Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość lukasz91

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem u kardiologa, pielęgniarka zrobiła mi EKG, kardiolog mnie osłuchał 15 sekund, stwierdził, że *przyczyna nie leży w sercu*, że to być może nerwy. No więc dopytam się o jedną rzecz. Czasami czuję silne pulsowanie tętnicy szyjnej. Akurat dzisiaj zdarzyło się to przy lusterku... No więc wszystko jest ok, nagle tętnica zaczyna mi szybko pulsować i podskakiwać. Uderza na początku 3-4 razy na sekundę i uwypukla mi skórę na jakiś centymetr o ile nie więcej. Po około sekundzie, trzech sekundach, nagle przestaje bić tak szybko, ale i tak zapewne bije nieco szybciej niż serce... Piszę tak, bo akurat zdążyłem sprawdzić tętno na nadgarstku prawej ręki i wydawało się być normalne. No i sobie bije ta tętnica wolniej i wolniej, ale i tak uwypukla mi skórę, te uderzenia są *silne*. Kilka uderzeń w normalnym tempie, ale i tak z uwypuklaniem i przestaję to odczuwać. Całość trwa kilka-kilkanaście sekund. Zaraz po tym sprawdziłem tętno na nadgarstku i było szybkie, ale słabe. Paręnaście sekund później na szyi i też było słabe, i wydawało się szybsze niż normalne. Ogólnie rzecz biorąc czułem się nieco dziwnie (może nerwy, strach), ale nie żeby było mi słabo, mogłem swobodnie stać, ruszać się. Takie rzeczy zdarzają mi się mniej więcej od początku roku. Czasami nie czuję tego przez 2 tygodnie, czasami 2 razy dziennie. Czasami gdy coś robię, czasami gdy leżę jakiś czas po położeniu się spać. Nie widzę żadnego związku z czymkolwiek. Od początku roku mierzę ciśnienie co jakiś czas i mam ~150/80 i tętno ~70. Ciśnienie zdaje się powoli zwiększać, ale kardiolog stwierdził, że wszystko ok. Lekarz rodzinny stwierdził, że coś nie tak, wysłał do kardiologa, kardiolog nie widzi niczego złego. No i moje pytanie, takie coś może być naprawdę spowodowane nerwami? Gdyby serce mi waliło to ok, ale jedynie tętnica szyjna? Nie wiem czy jest sens iść do innego kardiologa prywatnie. Może samemu jakieś badania zrobić? Ostatnia rzecz, odkąd tylko pamiętam stawy mi trzeszczą, zawsze zganiano to na dorastanie, z ty że mam 21 lat i od 4 lat nie urosłem ani centymetra a stawy i tak trzeszczą...

Cóż, jeszcze na początku roku miałem mały niedobór potasu/magnezu i drgały mi mięśnie w róznych częściach ciała. Teraz wszystko z potasem/magnezem ok, ale to drganie/pulsowanie na szyi zostało. W takim razie już nie wiem od czego to może być... Dziękuję za odpowiedzi, jestem teraz spokojniejszy. :)