Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Problemy po wysiłku fizycznym przy niedoczynności tarczycy

Gość pawelc28

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 23 lata i od ok 7 leczę się na niedoczynność tarczycy. Wcześniej byłem w pełni sprawnym chłopakiem, uwielbiałem sport. Zacząłęm ćwiczyć na siłowni i wtedy z dnia na dzień wszystko się zawaliło. Wyszło mi niedoczynność tarczycy i serce zaczęło mi szaleć. Ciągłe kołatania, mocny ucisk w klatce piersiowej i najgorsze... uczucie jak by 2 sekundowego zawału serca. Serce w pewnym momencie się zatrzyma i 2-3 razy szybko i mocno uderzy a potem już normalnie i po tym jest mi przez chwile słabo. Miałem robione echo serca i lekarz stwierdził że wszystko wporządku. *Pogrubiała dystalna część przedniego płatka mitralnego, skurczowe ugięcie przedniego płatka nie spełniające kryteriów wypadania. Śladowa fala zwrotna mitralna. Śladowa fala zwrotna trójdzielna* to jedyne co było po za normą. Najgorsze jest to że mój lekarz od tarczycy mówi że nie ma przeciwskazań do ćwiczeń fizycznych a jak mu mówie że serce mi szaleje to jest zdziwiony. Mimo że wyniki badań tsh i ft4 są w normie to ja po ćwiczeniach mam te same objawy i nie da rady nic ciężej robić. Biorę od czasu do czasu ebivol 5mg połówke na dzień ale to tylko na chwilę uspokaja. Mam 187 cm wzrostu i ważę 70kg i strasznie niekomfortowo się czuję. Jestem za chudy a w moim przypadku tylko siłownia i dieta zapewni mi przyrost wagi, gdyż mam bardzo szybką przemianę materii. Nie wiem co o tym myśleć, czy coś jest nie tak oprócz tarczycy? Czy tak silne powiązania mają te dwa organy? Proszę o informacje.

Jestem prosty nie zgarbiony. Ogólnie budowe mam wporządku, szeroki w ramionach i wysoki ale zaaaa chuuuudy. Wody pije wystarczająco sporo moim zdaniem. A zauważyłem tez że po słodyczach moje serce też bije bardzo mocno i czuję ucisk na klatce piersiowej i ciężko mi się oddych. Nie wiem czy to ma jakieś zanczenie. Robiłem badania na cukrzyce i nie mam. A jakie badania się robi na niedokrwistość?

Bilirubina związana z wątrobą,tarczyca zależna od wątroby.W chińskiej med.występuje zażółcenie twarzy jako objaw nadmiaru energii w wątrobie jak również jako objaw braku krwi w wątrobie.Zarówno jeden jak i drugi stan chorobowy powoduje,że wątroba staje się >gorącagrzeją< ten narząd.Wątroba odżywia serce i kontroluje sledzionę,a śledziona wraz z nerkami prodkuje krew.Kilka tysięcy lat temu ludzie o żółtych twrzach nie mieli pojęcia o genetyce ale zbyt zażółcona twarz była dle nich niepokojąca.Wyszukaj i poczytaj > 5 elementów