Gość Kazik Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Jestem od niedawna chory na niewydolność nerek.Od pewnego czasu mam za wysoki poziom potasu we krwi.Nie wiem jak mam się odżywiać.Bardzo proszę o pomoc i radę!Co mogę jeść?Bardzo pomocne byłyby mi też propozycje jadłospisu.Bardzo proszę o radę osoby które borykają się z podobnymi problemami co ja, które już potrafią sobie z tym radzić. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Madzia Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2007 Oj Kazik. Chyba raczej czego masz nie jeść. nerki są tak zaprogramowane aby usuwać z organizmu potas a oszczędzać sód, kiedy są niewydolne- nie filtrują prawidłowo - stad rosnacy u Ciebie poziom Potasu. Jest go dużo w bananach, wszelkich owocach i jarzynach barwy pomarańczowej, żóltej, wiec nawet sok z marchwi, pomarańczowy, pietruszka itd- nie dla Ciebie. spróbuj - z dietą ubogą w potas- i może wtedy jego poziom się unormuje. pytanie- skąd niewydolnośc nerek- na jakim tle, bo to wiele zmienia. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość kasia Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 radze jeszcze odstawic wszystkie produkty z czekolada bo ona tez ma duzo potasu. ja na problemy z potasem dostalam spoko lekow moczopednych Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość cinek Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2007 Witaj. ja też mam niewydolnośc nerek. Dużo potasu zawierają również orzechy,rośliny strączkowe i pomidory oraz ich przetwory. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość barbara Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2007 a ja go mam ciagle za malo pomimo 6 tabletek potasu dziennie Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość jasio.w Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 No tak. Wszyscy tu piszący mają podobne problemy, lecz za mało piszecie konkretów, jak sobie poradzić z tą przypadłością. Zastanawiam się, czy jedno-dwa piwa dziennie są w stanie *wypłukać* nadmiar potasu? Albo inaczej: łykam różne specyfiki, bowiem jestem przed przeszczepem serca, toteż mój organizm trochę się rozchwiał od verospironu, tritace, dilatrendu i innych badziewiatych medykamentów - najgorzej właśnie z potasem: mam go w górnej granicy dopuszczalnych stężeń i muszę się tego pozbyć, by móc stosować inne leki. To, co łykam do tej pory - ustabilizowało mi pracę pompki, ale są skutki uboczne, min. bolesne powiększenie gruczołów piersiowych, kłopoty ze snem, skurcze mięśni nóg, etc. - stąd konieczność zmiany leków, ale... wpierw ten potas w dół... Podzielcie się więc Waszymi doświadczeniami, jak z tym cholerstwem sobie poradzić *babcinymi* metodami. Jeśli można - proszę na maila: jasio.w@interia.eu Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Tomaszek Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2008 Kawa i alkohol wypłukuja potas wiec zacznij nad uzywac :] Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość abisynka Opublikowano 10 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2008 pepsi,cola wypłukuja potas i wszystkie inne składniki. najlepiej potas usuwa furosemid - ale skoro masz kłopoty z nerkami to nefrolog na pewno powinien ci powiedzeć. ja od wielu lat mam 1 st przewlekłej choroby nerek i zawsze miałam za mało potasu ale od roku mam nagórnej granicy normy. z tym ze ja biore spironol i on teoretycznie zatrzymuje potas. pogadaj z nefrologiem - mają sposoby :) bo nerek trzeba pilnować by nie doszło do niewydolności pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość wiki Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Oj.... da się wyleczyć :D Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość IwaMaliszewska Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Glownie TIAZYDY: Retiazd, Chydrochlorotiazyd. We Francji (ok. 15 €) dostepny Tenstaten (ciclétanine). Jeszcze za dobrze nie znam, a lek ma juz ok 10 lat. Furosemid oszczedza potas, wyrzuca sod, wapn. Jest trucizna zbrodnicza: tak usilowano *uciszyc* Anne Walentynowicz. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ustyś Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2009 Mi lekarz kazał jeść dużo pietruszki. i bardzo często robić siuku. potasu powinno być wtedy mniej Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość piotr wawa Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 Maliszewska! Ty albo jestś taka wredna i specjalnie ludzi w błąd wprowadzasz próbując im zaszkodzić, albo sam już nie wiem co. FUROSEMID wypłukuje potas mogąc prowadzić do jego niedoboru, a nie go oszczędza. Staraj się nikomu nigdy niczego nie doradzać. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Kiepska sprawa Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 Radzę zbyt gorliwie sie nie starać bo dużo związków potasu w organiźmie podobno utrudnia powstawanie nowotworów i obniża ciśnienie.Ja to łykam i nie mam nowotworów i ciśnienie mam niskie a czasami za niskie.A ja bym radził po prostu łykać odżywki mineralne z innymi związkami np. wapnia i magnezu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Beata Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Kiepska sprawa! A gdzie mozna cos wiecej na temat zwiazkow potasu a utrudnianiem powstania nowotworow poczytac? Z gory wielkie dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Kiepska sprawa Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 *~Beata, 2009-11-22 10:33:35 (IP: 91.89.1***) Kiepska sprawa! A gdzie mozna cos wiecej na temat zwiazkow potasu a utrudnianiem powstania nowotworow poczytac? Z gory wielkie dzieki.* Tutaj można poczytać: http://www.noni.inter-tech.pl/article_info.php?articles_id=362 I tu gdzieś w filmie: http://video.google.com/videoplay?docid=6169050139483021263# Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ljk Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 KOFEINA -bedzie idealna,wyplucze z ciebie potas az milo Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość wojcisz Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Odstaw Tritace,zajebisty lek ale niestety zwiększa poziom potasu Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość agnieszkaddkdkksk Opublikowano 17 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Ale wy piszecie bzdury przecierz jak ktos ma niewydolnosc nerek to ma tez problem z siusianiem .......... to raczej jasne . Ja choruje na schylkowa niewydolnosc nerek , musze unikac wszystkiego tego co ma potas I tyle. nie wiem co w tym tak ciezko zrozumiec a jesli sie jeszcze siusia to mozna tego potasu troche zjesc bo nerki go sie pozbeda Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Jgaasd Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Jak unikać produktów z potasem Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Henryk11 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Witam. To jakieś chore ,piszecie o diecie o niskim poziomie potasu a wyliczacie co ma jego dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość czosnek Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Dla obniżenia poziomu potasu dietą, zalecam wyszukanie w necie tabeli w formacie PDF przygotowanej przez Szpital Uniwersytecki w Krakowie. Nazywa się *Dieta Ubogopotasowa*. To proste zestawienie głównych grup produktów żywieniowych z instrukcją co jeść, czego nie jeść, w jakich ilościach i jak przygotowanych. Nieskromnie stwierdzę, że to chyba najbardziej merytoryczna odpowiedź na zadane pytanie rozpoczynające dyskusję. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi