Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Płyn w osierdziu

Gość aneta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Plyn w osierdziu moze być spowodowany wieloma przyczynami -mozę być to plyn zapalny , wysiekowy , mozę być spowodowany niewydolnościa serca np. w przebiegu wady zastawkowej , mozę być spowodowany niewydolnoscia nerek czy choroba nowotworowa , moze wystepowac w zespole pokardiotomijnym po CABG itd
Witaj Izabelo! dziękuje za odpowiedź!! mam jeszcze jedną prośbę, podam Ci cały wynik badania echa serca z prośbą o opinię Wymiary jam serca: lewa komora - skurcz 32 mm, lewa komora - rozkurcz 52mm, masa mięśnia lewej komory 244,2g, lewy przedsionek 34mm, Aorta 22mm, prawa komora 30mm, mięsień IVS skurcz 13mm, mięsień IVS rozkurcz 11mm, tył skurcz 12mm, tył rozkurcz 10mm Zastawka mitralna: płatki pogrubiałe z drobnymi zwapnieniami Fala zwrotna: I zastawka aortalna: płatki pogrubiałe z drobnymi zwapnieniami o prawidłowej ruchomości Fala zwrotna: ślad Zastawka trójdzielna: morfologicznie prawidłowa Fala zwrotna: ślad Zastawka płucna: morfologicznie prawidłowa Funkcja rozk.: Typ 1 wg Appletona Osierdzie: płyn w worku osierdziowym przy ścianie tylnej i wolnej ściany PK-do 6.0 mm w rozkurczu Kurczliwość: bez zaburzeń kurczliwoścvi odcinkowej LK Frakcja wyrzutowa: 60% wnioski: nieistotne hemodynamiczne niedomykalności zastawkpowe; płym w worku osierdziowym
Gość Apolinary Wolski Sta
Witam,opiszę przypadek mojej mamy,ma 84 lata, stan zdrowia pogarszał się,weszła opuchlizna stopniowo do połowy podbrzusza, nogi stały się jak kloce koloru fioletowego,nastąpiło zapalenie tkanki podskórnej. Już wcześniej traciła apetyt,prawie nic nie jadła.Broniła się przed szpitalem. Jej lekarka oświadczyła jej,że zostało jej max.10 dni życia, potwierdził to mój lekarz I-go kontaktu.W szpitalu na kardiologii zajęli się nią fachowcy,odsączono za I-ym razem ok.1.5 litra płynu z osierdzia.Już nz drugi dzień zeszła opuchlizna pod wpływqem leków i kroplówek. Momentami stan jej był niemal krytyczny. Czwartego dnia po zabiegu odmieniło się na lepsze.Wykonano drugie odciąganie płynu którego tym razem spuszczono ponad 1 litr. Po 10-ciu dniach stan był na tyle dobry,że wypisano ją do domu z poleceniem kontroli za tydzień. Zrobiono kontrolne echo serca i stwierdzono obecność płynu. Badania innych organów wskazały niemalże wzorcowy ich stan. Badania nie potwierdziły też zmian nowotworowych w organiżmie. Wykonano też TK serca i osierdzia. Ponownie położono ją na oddziale i dokonano ściągnięcia jeszcze 1.2 litra płynu.Dzisiaj, w Wielką Sobotę wypisano ją do domu w stanie bardzo dobrym. Wrócił jej apetyt i chęć do życia. Wybiera się na wesele swojego wnuczka w lipcu. Zawdzięcza swoje wyleczenie szybkiemu działaniu i prawidłowemu zdiagnozowaniu zespołowi lekarskiemu Oddz. Kardiologii Szpitala Powiatowego w Starachowicach pod kierownictwem Ordynatora Doktora Hałaczkiewicza. Jestem bardzo wdzięczny im za zajęcie się moją matką, to nieprawda,że starzy ludzie skazani są w szpitalach tylko na umieranie, moja matka jest tego żywym przykładem.
Witam. Mój tato jest po operacji bajpasów. Niedawno stwierdzono u niego właśnie płyn w osierdziu ( 19 mm) na tylnej ścianie. Nie miał żadnych zewnętrznych objawów typu duszności itp. Od tygodnia dostaje leki odwadniające oraz majamil i encorton. Jutro konrolne echo. Dzisiaj się dowiedzieliśmy, że jeżeli płyn nadal będzie to będą go ściągać. Jak to się odbywa ? Czy to bardzo bolesny zabieg ? Czy jest to trudne do zlikwidowania powikłanie po zabiegu ?
Moja mama (74 lata) ma wodę w osierdziu o szerokości płaszcza 2-2,5 cm. Napiszcie , proszę - czy to dużo? Ma też wodę w płucach. Jest teraz w szpitali, na Oddziale Wewnętrznym, lekarze szukają przyczyny. Nie mogą ściągać wody z płuc właśnie ze względu na stan serca.....
Witam Aniu mogę napisać ci tylko tyle, że ściąganie płynu odbywa się przez wkłucie jeśli jest to możliwe.Jeżeli nie ma takiej możliwości niestety serce jest odbarczane chirurgicznie czyli ponowne otwarcie klatki piersiowej. Nie napisałaś jak długo tata jest po operacji?? tak czy siak ma już prawie 2cm a to sporo i pomimo, że w chwili obecnej nie ma uciążliwych objawów to pewne jest że one nagle wystąpią. Ja również miałam tamponadę odbarczaną chirurgicznie i jak do tej pory jest wszystko w porządku a minęło już prawie 5 miesięcy :-) pozdrawiam i Zyczę twojemu tacie szybkiego powrotu do zdrowia.
Asiu, czy ustalono u ciebie przyczyny pojawienia się płny w osierdziu? ja też jestem po tamponadzie w lutym 2009 i mam niestety po miesiącu nawrót choroby. w tej chwili mam już ok 14mm płynu. podają mi encorton, majamil,antybiotyk, ale nie jest lepiej. nie mogą znaleźć przyczyny. podobno wyniki wskazują na stan zapalny w organizmie, ale co to powoduje nie wiadomo? doskwiera mi tylko ból między łopatkami promieniujący do barków, z przewagą na lewą stronę.
Witam, mój brat ma 34 lata i stwierdzono u niego płyn w osierdziu w zakresie TSLK do 7mm. wymiar późnorozkurczowy 5,9 cm frakcja wyrzutowa 45% grubość przegrody międzykomorowej 1,3 cm wymiar pierścienia aortalnego 2,2 cm wymiar lewego przedsionka 3,6 wymiar prawej komory w rozkurczu 3,5 cm Ponadto ma migotanie przedsionków, kaszel, wysoką gorączkę do 40 stopni. Obecnie przebywa w szpitalu. Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu jak bardzo jest to poważne. Niestety lekarze nie za bardzo wiedzą co robić i nie udzielają mi żadnych konktretnych informacji o stanie zdrowia brata. Będę wdzięczna za odpowiedź.
dorotko tutaj nie ma lekarzy,ktorzy pomogli by w diagnozie. wyniki badan z tego co sie orientuje nie sa za ciekawe,ale ja tylko jestem laikiem. byc moze ze to powiazanie dwoch chorob,bo nie spotkalam sie do tej pory z takimi objawami,moze twojemu bratu dolega cos po za ? i stad ta goraczka i kaszel,moze przy okazji badania byl przeziebiony? no niestety mozna tak gdybac,a ty sie pewnie zamartwiasz? lekarze zapewne sami nie wiedza co mu jest,bo w przeciwnym razie ,cos by powiedzieli,ale najwazniejsze ze jest pod opieka medyczna,napewno sie wszystko wyjasni i bedzie dobrze zobaczysz ze to stan przejsciowy. badz dobrej mysli ,wszystko bedzie dobrze. pozdrawiam
Witam ! WczorAJ na polowkowym badaniu usg (22tc) stwierdzono u mojego dziecka płyn w jamie osierdziowej (2,5mm) Pozostale parametry czyli budowa serca nie budza zastrzezen . Co mam o tym myslec. Gin prawie nic mi na ten temat nie powiedzial tylko kazal powtorzyc badanie za 1,5 tyg. strasznie sie martwie. prosze o jakas odp.
Gość Niebieska
Witajcie. Czy ktoś z Was wie, jaka jest norma płynu w worku osierdziowym? Na moim badaniu stwierdzono ślad płynu, ale czytałam gdzieś, że śladowe ilości płynu każdy człowiek ma, gdyż działa on na zasadzie smaru. Nie podano ile tego płynu, tylko, że *ślad*. Jednak mimo wszystko jestem zaniepokojona.
Gość k klimczyk
Niebieska - nie ma podstaw do zaniepokojenia. Ślad płynu jest normą. Wszystko w porządku. Nie napisałaś dlaczego zlecono Ci to badanie - czy były jakieś podejrzenia co do funkcji zastawek, kurczliwości serca? W każdym razie w sprawie płynu - jest OK.
Gość warszawianka

Witam,mam pytanie-lekarz zdiagnozowal u mnie plyn w osierdziu,do 3mm.chcialabym sie dowiedziec skad i czemu tworzy sie taki plyn i co z nim dalej?u lekarza bylam 2,5 mies temu i od tego czasu jestem caly czas zainfekowana,infekcja mi nie przechodzi,obawiam sie czy go nie przybylo przez ten czas.skad on sie bierze,z jakich powodow sie tworzy?dziekuje za odpowiedz.

Gość gryzdzia

Witam,Powiem tylko tyle ze jeśli po wizycie jednego lekarza czujecie ze nie zrobił tyle co powinien to idzcie do INNEGO,Dzis zmarła moja przyjaciółka:-(najdrozsza mi,Niecały rok temu miała operacje na serce,Trzymała sie jednego lekarza,płyn zejdzie sam,Niestety,Zabrali ja karetka,2 godziny później nie żyła:-(

Witam, dzisiaj mojej mamie ściągnięto jakieś 700ml płynu z osierdzia, ma również płyn w płucach ~2cm lekarz powiedział, że w lewym płucu znajduje się nowotwór niewielkiej wielkości :( wiem, że ciężko nawet lekarzowi powiedzieć co będzie dalej ale może ktoś z Was bądź z waszych bliskich miał podobny przypadek ? Mama znajduje się w szpitalu specjalistycznym w Czerwonej Górze ( jeden z lepszych w polsce)

Maz mojego brata 28 lat juz od kilku msc walczy z woda w sercu. Nie moze swobodnie mowic, ma problemy z oddychaniem, traci przytomnosc i ciagle laduje w szpitalu.Juz raz mu odsaczono ale to ciagle wraca jak bumerang. Lekarze zalamuja rece nie moga znalezc przyczyny. Maz przezywa bo to brat blizniak. Juz nie wiemy co robic.