Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Ilona

Rekomendowane odpowiedzi

witam panią pani izo mam pytanie jak często robi się echo serca ażeby być spokojnym o pikawke ja robiłam echo 1,5 roku temu z wynikami: WIELKOŚĆ JAMY SERCA LK roz.4,52 cm LP 3,15 cm GRUBOŚĆ ŚCIAN przegroda między komorowa roz.0,9 cm EF pow. 70% ZASTAWKI płucna VEL płucny 100 cm DUŻE NACZYNIA szerokość aorty 2,37 cm KURCZLIWOŚĆ symetryczna,żywa bardzo proszę o odpowiedz z góry dziękuje.POZDRAWIAM.
Witam i mam takie pytanie. Na echu sera mam zapis, że występuje fala zwrotna w zastawkach mitralnej, trójdzielneji tętnicy płucnej. Jest to *ślad* i dopis *fizjologiczna*. Kardiolog wykonujący badanie we wnioskach napisał, iż obraz echokardiograficzny mieści się w granicach normy, jednak komisja, gdzie żaden lekarz kardiologiem nie jest stwierdziła u mnie (z tego badania) iż występują zmiany morfologiczne tych zastawek. Czy rzeczywiście jest to groźne, szkodliwe lub jak inaczej można zinterpretować te wyniki? Z góry dzięki za szybką dopowiedź.
dziękuje za odpowiedz tylko martwie się tymi bezdechami chyba to się nazywa skurczami dodatkowymi tjb serce zrobiło fikołka nachwile zamarło ja wtedy musze szybko ukucnąć lub usiąść bo bym padła póżniej po chwili kołotanie serca zimny pot i osłabienie po godzinie wraca wszystko do normy dlatego często mierze ciśnienie i zawsze mam 116/67 i minimalne różnice. pani izabelo niech pani będzie tak dobra i powie mi jeszcze czy jeżeli coś dzieje się z sercem to ciśnienie też jest innei czy te bezdechy mogą wywołać u mnie zawał albo uduszenie się. Bardzo prosze mnie uspokoić tym postem. Z góry dziękuje.
może jestem głupia ale nie bardzo rozumie na czym mam sie tak skupić na tych skurczach one mi w czymś zagrażaja a leczenie tych skurczy polega na zwruceniu uwagi coś mi tu nie pasuje. Miała pani kiedyś taki skurcz? prosze mi opisać jaśniej bo nie powiem że się nie denerwuje. Dziękuje
Powoli! ma pani skurcze dodatkowe, tyle zdązylam wyczytać. A wię cpo pierwsze diagnostyka-ile, jakie , co mozębyc przyczyna. Każdy zdrowy czlowiek ma pewna ilośc skurczy dodatkowych nadkomorowych, ze zmęczenia , stressu , z uzywek i nie sa one grozne. Jesli jest ich za duzo lub sa pochodzenia komorowego nalezy pomyslec o leczeniu farmakologicznym lub elektrofizjologicznym , jesli możemy ustalic przyczyne to o przyczynowym.Mam wrażenie ,ze moja obecnośc na tym forum zaczęla przeszkadzac. Szkoda
bardzo dziękuje pani izo i z całego serca pragnę sprostować całą sytuację jest pani bardzo kochaną osobą bardzo pani zawdzięczamy i naprawdę potrzebujemy panią na forum może coś żle napisałam co panią zdenerwowało ale musi mi pani zaufać że nie miałam nic złego na myśli naprawdę. prosze nie rezygnować z forum tylko prze ze mnie ja to forum odkryłam tydzień temu i się cieszyłam że jest osoba ktura się zna i pomaga wielu ludzią również i mi pani bardzo pomogła za co dziękuje i tylko ja na tym forum namieszałam prosze nie rezygnować bardzo panią potrzebujemy.Przepraszam.
Witam Pani Izo. Jakiś czas temu pisałem że miałem zapalenie mięsnia sercowego i już po kilku dniach wszystko wrócio do normy. Obecnie cały czas czuje sie świetnie. Zrobiłem sobie tak dla kontroli echo które potwierdziło to ze wszystko jest ok. Jst tylko jakaś *nieistotna niedomykalność zastawki* ale kardiolog powiedział ze mam sie tym nie przejmować bo to wcale nic grożnego. zastanawia mnie tylko dlaczego kilka lat temu przed tym zapaleniem jak robiłem echo to tego nie było? Czy ta niedomykalnośc nie bedzie sie teraz powiekszac az w koncu sie cos stanie? Jedyny lek jaki biore to Lokren w dawce 10mg. Mam jeszcze brac przez pół roku. I jeszcze jedno pytanie. Czy w moim przypadku wypicie alkoholu to jest jakieś ryzyko? Czy choroba może wtedy wrócić? Nie mam na muśli upić sie tylko tak dla towarzystwa z kolegami iść na piwko.
izabelo - wiec tak - mam ustalony termin koroanografii - powiedz mi prosze: - boli? - mam sie czego bac ? - czy jest to niebezpieczne? - podobno po badaniu trzeba 12 godzin plackiem lezec i nie wolno sie ruszyc - czy sa komplikacje? - wyczytalem, ze w momencie podania kontrastu jest niewesolo - bol ??? Tomek
Nie jestem w stanie Panu odpowiedzieć * z autopsji * , ale zwiedzy i oserwacji- bac sie nie ma czego , jesli wykonuje doswiadczony osrodek, nie jest to badanie niebezpieczne, choc oczywiście powikłania w niewielkiej ilości przypadkow sie zdarzają , tak po badaniu lezy sie kilka godzin z opatrunkiem uciskowym. Jesli pacjent nie jest uczulony na kontast -nic sie nie dzieje