Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Ilona

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego pytam , bo z kolei nie ma dużych ilości bardykardii , czy lekarz nie opisywal np. bloku A-V? Zmiany rytmu na zastępczy? Bo z opisu wygląda to na zahamowanie zatokowe,ale trzeba by zobaczyc krzywe. Dlaczego pytam czy byla interpetacja lekaska , bo sam wydruk komputera mozę dawać liczne błedy typu artefafaktow
Kochana Pani Izo, proszę o interpretację mojego echa, RA i RV niepowiększone. Przegroda m/przedsionkowa wydaje się szczelna.TV i PV bez zmian morfologicznych.Niewielki wzrost prędkości przepływu rozkurczowego przez TV-niewielka, nieistotna TVR. Nieco pogrubiałe płatki MV przy ich prawidłowej ruchomości.Płatek przedni nieco dłuższy. Prawidłowy przepływ rozkurczowy.Niewielka niedomykalnośc zastawki z falą zwrotną i niewielkim zasięgu.Zastawka aortalna bez zmian morfologicznych, przepływy w normie.Prawidłowa wielkość lewych jam serca/ LA-3.40; EDDLV-4.30; ESD-2.58; IVS-0.84; PW-0.78 cm/.Prawidłowa grubość ścian LV. Kurczliwość globala, regionalna, oraz tętnienie w normie.Osierdzie bez zmian.Dgn; niedomykalność MV- I st., Niedomykalność TV-I st. Czy wszystko ok? Czy mogę uprawiać sport, czy coś mi grozi w sensie nagłego zejścia:).Pozdrawiam, będę wdzięczna za odpowiedź.
Do Pani Izabelli!! Nie biore żadnym betablokerów, wydaje mi sie że to jest opis z kumputera ponieważ ta karta wygląda tak jakby z komputera ma na brzegach takie różne opisy komputerowe i jest tylko pieczątka lekarza który to wykonał reumatolog/ specjalista chorów wewnętrznych. Nie ma żadnych informacji o bloku A-V pisze tylko to co wypisałam wcześniej. Ja czasami odczuwam te przerwy w biciu zazwyczaj wieczorami jak juz chce odpocząć i sie położe. I podam przykład myśle o czymś stresującym dla mnie albo coś innego mi sie przypomni to wtedy czuje w dołku tak jakbym zaraz miała iśc na egzamin zycia tzn taki stres i wtedy czuje przerwe sparwdzałam na tetnicy szyjnej i przerwa jakies 2 sekundy i takie mocniejsze uderzenie, uczucie w dołku tak jakby bańka z woda pękła, czasami mam to pare razy pod rzad a czasami nie mam tego ze 3 tygodnie albo i wiecej, przynajmniej tego nie czuje. I co jest dziwne, jak miałam holtera założonego to czułam to około godizny 21.00 a z tych kartek wynika ze nie zostało to zarejetrowane tylko te w nocy gdzie spałam i o których nic nie wiem. Musze przyznać że mam troche nerwicy czy to może być tego przyczyna?? mało magnezu ok. 1,8 pomimo zażywania tabletek. Słyszałam że ludzie podczas snu mają takie przerwy, nie wiem czy to prawda i czy moge w to wierzyć??? Boje się tego.
Pani Izabello!! Mam jeszcze takie pytanie, wiem jestem troche upierdliwa, ale czy moglabym przesłać to Panii te moje krzywe nie wiem e-mailem lub jakoś inaczej, moze była bym spokojniesza i sie nie bede tak denerwować i jakoś dotrwam do tego wtorku???? Dziękuje z góry za odpowiedź.
Witam Mam 29 lat i dwa tygodnie temu po cięzkiej pracy w domu nagle w nocy dostałem duszności i bardzo bolało mnie w piersiach. Jednak nie wezwałem pogotowia bo liczyłem że mi przejdzie. Jednak na drugi dzień bolało mnie i postanowiłem jechac na pogotowie. U mnie w szpitalu nie wiedzieli co mi jest i przewieźli mnie do Łodzi do kliniki Kardiologii. Tu stwierdzono * Ostre zapalenie mięsnia sercowego w przebiegu sródmiąższowego zapalenia płuc*. Czułem sie fatalnie strasznie szybko sie meczyłem i z tego co sie pozniej dowiedziałem to wogóle ledwo przezylem. Lekarze mówili ze minie sporo czasu zanim odzyskam siły(przynajmniej 3 miesiące). Dziwiło mnie to że juz na trzeci dzien pobytu w szpitalu czułem sie dobrze jak by sie nic nie stało. Po tygodniu zrobili mi znów Echo i sami widziałem ze lekko nie wierzyli co widzieli bo wszystko praktycznie sie cofneło. No i jestem w domu. Poczytałem troche o zapaleniu miesnia i jestem przerażony co ludzie opisują i calą tą choroba. Jednak nie mam zadnych objawów, czuje sie dobrze. Czy jest mozliwe ze tak szybko mi sie serducho naprawiło czy sie po prostu lekarze nie poznali? Ale w sumie wyniki z pierwszego Echo były fatalne, wiec nie rozumie co sie stało i czy mam sie bać ze sie to nagle cofnie. Proszę o opinie
Witam Pani Izabelo-czy Propranolol działa uspokajajaco?dostałam od lekarza 2razy dziennie po 10 mg,ale biore tylko 1 dziennie bo mam niskie cisnienie.a tak pozatym serce wali mi jak szalone,ciagle mi slabo ,kilka krokow i opadam z sił.Pozdrawiam i dziekuje.(propranalol przepisano mi na nerwice),a moze coś innego by Pani proponowała.
Pani Izo dziękuję za kolejną odpowiedź. Poza tym co przepisałam z karty nic wiecej lekarz nie napisał w Echo. Miałam wykonywany również test pionizacyjny w zwiazku z częstymi omdleniami i zdiagnozowano kardiodepresyjny typ omdleń z asystolią powyżej 5 sekund. Najbardziej jednak zastanawia mnie to echo bo wykonujacy je lekarz co jakis czas wyjatkowo dziwnie na mnie patrzył prosił o dodatkową konsultację az wreszcie zadecydował o TEE, które z kolei niewiele dało, ponieważ dostałam znacznej tachykardii i badanie przerwano, jedyne co udało sie uwidocznić to to, że przeszczepione żyły płucne są na miejscu i nie ma przecieku resztkowego w miejscu ASD. W zawiązku z tym, że co jakiś czas wspominali między sobą o nadciśnieniu płucnym, ja tak bardziej technicznie/czynnościowo interesuje sie tym na jakiej zasadzie ono może powstać w momencie gdy wada jest po korekcji, oczywiście fakt iż było przed korekcją jest logicznym wyjaśnieniem jego ewentualnego istnienia, ale czy mimo korekcji ono mogło sie nasilić do tego stopnia ze powoduje objawy. Mam dużą duszność wysiłkową, czasem spoczynkową, obrzęki kostek dość znaczne i nycturie. W miare możliwości proszę o wyjaśnienie.
Pani Izo Mam 21 lat w 2003 roku wszczepiono mi układ stymulujący z powodu omdleń wazowagalnych kardiodepresyjnych z asystolią. Niestety stymulator nie przyjął się.W ciągu dwóch lat miałam 6 poprawek- bez skutku. Stany zapalne, gorączki itp. W końcu elektroda przecięła mi ciało i tak przez 2 miesiące chodziłam z elektrodami *na wierzchu* ponieważ nie wiedzieli gdzie i kto mi usunie stymulator. Ponieważ miałam ranę otwartą przez ten czas dostały mi się do serca bakterie. W końcu usunięto mi układ jednak w uszku prawego przedsionka zostało kawałek elektrody. I tak od prawie 2lat jestem bez stymulatora co daje mi się we znaki. Planują wszczepić mi nowy wykonany ze złota stymulator. W tym tyg. miałam Echo. Dr podczas badania spytała czy przypadkiem nie gorączkuję. Powiedziałam nie i była wyraźnie zdziwiona. niestety nie pow. dlaczego. LVdD 4,5 cm RVdD 2,7 cm LVsD 2,6 cm LA 3,4 cm IVSd 0,8 cm Aorta 2,3 cm PWd 0,7 cm EF 73,0 % ! LVEdV 92,4 cm SF 42,2 % LVEsV 24,6 cm SV 68,0%! !- oznacza odchylenie od normy Proszę mi powiedzieć co oznaczają te literki, ciekawa jestem przy czym mam odchylenia.Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
Witam Przy okazji pobytu w szpitalu w lutym tego roku zrobiono mi USG serca. Wymiary jam serca i grubośc ścian serca są w normie (mam napisane na wypisie jakie są normy, więc sie sama zorientowałam) kurczliwoscs cian lewej komory: EF 60%. We wniosku napisano: zwapnienie z unieruchomieniem płatka tylnego zastawki mitralnej (pozapalne) z hermodynamicznie nieistotną niedomykalnością zastawki mitralnej. Poza tym obraz usg serca prawidłowy. Czy to jest coś czym należy się przejmowac, czy na razie nie mam powodów do obaw? A poza tym czy ja mogłam przejsc jakies zapalenie (bo nawet nie wiem czego) w ogóle tego nie odczuwając. Cały czas się dobrze czuję kilka razy w życiu zakuło mnie serce, ale było to tak rzadko, że sie tym nie przejmowałam. Dodam jeszcze,że mam 21 lat. Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.
LVdD wymiar lewej komory w rozkurczu RVdD -wymiar prawej komory w rozkurczu LVsD -wymiar lewej komory w skurczu LA -wymiar lewego przedsionka IVSd -wymiar przegrody miedzykomorowej w rokurczu cm Aorta 2,3 cm PWd -wymiar sciany tylnejcm EF 73,0 % !-frakcja wyrzutowa LVEdV 92,4 cm SF 42,2 %-frakcja skracanai i parametry objętosciowe lewej komor LVEsV 24,6 cm SV 68,0%! Wymiary ok, tylko najpewniej cechy krazenia hiperkinetycznego z tachykardia P. Ewo_na razie prosze sie nie matwić , stan zapalny nie zostawil istotnych zmian w sercu