Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Marcin07

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mam takie pytanie ponieważ jakis czas temu kardilog stwierdził u mnie nadcisnienie (145/80) zacząłem przyjmowac ConcorCor 1,25/dzien. Zawsze bedąc w gabinecie mierzył mi ciśnienie na lewj ręce i po pewnym czasie zaczeło wracać do normy (130/80). Po pewnym czasie zacząłem brać połowe zaleconej dawki i wreszcie mierząc ciśnienie w domu zauwazłem że mam na poziomie 130/80 więc odstawilem leki. Po jakimś długim czasie wybrałem się tak na kontrolę do kardiologa i zmierzyć mi ciśnienie na prawej ręce i wyszło 147/90. Nagadał mi że mam nadciśnienie i musze brać leki. Wię zacząłe ale połowę 1,25 tylko. Mierzę codzeinnie po kilka razy ostatnio i zauważyłem że mam duża róznice ciśnienia między lewą ( z reguły 125/78) a prawą (140/90; 145/80, 150/80) Moze mi ktoś powiedziec co jest grane? Miałem robioną całą serię badań i nic na nich nie wykazało łącznie z holterem. Nie wiem czy to sugestia bo wcześniej na tej prawej ręce nie było takiej róznicy. Mam 35 lat czy może mi coś grozic bo do lekarza wybieram się dopiero w grudniu ale nie wiem co o tym sądzić? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Marcin moge ci napisac na moim przykładzie ,ja jestem nadcisnieniowiec i kilka lat temu nagle zaczęłam miec roznice cisnienia na lewej i prawej pierw były ,takie ze na prawej miałam 140 na 90 a na lewym 100 na 50 pozniej na lewej rece z biegiem czasu zaczęło sie zmiejszac az do całkowitego znikniecia ,apart pokazywał erro a lekarze nie potrafili złapac na słuchawki ,i tak miałam az zrobiłam doplera tetnic i wyszło ze jest zwezenie tetnicy podobojczykowej a to jeden z jej objawow własnie zanik cisnienia lub roznica ..........na dzien dzisiejszy jestem po stencie i zaraz w szpitalu złapali cisnienie prawidłowe na obu rekach.......i tak jest do dzis jak jest roznica to minimalana ale to normalne.......... to moj przypadek ,ale miałam tez inne objawy nie tylko cisnienie. A Ty wcale nie musisz miec tego co ja ale czasami warto byc dociekliwym ,i zbadac co nieco jak sa podstawy ....... musisz pogadac z lekarzem prowadzacym cie w przychodni co on na to? zycze zeby wszystko było ok ,ale warto sprawdzic /...........

Dziękuję za odpowiedź. Pójdę chyba tym tropem tak na wszelki wypadek. Co prawda od paru lat lecze się w związku z z nerwicą i zastanawiałem się czy to moze być powód. Z drugiej strony robiłem ostatnio badanie cholesterolu i wszystko było ok. Staram sie dbać o zdrowie biegam itp a i odżywiać się w miarę zdrowo no chyba że mam coś wrodzonego jeżeli w przypadku tętnic jest taka mozliwośc?

U mojego Ojca stwierdzono rok temu tego typu przypadłość. Leczy się teraz i jest ok choć nie rozmawiałem czy miał takie różnice w ciśnieniach a prawda jest taka że lekarze podchodzą do tego że biora jedną rękę badają i stwierdzają że się jest zdrowym albo nie. Ja sam zaobserwowałem te różnice w ciśnieniach. Nic trochę mnie nastraszyłaś ale porozmawiam z lekarzem o tym Dopplerze.

No ja szukałam przyczyny ,mojego samopoczucia i czemu mam taka roznice ,latałam po lekarzach az zrobiłam badanie i wszyszło co wyszło. a co ma tato? bo mi w szpitalu powiedzieli ze moje dzieci powinny sie w tym kierunku zbadac ,bo to jest genetyczne ,ale moje dzieci sa dorosłe i nawet słyszec nie chcA O BADANIACH choc syn juz od 18 roku zycia ma nadcisnienie ,a corka tachykaredie.........ale mowia ze jak nic im nie dolega fizycznie to nie beda szukac ...... sorki ze Cie zmatwiłam ,ale Ty nie musisz tego miec ,bo to jest bardzo ,bardzo zadka dolegliwosc.... ale zbadac sie musisz.