Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość zosia86

Rekomendowane odpowiedzi

Z powodu ciągłych zawrotów i bólów głowy oraz duszności udałam się dzisiaj do neurologa, który stwierdził, ze to najprawdopodobniej tężyczka. Miałam od razu zrobione badanie, które potwierdziło jego przypuszczenia. Dostałam receptę zawierająca magnez i wapń oraz skierowanie na dalsze badania krwi. Ponieważ nigdy wcześniej nie spotkałam się z tą chorobą to zaczęłam wertować informacje na jej temat i wyczytałam, że tężyczka często powoduje arytmie nadkomorową serca. Mam te zaburzenia od prawie roku i od tego czasu szukam bezskutecznie ich przyczyny. Czy to możliwe, żeby ich powodem była tężyczka? Jak to w ogóle możliwe, ze ilość magnezu we krwi mi wychodzi ok, a z badania na tężyczkę wychodzi, ze mam go za mało? Dziwi mnie, ze żaden kardiolog na to nie wpadł (a byłam u kilku). Samo badanie na tężyczkę wyglądało dla mnie jak czarna magia...stąd te moje podejrzenia, ze to jakaś pomyłka ;] Czy ktoś może spotkał się z tym schorzeniem w kontekście arytmii, lub tak ogólnie?

Witam, Zaburzenia elektrolitowe są charakterystyczne dla tężyczki, szczególnie obniżony poziom wapnia w surowicy, który ma Pani uzupełniany. Zabuzenia rytmu serca mogą zależeć od zaburzeń elektrolitowych, wśród elektrolitów najważniejszy jest w tej sprawie potas, a na drugim miejscu magnez. Warto oznaczać od czasu do czasu potas, a jeżeli jest go za mało, należy uzupełniać. Jeżeli jest bardzo duży niedobór potasu, to w warunkach szpitalnych (nie w domu) podaje się potas w kroplówkach dożylnych, jeżeli niedobór jest umiarkowany, mogą wystarczyć tabletki lub kapsułki zawierające potas (np. Kalipoz prolongatum lub Kaldyum - oba leki są na receptę). Przy niewielkich niedoborach potasu może wystarczyć modyfikacja diety - najwięcej potasu jest w pomidorach i w soku pomidorowym.