Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dieta obniżająca poziom potasu

Gość Kazik

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem od niedawna chory na niewydolność nerek.Od pewnego czasu mam za wysoki poziom potasu we krwi.Nie wiem jak mam się odżywiać.Bardzo proszę o pomoc i radę!Co mogę jeść?Bardzo pomocne byłyby mi też propozycje jadłospisu.Bardzo proszę o radę osoby które borykają się z podobnymi problemami co ja, które już potrafią sobie z tym radzić.
Oj Kazik. Chyba raczej czego masz nie jeść. nerki są tak zaprogramowane aby usuwać z organizmu potas a oszczędzać sód, kiedy są niewydolne- nie filtrują prawidłowo - stad rosnacy u Ciebie poziom Potasu. Jest go dużo w bananach, wszelkich owocach i jarzynach barwy pomarańczowej, żóltej, wiec nawet sok z marchwi, pomarańczowy, pietruszka itd- nie dla Ciebie. spróbuj - z dietą ubogą w potas- i może wtedy jego poziom się unormuje. pytanie- skąd niewydolnośc nerek- na jakim tle, bo to wiele zmienia. pozdrawiam.
No tak. Wszyscy tu piszący mają podobne problemy, lecz za mało piszecie konkretów, jak sobie poradzić z tą przypadłością. Zastanawiam się, czy jedno-dwa piwa dziennie są w stanie *wypłukać* nadmiar potasu? Albo inaczej: łykam różne specyfiki, bowiem jestem przed przeszczepem serca, toteż mój organizm trochę się rozchwiał od verospironu, tritace, dilatrendu i innych badziewiatych medykamentów - najgorzej właśnie z potasem: mam go w górnej granicy dopuszczalnych stężeń i muszę się tego pozbyć, by móc stosować inne leki. To, co łykam do tej pory - ustabilizowało mi pracę pompki, ale są skutki uboczne, min. bolesne powiększenie gruczołów piersiowych, kłopoty ze snem, skurcze mięśni nóg, etc. - stąd konieczność zmiany leków, ale... wpierw ten potas w dół... Podzielcie się więc Waszymi doświadczeniami, jak z tym cholerstwem sobie poradzić *babcinymi* metodami. Jeśli można - proszę na maila: jasio.w@interia.eu Pozdrawiam serdecznie.
pepsi,cola wypłukuja potas i wszystkie inne składniki. najlepiej potas usuwa furosemid - ale skoro masz kłopoty z nerkami to nefrolog na pewno powinien ci powiedzeć. ja od wielu lat mam 1 st przewlekłej choroby nerek i zawsze miałam za mało potasu ale od roku mam nagórnej granicy normy. z tym ze ja biore spironol i on teoretycznie zatrzymuje potas. pogadaj z nefrologiem - mają sposoby :) bo nerek trzeba pilnować by nie doszło do niewydolności pozdrawiam
Gość IwaMaliszewska
Glownie TIAZYDY: Retiazd, Chydrochlorotiazyd. We Francji (ok. 15 €) dostepny Tenstaten (ciclétanine). Jeszcze za dobrze nie znam, a lek ma juz ok 10 lat. Furosemid oszczedza potas, wyrzuca sod, wapn. Jest trucizna zbrodnicza: tak usilowano *uciszyc* Anne Walentynowicz.
Gość Kiepska sprawa
Radzę zbyt gorliwie sie nie starać bo dużo związków potasu w organiźmie podobno utrudnia powstawanie nowotworów i obniża ciśnienie.Ja to łykam i nie mam nowotworów i ciśnienie mam niskie a czasami za niskie.A ja bym radził po prostu łykać odżywki mineralne z innymi związkami np. wapnia i magnezu.
Gość Kiepska sprawa
*~Beata, 2009-11-22 10:33:35 (IP: 91.89.1***) Kiepska sprawa! A gdzie mozna cos wiecej na temat zwiazkow potasu a utrudnianiem powstania nowotworow poczytac? Z gory wielkie dzieki.* Tutaj można poczytać: http://www.noni.inter-tech.pl/article_info.php?articles_id=362 I tu gdzieś w filmie: http://video.google.com/videoplay?docid=6169050139483021263#
Gość agnieszkaddkdkksk

Ale wy piszecie bzdury przecierz jak ktos ma niewydolnosc nerek to ma tez problem z siusianiem .......... to raczej jasne . Ja choruje na schylkowa niewydolnosc nerek , musze unikac wszystkiego tego co ma potas I tyle. nie wiem co w tym tak ciezko zrozumiec a jesli sie jeszcze siusia to mozna tego potasu troche zjesc bo nerki go sie pozbeda

Dla obniżenia poziomu potasu dietą, zalecam wyszukanie w necie tabeli w formacie PDF przygotowanej przez Szpital Uniwersytecki w Krakowie. Nazywa się *Dieta Ubogopotasowa*. To proste zestawienie głównych grup produktów żywieniowych z instrukcją co jeść, czego nie jeść, w jakich ilościach i jak przygotowanych. Nieskromnie stwierdzę, że to chyba najbardziej merytoryczna odpowiedź na zadane pytanie rozpoczynające dyskusję.