Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Jak przejść z Acenocumarolu na Warfarynę?

Gość Dawid33

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mieszkam za granicą, gdzie acenocumarolu nie ma, a z lekarzami ciężko się dogadać. Z powodu sztucznej zastawki zażywam aceno, ale przywieziony z Polski zapas skończy mi się za jakieś dwa miesiące. Kupiłem więc tu już warfarynę i chcę na nią przejść. Niestety, nie jestem w stanie znaleźć w Internecie informacji na temat protokołu czy też grafika przejścia. Tzn. znalazłem współczynnik zmiany dawki (dawkę aceno trzeba przemnożyć przez 1.8 by otrzymać dawkę warfaryny, czyli w moim przypadku z 4 mg na 7,2 mg) ale nie wiem, w jakim przedziale czasowym dokonać zmiany, np. ile dni mam brać te leki równolegle itd. Czy ktoś ma taką informację i mógłby się podzielić? Liczę na pomoc i dziękuję :-) Dawid

Nie takiej odpowiedzi oczekuję. Mieszkam w Chinach. Tutaj acenocumarolu nie znają - nawet gdy podałem im nazwę w chińskim przekładzie, nic im to nie mówi. Jeśli nawet taki lekarz poda mi schemat przejścia, co to będzie warte? Antybiotykami tu się posługiwać nie umieją (przepisują na byle co, i do tego małe dawki na krótki okres, wbrew standardom zachodnim), myślisz, że mogę im zaufać w kwestii przejścia z jednego leku przeciwzakrzepowego (którego nie znają) na inny? Zresztą... po operacji zastawki w Polsce cztery lata temu od lekarza prowadzącego usłyszałem np: *będzie pan na acenocumarolu, nie bez znaczenia jest odpowiednia dieta, znajdzie pan sobie w internecie*. Otóż w internecie jest pełno artykułów NAUKOWYCH, takich samych, z jakich wiedzę czerpią lekarze. Współczynnik przeliczania dawki znalazłem w pracy naukowej lekarzy z Uniwersytetu Jagiellońskiego. Tam też podano, że przejścia z aceno na warfarynę dokonano zgodnie z instrukcjami producenta warfaryny (Warfin), którym jest Orion Pharma. Znalazłem (w internecie) ulotkę tego leku, ale schematu przejścia tam nie było. Tak czy owak, nie chcę się wdawać w dyskusje. Zadałem proste pytanie, wiem, że są tu ludzie, którzy przeszli z aceno na warfarynę, proszę tylko o kilka podstawowych informacji, a nie o przemądrzałe wywyższanie się łatwym dostępem do kompetentnych lekarzy.

Witam Dawid, Nie wiem czy pomogę, ale po operacji w Aninie lekarze zaczęli mi podawać acenocumarol. Na moją prośbę zmiany leku na warfarin (podobno stabilniejszy) z dnia na dzień tabletki acenocumarolu zostały zastąpione warfarinem. Bez zbędnych ceregieli. Do dzisiaj przyjmuję warfarin i jest ok. Moim zdaniem jeżeli nie wiesz jaki przelicznik zastosować przyjmuj na początku dawkę mniejszą np po 6 lub 6 mg. Mierz INR i sam dojdziesz do odpowiedniej dawki.

Dzięki. Podejrzewam jednak, że skoro byłeś świeżo po operacji i dopiero zaczynałeś przyjmować leki przeciwzakrzepowe, musiałeś jednocześnie być na zastrzykach z heparyny, co likwiduje problem wahań INR podczas przejścia. Tak czy owak, jednocześnie dostałem odpowiedzi i od lekarza w Polsce i konsultanta z niniejszej strony (był jakiś problem techniczny, stąd opóźnienie). Wygląda na to, że bez właśnie heparyny w okresie przejściowym się nie obejdzie.