Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ugięcie płatka przedniego do lewego przedsionka

Gość baska

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Aleksandra
Tak na szybko zanim będę goniła pociąg wydaje mi sie, ze chodzi o płatek zastawki mitralnej i jego ugięcie, do lewego przedsionka. Jeśli byłoby to wypadanie ( a nie wiem czy jest to tożsame z ugięciem) to mogloby chodzić o zespół Barlowa. Czy przy okazji jest mowa o niedomykalności zasatawki ? Napisz Basiu cos wiecej. jestem przekonana, ze uzyskasz tu wyjaśnienia. Pozdarwiam i zyczę zdrowia Ola
Gość Aleksandra
No więc wróciłam Basiu i postaram sie cos napisac więcej. Licze tez na pomoc fachowców. Wypadanie płatka zastawki mitralnej (MPV) to przemieszczanie części płatka lub płatków do lewego przedsionka w okresie skurczu lewej komory. W warunkach prawidłowych płatki stykają sie ze soba w okresie skurczu komór, a czynnośc aparatu podzastawkowego uniemożliwia przemieszczanie sie płatków poza płaszczyzne pierścienia mitralnego do lewego przedsionka. Zmiany w strukturze i czynności płatków oraz w aparacie podzastawkowym moga byc przyczyną nieprawidłowego ruchu płatków w czasie skurczu lewej komory. Obecnie ocenia sie, że częstotliwość występowania MPV wynosi 2-4 % w calej populacji. Jest ono rozpoznawane 2 razy częściej u kobiet niż u mężczyzn, a czestośc występowania wzrasta wraz z wiekiem. Rozróżnia sie pierwotne i wtórne wyapadanie płataka zastawki mitralnej. Pierwotne jest konsekwencją zmian morfologicznych płatków i nici ścięgnistych . Wypadanie płatka mitralnego towarzyszy często wypadanie płatka zastawki trójdzielnej, a niekiedy także aortalnej lub tętniak przegrody międzyprzedsionkowej. Pierwtone wypadanie moze występować rodzinnie. Rozróżnia się dwie postacie wypadania płatka : bez niedomykalności zastawki oraz z falą zwrotną do lewego przedsionka. Wypadaniu płatka mitralnego moga towarzyszyć objawy kliniczne, takie jak bóle w okolicy serca, kołatanie serca i arytmie, zawroty głowy, zaslabnięcia, a nawet utraty przytomności. Współistnienie powyższych objawów z wypadaniem płatka określa się zespołem wypadania płatka, zespołem wiotkiej zastawki lub zespołem Barlowa. MPV jest schorzeniem o zazwyczaj dobrym rokowaniu. Chorzy bezobjawowi, bez obecności istostnej niedomykalności mitralnej moga byc poddawani badaniom kontrolnym co 3-5 lat. Seryjne powtarzanie badań echokardiograficznych nie jest wtedy konieczne, z wyjątkiem osób z grupy większego ryzyka oraz w przypadku wystapienia objawów mogących sugerować związek z MPV. Jeśli masz pytania to pisz. Pozdrawiam i życzę zdrowia Ola
Gość nieznajoma
Witam. Mam 17lat. Rok temu na wizycie u kardiologa lekarz powiedział że wszystko jest dobrze z moim sercem. A teraz jak byłam u lekarza to wyszło że mam wiotki płatek zastawki mitralnej z cechami prolapsu. Czy przez rok może sie cos takiego zrobić??? czy to cos powaznego? Czasami odczuwam ból w okolicach serca ale to bardzo rzadko, prosze o pomoc