpowiedź. Pozdrawiam

Gość SMUTNA202

Bardzo proszę o interpretację wyników echa serca...Oto one:Jamy serca niepowiększone LP=25 mm, LK=38/26 mm, PMK=10 cm, Tś=10 mm. Mięsień lewej komory nieprzerośnięty, Zastawka aortalna bez zmian, Gradient aortalny nieistotny. Wypadanie przedniego płatka zastawki mitralnej ma małą falą zwrotną N.mitr (+/++) N. tr (+) śladowa. Zaburzenia relaksacji E=A. EF=60% . Aorta wstępujaca=29 mm, gradient w cieśni aorty 11,1 mmHg (1,67m/sek) Dodam, że powodem robienia wyniku było kołatanie serca, dretwienia czesci ciała, ogółem napad jak twierdzą lekarze nerwicy, tarczyca w normie, morfologia z rozmazem i biochemia, elektrolity, nerki, krzepliwosc, próby wątrobowe w normie, rtg klatki piersiowej w normie, dodam jeszcze że jeden lekarz jak do tej pory a było ich ok.15 wysłuchał szmer w moim sercu, a pani pulmolog po konsultacji z kadriologiem który wykonywał echo stwierdziła że on *na wyrost* napisał *wypadanie płatka* bo naprawde jest on wiotki...Chciałam zapytać czy zdaniem Pani Izabelli ten wynik echa serca jest dobry...Dokuczają mi straszne klucia serca i duszności...Lekarze twierdzą, że to nerwica..jednak ten płatek zastawki mitralnej mnie niepokoi...Dodam jeszcze, że holter *nie wykazał istotnych zab.rytmu serca*...Chciałam zapytać jak z tą zastawką czy ta wada, chociaz lekarze ze uznali tego za wadę jest groźna, czy się poglębia, czy może byc powodem mojego samopoczucia? Jestem kobietą, mam 21 lat, waże 73 kg. Proszę o odpowiedz, z góry dziękuje i pozdrawiam:)

Gość SMUTNA202

Dodam jeszcze, że enzymy sercowe tez były ok...a ja im więcej czytam o tej zastawce jestem bardziej przerażona...Czy możliwe jest że ech się *pomyliło*? Ogolnie zawsze szybciej się męczylam, ale tez byłam nerwowa...lekarz powiedział, że nie serce jest powodem dolegliwości...ale na necie dalo się przeczytać, że ten płatek zastawki może dać nieźle w kość...Poza tym sama mysl, że wypada mi jakis kawałek serca jest niepokojąca...a tym bardziej dziwne że lekarze nie uznaja tego za wade...Jak to w końcu jest...To wada, uroda, anomalia czy co...?:( i dlaczego nie ma w tym wyniku nic o zastawce płucnej i trójdzielnej...?:( lekarze mówią, że pewnie dlatego, ze były ok...ale aortalnla tez jest ok a jednak jest opisana...Mam powtórzyć ten wynik?

Gość elomagdalena

Witam, od pewnego czasu czuję silne zmęczenie i senność przez cały dzień , jednak nie mogę sobie na to pozwolić przy obecnym trybie życia. Od pewnego czasu mierzę sobie ciśnienie i zazwyczaj wynik oscyluluje między 115-120/45-55 tętno 70 nie więcej. Rok temu miałam robione echo serca wszystko w normie. Czy powinnam zglosić się do lekarza?? Pozdrawiam, Magda

Gość zabka199

Witam! Ja również uważam, że coś z moim sercem jest nie tak:(. Puls mam ok.90 w spoczynku i niezależnie od pory dnia, on się nie zmienia. Ciśnienie również w miarę stałe ok. 115/75. Nie mam wielkich sytuacji stresowych. Uprawiałam kiedyś sport, ale to było 10 lat temu. Na chwilę obecną mam 25 lat. Wagę mam normalną, przy 160 cm ważę ok.55 kg. Palę papierosy, ale nie nałogowo i ok. 5 sztuk dziennie. Czy powodem mogą być 3 zabiegi, które miałam robione w ciągu ostatnich 4 lat pod pełną narkozą? Nie pamiętam jak to było przed pierwszym. Przy robieniu EKG pielęgniarka powiedziała, że jest OK. Jednak u specjalisty nie byłam. Zaznaczę też, że w rodzinie od strony obojga rodziców występowały zawały, tata miał zawał i brat również bierze już tabletki na nadciśnienie. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam!

Umie ktoś zinterpretować te wyniki? AO- 2,9 LA- 3,6-4,6 IVSD - 0,9 PVD - 0,8 LVDD - 4,2 LVDS - 2,1 EF - 65% RVDD - 2,0 Zastawka: mitralna - śladowa niedomykalność aortalna - trójpłatkowa, płatki zwłókniałe, AV ok. 1,2 m/s trójdzielna - śladowa niedomykalność płucna- PV ok. 1,0 m/s

Witam mam na imię artur mam pytanie w wyniku mojego echa napisano że poszerzony pień tętnicy płucnej 32,5 mam pytanie czy to oznacza że mam ciśnienie o takiej wartości napisano również że zwiększony przepływ krwi przez zastawkę tętnicy płucnej 1,98 czy to oznacza że mogę mieć nadciśnienie płucne z góry dziękuję