Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie a bieganie

Gość Mariusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam na imię Mariusz. Od pewnego czasu mam podwyższone ciśnienie tętnicze. Pomiary zwykle wskazują 130/100. Czyli to pierwsze jest w normie ale drógie podwyższone. Czasami mam ciśnienie w normie znaczy 130/90. Nie wiem od czego to zależy. Mam 186 cm wzrostu i 110 kilo wagi. W przeszłości uprawiałem dość intensywnie sport, następnie parę lat chodziłem na siłownię. Wiem że abo obniżyć cisnienie krwi należy: Pojęcie niefarmakologicznego leczenia nadciśnienia obejmuje: * walkę z otyłością i nadwagą; * odpowiednią dietę z obniżoną zawartością soli; * podjęcie aktywności fizycznej; * zaprzestanie palenia tytoniu; * zmniejszenie spożycia alkoholu; * walkę ze stresem. Zbędne kilogramy próbuję zrzucać. Dieta oraz bieganie. Nie palę i nigdy nie paliłem, nie piję, raczej się nie stresuję. Mam takie pytanie czy jak z z takim ciśnieniem 130/100 podczas biegania nic mi się nie stanie??? Od tygodnia biegam 5 razy w tygodniu. Pokonuję dystans około 7 kilometrów. Nie biegnę cały czas są to marszobiegi po dość nierównym terenie (mieszkam w górach) Boję się czy nie jest to niebezpieczne. Jak narazie nie mam żadnych objawów oprócz braku kondycji (2 lata bez jakiegokolwiek ruchu.) I jeszcze jedno pytanie. Jak zaczynam biegać to po około 200 metrach musze się zatrzymać bo nie wydalam. Po krótkim odpoczynku mogę znowu biec i już nie ma tego problemu. Mogę biec dalej. Dlaczego tak jest??
Mariusz- podaj swój wiek , wg. wieku oblicza się tzw. tętno submaksymalne- które jest górną granica do jakiej powinno dojśc Twoje tętno w trakcie wysiłku. To normalne ,że po dwóch latach braku ruchu kondycja nie taka i nie wydalasz po rozpoczęciu biegu. Twój organizm broni się przed mordowaniem go- i zwyczajnie zniechęca Cię do ruchu, ale kiedy to pokonujesz- sam widzisz ,ze możesz biec dalej. Marszobiegi to świetny pomysł- musiśz organizm nauczyc i przystosowac do większej ilości ruchu. samym ruchem nie zżucisz nadwagi- potrzebna jest jeszcze dieta-polecam liczenie kalorii- na priva mogę ci podac adres fajnej stronki. Zastanawiająca jest mała amplituda ciśnienia- być może jakies zaburzenia wydzielania wewnętrznego. pozdrawiam
Mała amplituda ciśnienia jest typowa dla młodego wieku - w tym okresie u nadciśnieniowców wzrasta głównie ciśnienie rozkurczowe wskutek wzrostu oporu obwodowego. Z biegiem lat w przedziale 45-55 rż. jest podwyższone RR skurczowe i rozkurczowe, a potem rośnie głownie skurczowe - bo sztywnieją ściany dużych naczyń krwionośnych. Tętno submaksymalne to dobry parametr na bieżni podczas próby wysiłkowej, ale życie to nie wysiłki submaksymalne. Wystarczą zajęcia sportowe dające uczucie przyjemnego zmęczenia. Bardzo ważna dieta z ograniczeniem JONY SODOWEGO - nie chodzi tylko o NaCl czyli chlorek sodu czyli sól z solniczki,ale inne formy takie jak glutaminian sodu, izocytrynian sodu ( ten akurat jest jogurtach) i podobne.
hej mimax2 - tętno submaksymalne- to przecież również parametr uzywany przez trenerów - przepowszechnie- parafrazując- życie nie kończy sie na teście wysiłkowym.:-) w młodym wieku- typowym dla niskich amplitud przyjemne zmęczenie daje dopiero intensywny wysiłek- trening kardio przecież oblicza się wg. tętna submaksymalnego. mimo ostatnich dyskusji- nadal jest on uważany za podstawowy sposób spalenia tłuszczu- a przecież o to Mariuszowi chodzi.Pozdrawiam