Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zalecenia po wszczepieniu rozrusznika serca

Gość Renata

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałabym się dowiedzieć czy są tu osoby które mają wszczepiony rozrusznik serca?Jeśli tak to proszę o jakieś wskazówki.Mój tata jest 4 dni po wszczepieniu rozrusznika.Co mu wolno a co nie?Będę wdzięczna za jakieś wskazówki.
Gość Magdalena :)
na pewno nie wolno uprawiać sportów tzw kontaktowych (chodzi o uderzenie w miejsce wszycia rozrusznika) poza tym nic się w życiu nie zmienia oprócz kontroli początkowo częściej potem rzadziej no i nalezy pamiętać że niestety kiedyś trzeba będzie go wymienić ! Jestem żoną Pana który w wieku 39 lat miał wszczepiony rozrusznik (blok przedsionkowo komorowy II stopnia) Aha i na lotnisku nie wolno przechodzić przez brami (W Marketach można :) nigdzie tam gdzie występuje pole magnetyczne ( NP.Rezonans Magnetyczny) pozdrawiam
Gość Magdalena
obecnie ma 42 (czyli od 3 lat) normalnie pracuje , nieraz takze fizycznie w domu (remonty ) kiedyś trenował wyczynowo Hokej na trawie - obecnie wiadomo - tylko rower jeśli masz jeszcze jakieś pytanie , chetnie odpowiem Magdalena :)
no to mało ma tabletek.mój tata ma :amaryl,tritace,furosemid,spironol.polocard,simvasterol.przed wszczepieniem rozrusznika to mial nawet 9 rodzaji.A dlaczego twój mąż ma założony rozrusznik?mój tata miał w sierpniu 2006 zawal,w styczniu 2007 poszedł na badania kontrolne.po założeniu holtera wykazało ze ma 1 sek zatrzymania akcji serca.
Gość Magdalena
mój mąż z powodu niskiego tętna (30/min) o tych tabletakach to piszę w obenej chwili , natomiast pewnie zaraz po zabiegu miał ich więcej (szczerze to nie pamietam ) Skoro Twój Tato miał zatrzymanie akcji serca to bardzo dobrze że ma ten rozrusznik - nic mu się nie stanie Ja do tego tak podchodzę- skoro ma to mu pomóc to czemu nie , przecież przez to nic w naszym życiu się nie zmieniło - zapewniam Cie ze są gorsze rzeczy na świecie A Twój Tato ma dobra córkę :) Pozdrawiam , skad jesteście - my z Poznania
Gość Magdalena
podaj Ci adres @ priv a napisz może nr tel do siebie Mozemy sie tak umówic że to ja do Ciebie zadzwonię (po 20.00 mam darmowe- jeśli masz w TPSA ) GG niestety okupuje mój syn - a szczerze mówiąc ja nie lubie tej formy rozmowy (wolę posty , telefon a najbardziej rozmowe w *realu* ) magdalena.stefanska@diamant.pl
Witam, z tym przechodzeniem przez bramki w marketach to nie do końca tak jest. Sama Mam rozrusznik (po ablacji) od 4 lat i miałam już przypadki gdzie przejście przez bramkę w markecie nie skonńzyło sie dla mnie dobrze. *Wylądowałam* w szpitalu. Zresztą wiem, że nie tylko mnie się takie historie zdarzały. Należy więc uważać.Tu naprawdę lepiej dmuchać na zimne
Witam, ja mam taką sytaucję, żę mam zaburzenia rytmu serca i lekare powiedzieli mi ze decyzja o wszczepieniu rozrusznika zależy ode mnie. Od tego czasu jak mi to swierdzono zaprzestałem sportu, sexu, picia alk (czasami - raz na tydz pije duzo). Studiuje jeszcze, a zauważyłem, że mam problemy z pamięcia i koncentracją, a nauki mam dużo. PYTANIE - czy ktoś wie, czy po wszczepieniu będe mógl: uprawiac sport amatorsko bez zmartwień, że mogę zemdleć,(co z siłownia?) tak samo z sexem i czy poprawi mi się sprawność umysłowa? Prosze o jakieś info. Dziekuje :)
Gość Patrycja 1990
Ja mam 17 lat i rozrusznik mam 2 lata. Zdążyłam sie juz do niego przyzwyczaic. Kiedys czynnie uprawialm siatkowke i taniec. Niestety musialam z tego zrezygnowac ze wzgledu na to ze to dosc kontaktowe sporty. Bylo to dosyc ciezkie do przetrawienia poniewaz wiazalam z tym swoja przyszlosc i myslałam ze jestem kompletnie zdrowa i nie spodziewałam sie takiego przebiegu zdarzen. W tym momencie robie wszystko co robilam kiedys. Coprawda nie gram juz w siatkowke ale tanca sobie nie odmawiam. Jak chodzi o alkohol wszystko jest dla ludzi. Jedyne co to nie pale. A reszty przyjemnosci sobie nie odmawiam.Gdyby mialo mi cos zaszkodzic zaszkodziloby juz dawno temu. Jestem jeszcze młoda wiec staram sie korzystac z zycia tak jak wszyscy moi rowiesnicy jednak ze swiadomym umysłem i małym nadzorem rodzicow chłopaka i przyjaciol.... Nie da sie tego nie zauwarzyc;) Ale to miło kiedy sie wie ze sa osoby ktore sie o nas troszczą:)
Gość BOZENNA
mam 60lat od kilkunastu lat choruje na nad cisnienie tetnicze leczonym miedzu innymi b-blokerem concor enap mam tez przewlekla niewydolnosc nerek i wtornoniedokrwistosc. epizody zaslabniec zawroty glowy uczucia dretwienia okolicy zamostkowej stracilam przytomnosc zanikalo tentno zostalam przyjeta do wam w wawie . przy przyjeciu stwierdzono w ekg blok przedsionkowo komorowy iii stopnia z rytmem zastepczym komorowym 35-min . szmer skurczowy w punkcie erba ze wzgledu na podejrzenie iz blok iii stopnia jest wynikiem stosowania b-blokera, w dniu przyjecia nie zakladano mi elektrody endo-kawitarnej. rozpoczeto natomiast diureze forsowana i wlew isfrenaliny. w dniu 19 listopada zagoraczkowalam mialam ok 40st temp. stwierdzono dwustronne zapalanie pluc , tracilam przytomnosc majaczylam wlaczono mi antybiotykoterapie augmeridyn, odroczono wszczepienie stymulatora. zabieg wykonano 21 listopada 2007r uzyskujac prawidlowa stymulacje ddd przebieg zabiegu nie powiklany .wtrakcie pobytu w szptalu na sali r wymagalam ciaglego wlewu dopaminy w dawkach nerkowych kreatynina 4,4 - przetoczenie 2 jedn mn z powodu pogorszenia parametrow morfologicznych krwi chemoglobina 6gr a ht 21proc . po wszczepieniu stymulatora moj stan zdrowia ulegal systematycznej poprawie wykazywalo to w kolejnych badaniach lab. w czsie pobytu w szpitalu zostalam napadu dny moczanowej podano mi kalchinine teraz jestem w domu dochodze po woli do zdrowia w dalszym ciagu lecze sie w imw jestem pod opieka kardiologiczna i nefrologiczna . jestem bardzo wdzieczna calemu persenelowi med tego szpitala
Gość Słońce
Hey szkoda ze dopiero teraz znalazłam ta stroma mam 15 lat i od 8 rozrusznik w pierwszej chwili był to dla mnie szok ale teraz już się przyzwyczaiłam tylko nie rozumiem jednej rzeczy mianowicie zachowań dzisiejszej młodzieży.Niestety bardzo często spotykam się z tym ze ludzie jak dowiedzą ze mam rozrusznik to się odsuwają tak jak by im to przeszkadzało albo jak by się bali..... :((
witam. mam 17 lat i wrodzona wadę serca nazywa się Anomalia Ebsteina. charakteryzuje się bardzo szybko postępującym z roku na rok męczeniem się, a także sinicą głównie wyst ona na twarzy i rękach. chciałam zapytać w po ilu tygodniach czy miesiącach można normalnie chodzić do szkoły i czy jeśli ktoś wie to czy ta sinica zniknie jeśli się wszczepi rozrusznik? będę BARDZO wdzięczna za odpowiedź.
Dzisiaj mialem wlasnie sciagane klamerki.Od dziesieciu dni mam rozrusznik serca.Od 9-ciu lat mieszkam i pracuje w hiszpanii.Arytmia serca spowodawala to ze mam rozrusznik.Wszystko jes dla mnie nowe i takie dziwne.Mialem juz dwie kontrole i w poniedzialek znow kontrola,ale to juz taka po ktorej nastepna juz za dwa tygodnie i kolejne co miesiac.Tutaj dostaje sie taka karte,gdzie przez bramki na lotnisku i budynki panstwowe po okazaniu przechodzi sie bokiem.Pozdrawiam wszystkie rozruszniki. od

Ja mam od dwóch lat rozrusznik i nie ograniczam się zbytnio ;) jeżdżę na rolkach, na snowboardzie, czasem też zagram w koszykówkę, ale nie za długo, żeby nie przegiąć. tylko ostatnio zauważyłam, że alkohol na mnie źle działa, no ale cóż.. nie można mieć wszystkiego :)