Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Ilona

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!! Pani Izabello!!! Mam pyatnie do Pani troche z innej beczki!! Ostatnimi czasy nie czułam się dobrze, chodziłam po lekarzach i w końcu okazało się ze to tarczyca ze mna wyrabia. Biore Letrox 25 połóke codziennie, zrobili mi również kilka razy ekg w zwiazku z przyspieszoną akcja serca i usg serca, wszystko wyszło w porzadku. Tylko po tych wszystkich badaniach i jezdzieniach po lekarzach nabawiłam sie odruchu mierzenia tetna wszedzie i praktycznie cały czas gdzie tylko nie jestem!! i dzis miałam takie zdarzenie, zaczeło robić mi si esłabo i odruchowo oczywiscie na tetnicy szyjnej sparwdzałam tetno i było ok, po chwili znów moje palce powedrowały na tetnice szyjna i nie wyczułam tetna nie wiem czy zle trafiłam nie w to miejsce czy jak ale w tym momencie jak nie wyczułam tego tetna wpadłam w panike, miałam wrazenie ze serce naprawde mi staneło do tego rece zaczeły mi sie trzesc i miałam takie uczucie odpływania, cisnienie czułam jak mi sie podnosi do gory, po chwili opanowąłam to uczucie. Jest to mozliwe ze serce mi staneło?? czy to tylko moja wyobraznia??? Proszę o pomoc!! bo bardzo sie pzejmuje i nie wiem co teraz robić!!!
Do pani Izy mam pytaniw zrobiłam rtg pluc na którym było napisane;KSZTAŁT I WIELKOSC SERCA NIECO POWIEKSZONE PROPONUJE ECHO SERCA.Poszłam do lekarza 1 kontaktu który powiedział za nie ma potrzeby robienia echa serca gdyz sa to slady po przebytych anginach w dziecinstwie.Czy to mozliwe?A moze to cos powaznego*Dziekuje i pozdrawiam.
Nie wiem co powie specjalista tj. Izabela , nie piszesz też jak sie czujesz, ale ja z autopsji wiem, ze warto nawet prywatnie wykonać dla uspokojenia takie badanie. Owszem, może lekarz ma wiedze, ze po przebytych anginach występuje powiększenie sylwetkji serca, ale takie powiększenie moze być też wynikiem chociażby np niedomykalności zastawki. Życze aby wszystsko było OK, ale lepiej dmuchac na zimne.
do alrada-prawde powiedziawszy to czuje się zle ,od czasu do czasu robi mi sie słabo ,szybko sie męcze tetno mam po wejsciu do domu 115-120 i wtedy nie moge złapać tchu. W spoczynku tetno wacha sie od 68 do 92.Mam straszne kołatania serca ,raz tak mi serce waliło ze myslałam ze to zawał wezwałam pogotowie a lekarz powiedzial że to nerwica.chyba prywatnie bede musiała zrobić to echo serca.Pozdrawiam ,na razie.
Witam.Od pół roku mam zapalenie miesnia serc.BYlem dzisiaj na echu,ot wyniki: Rv-23 Ivs-07/12,Lv-47/25,LVPW-07/10 A30,La-33. EF-55-60%, AT -140 morfologia-ugiecie platka Przedniego.m-slad Tr-slad.IVS-ciagla,IAS-ciagla. Oserdzie-bez plynu,W trakcie badania tachykardia. Niemialem zkim sie skonsultowac gdyz moj lekraz wyjechal.Co otym sadzicie??
Gość malolepszy
wiatm prosze o analize wyników, kardiolog podczas badania wposminał o wadach serca a pozniej nie dało sie z niego wyciągnąć ani słowa(proponował domową wizyte :() mam 22 lata 182 wzrostu i 100 kilo Measurements: LWd 4C MOD 124,6 cm3 M-mode IVSd 0,96cm IVSs 1,10cm AoRoot 2,18cm LA D 4,17cm LVIDd 5,82cm LVIDs 3,74cm LVPWd 1,04cm LVPWs 1,71cm LA/Ao 1,91 %FS 35,70% EF Teich 34,42% SV Teich 107,9cm3 Pulmonary Valve Pvpeak PG 19,37mmHg PvpeakV 2,14 m/s
Graniczy wymiar lewego przedsionka i lewej komory , poza tym jesli EF Teich dotyczy tego w czym jest opisany to frakcja wyrzutowa jest obnizona( a z kolie wyżej z opisu frakcja skracania prawidlowa. Nie ma opisu parametrow zastawkowych i komentarza? Z częsci parametrow liczbowych trudno coś wnioskowac na 100%
Mam ogromną prośbę do mojej imienniczki - do Pani Izabeli. Chodzi o moje wyniki echa... Mam prośbe czy mogłaby pani je zinterpretować? EDD 42 ESD 25 IVS 7 PW 7 lewy przedsionek 32 prawa komora 22 Zastawka mitralna: DE 20 EF 140mm/s Vmax. 0,8 Gradient 2,5mmHg Fala zwrotna nieobecna Zastawka aortalna pierścień zastawkowy 27 opuszka 32 Separacja płatków 22 V max. 1,2 Gardient 6,1mmHg Fala zwrotna nieobecna Zastawka Trójdzielna: V max. 0,7 m/s Gardient 2,1 Fala zwrotna 16mm do RA pV 1,9 PG 15 MPG 5,9 mmHg Zastawka tetnicy płucnej: pień tętnicy płucnej 23 V max. 0,8 Fala zwrotna nieobecna Frakcja wyrzutowa EF 72%
Pani Izabelo moze mi pani z interpetuje wynik TK naczyn wiencowych wskazania; choroba wiencowa. Badanie wykonano po dozylnym podaniu100ml lomeronu z bramkowaniem retrospektywnymEKG. Ocena badania utrudniona ze wzgledu na przyspieszenie rytmu serca w trakcie badania. Na wykonanych rekonstrukcjach VRT,MIP I MPR stwierdza sie;-prawa tetnica wiencoww odcinku srodkowym nie do oceny ze wzgledu na artefakty ruchowe,odcinki proksymalny i dystalnym bez uchwytnych zmian,drozna do obwodu wraz z tetnica tylna zstepujaca-pien lewej tetnicy wiencowej-bez uchwytnych zmian,-galaz przednia zstepujaca LTW-drozna do obwodu,bez widocznych zwezen,-galaz okalajacaLTW-oddajejedna silna galaz marginalna.Prosze mi napisac czy jest wszystko w porzadku bo pani dr wspominala o korongrafi.Bede wdzieczna i pozdrawiam
Witam, mogę prosić o interpretacje... lewa komora 49mm prawa komora 28mm LVEDV 86ml EF 70% przegroda 6/9mm tyla sciana 8/12mm Ao pierscień 24mm Ao wstępująca 19mm Lewy przedsionek 31mm zastawka aortalna separacja 16mm gradient 3 mmHg pień płócny 22mm żyła główna dolna 17 mm droga odpływu po tetnica płucna 32mm poza tym asynchronia skurczu przegrody miedzykomorowej i silnie wysycony worek osierdziowy o grubosci 5mmMiałam wade serca pod postacia ubytku przegr międzyprzeds typu sinus venosus + niepr spł zył pl obecnie mam zdiagnozowane SND wada pdbno była oper jak bylo juz nadc pł. jesli chodzi o to echo to lek przrwał bo pow ze nie widzi i ze konieczne TEE
Pani Izabello!! Przed wczoraj odebrałam wyniki holtera 24 h i bardzo proszę o jakiś komentarz, oczywiście wybieram sie do lekarza kardiologa ale tojeszcze potrwa-kolejki. I dlatego prosiłabym o jakiś komentarz ponieważ bardzo się denerwuję a lekarz domowy stwierdził że nie jest dobrze ze strachu i stresu to ja zawału dostane. Podaje wyniki i byłabym wdzieczna za jakąś indornacje. EKG 24 H: Przeanalizowano 142120 pobudzeń QRS Średnia częstość rytmu to 98/min maksymalna 148/min u minimalna w nocy 41/min. ARTYMIA KOMOROWA: nie występowała ARTYMIE NADKOMOROWE skałdały się z: 79 pojedyńczych pobudzeń nadkomorowych, 8 pauz lub wypadnietych pobudzeń w nocy i nad ranem czestość trwania max 3 sekundy, jeden okres bradykardi, 225 tachykardii nadkomorowej, bez napadowego czestoskurczu nadkomorowego. I to wszystko. Bardzo proszę o odpowiedź czy mam sie czym martwić i czy mogę umrzeć na to , badzo sie boje. Dziękuje i pozdrawiam.
Pani Izo dziekuje za odpowiedź. Operacja była 9 lat temu szczerze powiedziawszy nie wiem co lekarz chciał w tym echo zobaczyc, czego nie widział, nie zapytałam, skierował mnie na TEE wiec wiele nie dopytywałam. Mam jeszcze pytanie co oznacza sam zwrot *wysycenie worka osierdziwego* sugerowano mi własnie tak jak Pani pisze ze może byc to związane z procesem zapalnym, ale czy to oznacza ze on mógł być w obrebie mięśnia sercowego? I jeszcze jedno, jesli zabieg był wykonywany w momencie gdy było nadc płucne to czy po korekcji ono sie cofa a jesli tak to czy moze potem powrócić? Dodatkowo z badan moge jeszcze napisac ze w EKG jes obnizenie odc ST, zmienność załama T, dwufazowy załamek P, dekstrogyria, RBBB w RTG wyrównanie talii serca Moze to mówi Pani coś więcej w połączeniu z wcześniejszym opisem echo? Aha, nie ma przecieków resztkowych.
Do pani Martyny bardzo trudno intrpretowac opis nie widząckrzywych9( to samo dotyczy obrazu echo) ,ale z opisu jakiegos bardzo wielkiegi i grożnego dramatu nie ma. Prosze sie tak bardzo nei denerwowac , bo serce bedzie bilo jeszcze szybciej! Do p. Ja2- takie wysycenie moze towarzyszyć procesowi zapalnemu w osierdziu.Jesli nadciśneinie płucne nie bylo utrwalone to tak moze sie zmniejszyć. Czy coś jeszcze lekarz napisał w opisie echo?
Do Pani Izabelli!!! Dziękuje bardzo za odpowiedź!! Jest mi rochę lepiej. Tak się zastanawiam czy to tętno w nocy 41/min nie jest za niskie, nie wiem czy jest jakaś granica. I czy te pauzy lub brakujące uderzenia to normalne u ludzi czy raczej nie?? u czy takie pauzy mogą mi zagrażać życiu, mam dopiero 25 lat. Byłabym bardzo wdzięczna również za ta odpowiedź. Dziekuję!!
Warto na pewno skonsultowac sie z kardiologiem , ktory powie cos wiecej. Sama brady nocna 41 to nie jest nic strasznego, bardziej mogą faktycznie zaniepokoic pauzy,ale jeszcze jedno czy jest to opis z komputera czy wynik opisany przez lekarza? Kiedy pani ma wizyte? Aha i czy bierze pani jakies leki(np. b-blokery)?