Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Nieznajomy123

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Nieznajomy123

Witam. Mam 16 lat. Mój problem polega na tym że bez powodu np. podczas gry w piłkę nagle serce zaczyna bardzo szybko bić. Bije one bardzo szybko równomiernie i np. dopiero przechodzi w normalny stan po 5 minutach. Nawet jak sobie usiąde to wogóle nie zwalnia tylko bije cały czas jakbym biegł. Czy to może byc napadowe migotanie komor. Dodam ze bylem u kardiologa 2 razy i jest ok. Jedynie mi wykryli zaburzenie przewodnictwa srodkomorowego.

Gość Dr Drejfus

Mam do Was kilka pytań bo nie mogę w necie znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. 1. Czy migotanie przedsionków to to samo co arytmia tzn. nieregularne bicie serca ? 2. Czy to migotanie można w jakiś charakterystyczny sposób bez użycia EKG zdiagnozować - odczuć ? 3. Czy objawy tachykardii świadczą o migotaniu przedsionków ? Bardzo proszę o odpowiedź Pozdrawiam

Tak, migotanie przedsionków to zupełnie chaotyczna praca serca. To coś takiego, jakbyś położył galaretę na płaskim talerzu i poruszał nim, a ona wykonywała sobie dowolne ruchy, w tylko przez siebie wiadomym kierunku. Praca serca przy migotaniu przedsionków rządzi się swoimi własnymi regułami i zasadami i jest nieobliczalna i nieprzewidywalna - to tak trochę obrazowo ;-) Pozdrawiam

Migotanie przedsionków jest to całkowicie niemiarowa praca serca,w szybkim migotaniu spokojnie rozpoznacie migotanie bo serce bije nie dość ze szybko to jeszcze nierówno tzn. Puk puk puk stop!puk puk stop!puk puk puk puk stop! czyli towarzyszą migotaniu takie pauzy od razu poczujecie ze coś jest nie tak,wytłumaczyłem wam najprościej jak potrafię, inna sprawa jest w sytuacji wolnego migotania ,większość ludzi nie ma żadnych objawów jedyne potwierdzenie jest badanie EKG.Migotaniu Przedsionków towarzyszy-strach bule w klatce piersiowej może wystąpić podwyższona temperatura ciała wielomocz tzn.częsta potrzeba zimne dreszcze

Xxx napisał : inna sprawa jest w sytuacji wolnego migotania ,większość ludzi nie ma żadnych objawów jedyne potwierdzenie jest badanie EKG.Migotaniu Przedsionków towarzyszy-strach bule w klatce piersiowej może wystąpić podwyższona temperatura ciała wielomocz tzn.częsta potrzeba zimne dreszcze I właśnie o to mi chodziło. Czyli wolne migotanie jest trudno rozpoznać samemu. Czyli rozumiem, że holter EKG bądź klasyczne będzie w stanie wychwycić wolne migotanie. Czy takie migotanie jest w stanie wychwycić lekarz podczas badania stetoskopem ?

Tak na pewno badanie Ekg bądż też ekg metodą holtera wychwyci Migotanie przedsionków co do stetoskopu to mam wątpliwości mianowicie sam jestem swiadkiem kiedy lekarz powiedział ze nic sie nie dzieje a badanie ekg pokazało migotanie,był to starszy pan który leżał obok mnie w szpitalu więc przekonany nie jestem spewnoscią przy szybkim migotaniu nie ma problemu z wykryciem.Pozdrawiam