Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dziwne uczucie w przełyku i ból klatki piersiowej

Gość mar18

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 18 lat od pewnego czasu meczy mnie dziwne uczucie w gardle jakby mi cos nim utkwiło przy tym ból, który promieniuje aż do splotu słonecznego, czasem boli mnie klatka piersiowa, czasem do tego lekkie zawroty głowy a to wszystko w różnym nasileniu, co 2-3 dni czasem długo czasem krótko się utrzymujące. Nie wiecie, co to może być? Proszę o pomoc
Gość abisynka
niekoniecznie. mi ciągle wmawiano nerwice a w końcu po pieęciu latach postawiono diagnozę - koszmar naszej służby zdrowia. sprawdz zatoke szyjna - jak przyciśniej szyje w okolicy tętnicy to czy cos ci się dieje? - jak tak to koniecznie idz do lekarza. to moga być tetnice szyjne lub nadwrażliwość zatoki szyjnej, oczywiście moze to tez być nerwica - trudno powiedzieć bez dokładnych badań - idz do lekarza i to koniecznie
Gość gosiagiebler@gmail.c
Jesli masz takie objawy to może to byc zupełnie cos innego niz refluks. sugeruje się refluks, więc trzeba sprawdzic gastroskopię, jesli nie to może byc zaburzenie pracy przełyku , które wywołuje zaburzenia w rytmie pracy serca a przy tym zawroty głowy, mroczki przed oczami. podstawa jest fakt, że zaczyna się od tego, iz przełykając pokarm stały mamy wrażenie jakby nas dusił.znam ten temat bardzo dobrze z autopsji.
czy mozezs napisac cos wiecej o tych problemach z polykaniem, ja mam dokladnie tak samo musze ciagle popijac jedzenie stale poniewaz dlawi mnie i mam wrazenie ze zaraz sie udusze, po takim posilku zazwyczaj kolacze mi serce mam dodatkowe skorcze serca oraz tachycardie z bolem w klatce, szukalam juz wszedzie ale teraz dopiero przeczytalam ze to moze cos byc od przelyku? skad to wiesz? pozdrawiam
hej..problem dotyczy mojej Mamy, chcę jej pomóc znaleźć odpowiedź.. Od jakiegoś tygodnia odczuwa następujące objawy..Zaczęło się od jakiegoś skórczu w okolicy łapatki, minął po jakichś lekach uspokajających..następnie zaczął ją nachodzić jakiś dziwny smak, zapach ( przez cały czas), porównywała go do zapachu spalonych kabli, myślała, że może mieć to związek z częstym przebywaniem w *towarzystwie* odwróconego do niej tyłem starego monitora, zapach ani smak nie ustępował, może chwilowo, mówi,że ten smak i zapach utkwił jej gdzieś w zatokach ( ma takie uczucie).poszła z tym do lekarza, powiedział,że to refluks, ale moja mama twierdzi, że nia ma zgagi, a z tego co wiem to jest główny objaw refluksu.. bardzo proszę o pomoc !!!
pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!stwierdzono u mnie przepukline rozworu przelykowego,ale nic poz gastroskopia nie wykonano,mam czeste dusznosci arytmie serca,ciagle zawroty glowy,schudlem 20 kg,jestem oslabiony,sluzowke mam wszedzie podrazniona do tego stopnia ze jej po prostu nie ma nigdzie!!!!!!!!!!mam przez to zapchane zatoki,ciagle sucho w gadle,w nosie,bole glowy i te uciazliwe problemy z oddychaniem,najgosze ze nie moge jesc i w nocy a nawet w dzien mam bezdechy.jak sie udaje do lekarza to oni mi daja leki przeciwbolowe i odsylaja do domu bez zadnych konkretnych badan,klatki piersiowej,tylko ekg i do domu,to jest koszmar mam mrowienie przed oczami,nie moge normalnie zyc,a oni bo tak najlatwiej,wmawiaja mi nerwice pomimo ze badal mnie psychoanalityk i nic nie stwiedzil czy ktos zna jakiego lekarza ktory zna chorobe przepukliny?????bo moj lekarz rodzinny nie potrafi nic zrobic,jego skierowania sa nie trafne(np napisal mi podejrzenie wrzodow ktorych we wczesniej wykonanej gastroskopii nie stwierdzono,nastepnie wysyla mnie na oddzial neurologii,wiem chce dobrze ale lekarze z pobliskiego szpitala nie przyjmuja mnie ze skierowaniem)raz stwierdzono ze musze miec podane kroplowki z antybiotykiem i wzmacniajace,ale odeslano mnie do domu,bo jak okreslil to lekarz na izbie przyjec moj stan nie jest jeszcze tragiczny,tylko kto jak bedzie tragiczny ucierpi?????kto wezmie odpowiedzialnosc??oczywiscie pacjent bo zareagowal za pozno
Gość Tazman
człowieku, powinieneś zapytać znajomych chyba i ich popytać ja terz wątpie że znajde TU odpowiedź. Mam bul w splocie słonecznym centralnie. Takie uczucie jakby mi kość w tym miejscu *spruchniała* , cały czas mnie boli, raz bardziej raz mniej, ogólnie cały czas próbuje to rozciągnąć, mysle sobie- może jakaś chsząstka mi pękła, porozciągam to wróci na miejsce i sie jakoś tam zrośnie- nie boli to BARDZO ale strasznie utrudnia życie , cały czas to czuje, wyginam z tyłu ręce, no wiesz, jak przy rannym przeciąganiu i mi chrupie w tym miejscu, normalnie nie wiem co to, byłem u lekarza swojego - powiedziała że sie starzeje .. taki żart lekarza (mam 21 lat), kurde tylko że mnie to cały czas boli, mam krzywy kręgosłup zgadza sie, ale to przez to?! MASAKRA nie wiem co z tym zrobić
Witam Ja mecze sie z moim problemem ok roku zaczeło sie od prxełyksnis bsłsm sie ze sie zachłysne kazdy kes sprawiał mi bol połaczone to było z dziwnym uczuciem w gardle jakach klucha a poznbiej paproszek oprocz tego problem z oddychaniem a własciwie lek przed uduszeniem dziwne zawroty głowy oraz bdziwne uczucie w brzuchu klatce oiuersiowej takie nerwo bole chodzace po brzuch sercu klatce piersoej mysle i wiem od lekarzy ze to nerwica. Dali mi leki syropki troche sie uspokojło ale malo Jak wy sobier radzicie z tymi problemami?
Gość moniczka 30
POMOCY!!!!!!!!!!Witam od kilkunastu dni moze i wiecej boli mnie serce,pobolewa w klatce piersiowej mam czasami uczucie jakbym miala zemdlec no i takie zaduszenia spod serca az czasami sie przestrasze ze cos mi sie stanie.... od kilku dni czuje jakbym miala cos w przelyku kluje jakby to byl bol gardla ale to nie to.Uczucie jakby cos stalo mi ciagle w przelyku ale nie mam tego caly czas..dzis wsadzilam sobie palca do gardla i czuje jakbym cos tam miala jakas narosl ale ona takjakby szla dookola przelyku pomocy czy ktos wie co to moze byc...czy powinnam isc do lekarza??boje sie....
do tazmana.zrób zdjecie kregosłupa piersiowego i najlepiej idz z tym do neurologa.ja mam to tez tood kregoslupa i chodze czasami na rehabilitacje to pomaga.i nic sam nie próbój rozciagac!to nie guma!:)dobrze by bylo zebys odwiedzil też ortopedę kóry powinien dac TOBIE broszury jak morzesz sam cwiczyc kregosłup oiersiowy jerzeli okarze sie ze,mialem racje co do twojego schorzenia.i pewniedostaniesz leki z grupy NLPZ leki przeciwbólowe na stawy,uklad kostny etc.pozdro.ENDI
do moniczki.nie będę gdybał ale sama odpowiedzialas sobie na to pytanie czy isc czy nie? moze to i nerwica ale niewarto odkladac strachu na potem i diagnozować sie na własna rękę.na twoim miejscu odwiedzil bym swojego lekarza rodzinnego i z tego co opisujesz lekarza kardiologa.radze prywatnie bo kilka miesiecy czekania na wizyte chyba Ci odpada?:)a.. w ogóle to trochę przypomina mi to refluks...ale zaczynam gdybac.SMIAŁO DO LEKARZA MARSZ:)))pozdrawiam.
Witam.Potrzebuję koniecznie pomocy!!! Od dłuższego czasu mam bóle w przełyku,czasem mnie kłuje i mam wrażenie jakbym miała w tym przełyku coś wetknięte,jakby mnie coś uwierało! Trudno mi się oddycha i bardzo zle przełyka ślinę,z trudnością!!! Przy tym mam też czasem zawroty głowy.Te objawy najczęściej ukazują się nocami i nie mogę spać! Niewiem co się dzieje i co to wogule jest!!! Jeśli ktoś wie to proszę o odpowiedz!
Witam, ze swoim problemem borykam sie od prawie roku... Mianowicie mam problemy z przelykaniem... dziwne uczucie jak jjem ciagle mi towarzyszy. Tak jak by cos siedzialo w przelyku. Nie moge normalnie jesc, musze wszystko popijac... jak mam cos zjesc to nachodzi mnie uczucie ze sie udusze... i to mnie paralizuje. Chudne w oczach, w miesiac schudlem 8 Kg! Lekarz powiedzial ze to na tle nerwicowym... Lezalem w szpitalu psychiatrycznym na oddziale przez 3 tyg ale nie dalo to efektu... Pozatym mam ciagle uczucie pieczenia w klatce, zawroty glowy, uczucie jak by sie nie panowalo nad cialem, problemy z oddychaniem, a w nocy budze sie z bezdechem, ciagle mi sie odbija...i to ciagle myslenie przed snem ze sie udusze... Nie moge normalnie zyc przez to! Poradzcie mi, u jakiego lekarza szukac pomocy ? Jest jakis sposob na ta chorobe ?
JA mam bardzo podobny problem do wielu już tu opisanych... Od nie dawna zaczął boleć mnie przełyk.. Gdy połykam czuje jakbym miała tam jakąś kluche. Ponadto boli mnie pod mostkiem... nie wiem czy to żołądek czy jakiś inny narząd... zauważyłam też że miewam nerwo bóle (w okolicy serca, płuc)... Do tego dochodzi jeszcze moja hipochondria... boje się że to coś poważnego... Poradzcie co robić
ja mam tak od kilku dni, tzn jakby mi cos w przelyku siedzialo i nie moge tego przelknac, a poza tym probely ze snem w nocy i kolatanie serca, jak sobie z tym poradzic, sa jakies leki?i co to moze byc?nerwica czy gorzej?mam 23 lata. prosze o odpowiedzi! moj mail to j.jankowska@op.pl
MOZE KOMUS POMOGE. jakis czas temu zaczely sie u mnie bole w klatce piersiowej, napady dusznosci w trakcie jedzenia(paskudne bo myslalem ze sie udusze), dziwny gól w przelyku oraz lekka zgaga czasami. Bole zmosily mnie do wizyty u lekarza a nastepnie badania gastro. Brrrr. OkaZalo sie ze to paskudny refluks. I coooo? przeszedlem juz cztery cykle na lekach i diecie i zadnej poprawy, dalej bolalo jak diabli. teraz jednak mam juz poprawe, od dwoch miesiecy pije siemie lniane(raz dziennie po sniadaniu, jedna lyzeczka) i czasem lykne prazol przed wodeczka zeby bardzo nie palilo. Mam nadzieje ze to nie bedzie krotkotrwaly efekt, bo jak narazie jest ok. Przyznam sie ze kiedys troche mnie smieszylo picie siemienia ale teraz jestem wdzieczny za to ziolko. Pozdrawiam i zycze duzo zdrowka.
Witam! Ja mam bardzo podobne objawy. Od paru dni mam takie uczucie jakbym w dolnej części gardła (tu gdzie mamy ten *dołek* poniżej *jabłka Adama*) miał jakąś gulkę lub gdyby mi coś stanęło w gardle. Na początku bolało mnie gardło (przebiegłem się na autobus pare-set metrów i nagle zaczęło boleć ale nie tak jak przy zapaleniu czyli *nie drapało* i *nie łaskotało* mnie w gardle tylko BOLAŁO;s) teraz zaczęło mnie normalnie bolec jak przy zapaleniu ale uczucie zatrzymania się jakiegoś ciała obcego pozostało... Nigdzie indziej mnie nie boli. Przy poruszaniu głową ból nieznacznie się nasila bądź słabnie. Migdałek po tej stronie gdzie mnie boli gardło jest większy od tego po drugiej(nie zwracałem jakoś uwagi przedtem na migdałki więc wielce prawdopodobne jest że migdałki mam dość duże-kiedyś pani doktorka powiedziała mi że mam powiększone-ale to na bilansie zresztą do sedna).Pierwszy raz mam coś takiego. Mój wiek-16 lat waga 57-60(zawsze byłem bardzo szczupły. Często się denerwuję, złoszczę. Nie wiem co to może być. Proszę o szybką odpowiedź.;) Pozdrawiam.
Witam, u mnie jest cos takiego ze wydaje mi sie ze cos mi stanelo w gardle i lekki bol powyzej splotu slonecznego. Co najlepsze objawia to sie wieczorem kolo godziny 23-24. Problemow ze snem raczej nie mam, i innych boli tez, rano o tym nie pamietam i nie ma tych boli. Prosze o pomoc
Witam, u mnie taki ból i kłucie w przełyku, pod krtanią mniej wiecej pojawia sie od roku, mialam wykonaną gastroskopie i wszystko począwszy od przełyk a skończywszy na żołądku jest w porządku, nic do zarzucenia, miałam badaną także tarczyce,gardło,krtań,usg jamy brzusznej i dalej niewiadomo skąd pojawia się ból w przełyku i klatce piersiowej, do tego bardzo często ból głowy, jeszcze jedyna nadzieja że przyczyną może być moja skolioza i odcinek szyjny kręgosłupa może uciska na nerwy i stad może promieniuje do klatki i przełyku, ale oprócz tego w czasie przełykania śliny słysze odgłos jakby wracania powietrza z powrotem do przełyku i odbijanie jakby tego powietrza, a zaznacze, że gastroskopia nie wykazała nic podejrzanego wrecz wszytsko jest na swoim miejscu;)to mnie pociesza, ale dalej trzeba szukać przyczyny.innym nie mogę pomóc,ponieważ na medycynie się nie znam, ale życze wszystkim wyrtwłości i zdrowia:)
niestety dalej jestem w kropce, moj lekarz najwidoczniej poddaje sie i wmawia dziwne rzeczy niezwiązane z moim bólem,na tle nerwicowym ciagle powtarza, to okropne jak lekarze potrafią byc bezradni, sama postanowilam wyciagnac jeszcze skieroanie do orotpedy i mam tylko taka nadzieje, ze to wina kręgosłupa(skoliozy)w końcu jakas przyczyna musi być, człowiek musiałby prześwietlić sie od stóp do głow, zrobic szereg badań i może dopiero znalazłaby sie przyczyna, niesamowite jak organizm człowieka potrafi być skomplikowany...eh