Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Leki przy problemach żołądkowych i trudnościach w wypróżnianiu się

Gość robercik650

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem wczoraj w szpitalu na Emergency. Zostałem podłączany pod kroplówkę, zrobiono mi tomografię mózgu i powiedziano mi ze z moim mózgiem nic nie jest uszkodzone. Ale zrobiono mi jeszcze prześwietlenie brzucha i wykazało ze mam strasznie zapchany żołądek przez stolec. Lekarz przepisał mi lek który nazywa się Metamucil i zażywam go jeden raz dziennie, niewiem czy on mi coś pomoże, kolejna noc znowu nie spałem, cały czas ganiam do łazienki, mam bardzo mocno zapchany żołądek bo ciężko mi jest się wysrac, w nocy gdy wstaje to widzę straszna ciemność i mam wrażenie ze zachwile upadne. Wracając do szpitala pielęgniarka powiedziała mi się muszę pic dużo wody, bo jestem wciąż mocno odwodniony. Gdy się napije zbyt dużo wody to zaraz mi się ja odbija. Ludzie co to moze być za diabelstwo ? Proszę o pomoc :(

Witam, Użycie okreslenia Emergency, zmiast Izba Przyjęć lub SOR oznacza, że prawdopodobnie był Pan w szpitalu w kraju anglojezycznym. W żołądku nie ma stolca, tylko jest pokarm, który trafia bezpośrednio przez przełyk z ust. Ale po angielsku *Stomach* nie oznacza tylko żołądka, ale również w języku potocznym cały brzuch - przewód pokarmowy. Tak prawdopodobnie należy rozumieć Pana tekst. Prawdopodobnie miał Pan wypełnione jelito grube przez masy kałowe. Oczywiście regularne wypróżnienia są bardzo ważne. Dobrze doradziła Panu pielegniarka, żeby dużo pić wody, najlepiej bez gazu. Można zmodyfikować dietę, żeby stolce były bardziej regularne: można jeść więcej suszonych (i świeżych w lecie) śliwek, moreli i fig. Poza tym warto dodawać do posiłków otręby - owsiane, żytnie lub pszenne, albo ich mieszanki. Jeżeli uporczywe zaoparcia nadal będą się utrzymywały - warto udać się na wizytę do garstrologa.