Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie przy zespole antyfosfolipidowym

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie jestem juz masakrycznie zdołowana mam problemy z nadcisnieniem :( 1449080 a nawet czasami wyzsze... czasami serce nawet mi daje o sobie znac.... biore leki ale sama nie wiem nie czuje sie jakos po nich lepiej i jeszcze te bole glowy najczesnie w skroniach... Dodam jeszcze ze mam za soba dwa poronienia i wykryto u mnie zespol antyfosfolipidowy... i sama nie wiem czy to moze byc powiazane??? lekarze w UK nie traktuja mnie powaznie :( odprawiaja mnie z kwitkiem za kazdym razem...

Bóle w skroniach wskazywałyby na migrenę.Zarówno migrena jak i ciśnienie moga byc skutkiem zbyt napiętych mięśni.Może byc*sztywny*kark i bolące mięśnie karku i barków.Poronienie może być skutkiem kombinowania z włosami / ondulacji,malowania / w czasie ciąży.Szczególnie na jej poczatku.Radziłbym odstawienie kawy,czekolady,ostrych przypraw,wynalazków typu chips,pizza.Będzie wtedy szansa na kłopoty z zasypianiem,na problemy ze wzrokiem,jak również szansa na wyciszenie emocji.Na długie,obfite,bolące okresy również.

Koleś nieźle cię poryło;/ nie wypisuj bzdur jak nie masz o tym pojecia. Lena88: Nadciśnienie w tym wieku to niestety nic dziwnego, ja choruje od prawie 5 lat, czyli 17 r.ż, leki bierzesz z polecenia lekarza? Zawsze je można zmienić. bóle głowy tez mogą być przyczyną podwyższonego ciśnienia. co do zespołu antyfosfolipidowego, to wiesz na jakim tle go masz? czy może jest pierwotny? Leczysz go jakoś? W tym zespole to chyba pacjent jest pod opieką wielu specjalistów? a przynajmniej powinien być. Nie wiem jak jest z opieką zdrowotną w UK, ale chyba można coś zdziałać? Pozdrawiam i życzę dużo sił.

Kacha,dziewczę roztomiłe,nieźle Cie poryło,jeśli chorujesz juz 5 lat a zaczęłaś w siedemnastej wiosnie.I nie widzisz w tym nic dziwnego?Już takie myślenie jest chore,przeciez Ty jeszcze jesteś na *gwarancji* a chora jesteś.Przepraszam ale mysle,że Ty nie masz pojęcia nie tylko o swojej chorobie ale i o sobie samej.Jeśli nie zaczniesz szukać wśród *bzdur*długo Cię będzie jeszcze ryło.Zdrowa bądź.

Na jakiej gwarancji? Choroby nie są zarezerwowane tylko dla starych i akurat mam pojęcie o swoich schorzeniach, myślisz że nie wyeliminowałam tych *bzdur* na początku? To, że funkcjonuje dość dobrze jest skutkiem tego, że jestem bardzo dobrze zdiagnozowana i lekarzy na których trafiłam to przede wszystkim. I o bzdurę chodziło mi kiedy napisałeś, co mogło być przyczyną poronienia. I to akurat zostało u Leny wykluczone, ma zespół antyfosfolipidowy, który charakteryzuje się miedzy innymi nawykowymi poronieniami.

Narazie jestem tylko pod opieka hematologa kontroluja ilosc czerwonych plytek... i wiem ze konsutowali moj przypadek z reumatologiem ale z jego oceny narazie wszystko jest dobrze... dodam ze nie jadam pizzy ani zadnych innych wynalazazkow... leki dostalam od mojego Polskiego lekarza i zalecil mi brac akacrd tak nawszelki wypadek...ja juz sie zaczynam martwic czy moze mam jakis guz :(

Guz czego? Jak się stresujesz to i ciśnienie skacze i serce daje o sobie znać, wiem, że niełatwo przestać o tym myśleć. To, że bierzesz na stałe acard to bardzo dobrze, kwas acetylosalicynowy jest zalecany w twoim przypadku. Bardzo dobrze, że jesteś pod opieką hematologa, bo może wystąpić małopłytkowość. a mówiłaś lekarzowi, że ostatnio gorzej się czujesz? nie wiem, czy w UK tak można, ale może zmień go?

Własnie dlatego ze mam małopłytkowość chodze do hematologa w 20 tyg ciazy poronilam i mialam tylko 50tys plytek na litr i spadaly i wlasnie w marcu tego roku zrobili badania pod kontem zespołu fosfolipidowego i wyniki wyszły pozytywne;( w sierpniu mialam ostania wizyte i naszczescie bylo juz lepiej... a z lekarzem to moge zmienic ale wtedy nie mam pewnosci czy mnie gdzies nie przeniosa po za moje miasto zamieszkania.. teraz mam w listopadzie i mam nadzieje ze bedzie duzo lepiej... nie mowie ze o tym nie mysle bo tak jest... wstaje z bolem glowy jak nie wezme czegos od bolu to i caly dzien moze bolec a przy akardzie nio mozna brac ibuprofenu dlatego czesto sie mecze z bolem...

Stanie sie wg Twojej rady Kakulko.Z tonu Twego postu można by sądzic,że jesteś weteranem jeśli chodzi o poronienia.Mnie sie nie zdarzyło ani jedno,a o nawykowych poronieniach nawet nie marzyłem.Wg Ciebie już wszystko na temat poronień zbadano,opisano i przyczyn tej tragedii jest np.17 i cała wielomiliardowa populacja kobiet wybiera jedną z owych przykładowych 17 przyczyn.I żaden głupi Henio nie bedzie sie wymądrzał.Porzadek musi być.Powodzenia życzę.

To dobrze, że jesteś pod opieką hematologa. Sama mam zaburzenia krzepnięcia troszkę bardziej złożone i wiem ze nie wolno brać ibuprofenu i ketonalu, ale wskazany jest paracetamol. ja na bóle głowy, mimo że nie mogę paracetamolu wcale, łącze go z kodeiną. dość szybko przynosi ulgę.

Lena 88 - mieszkam też w UK i po 4 poronieniu dopiero zaczęto mi robić jakiekolwiek badania ,bo to byłam za gruba,to dlatego ze na diecie ,później było ze za dożo schudłam , wiecznie na coś zwalali przyczyny ale żadnych badan aż po ostatnim poronieniu powiedziałam że zgłaszam sprawę do adwokata. Wtedy się za mnie zabrali i wyszło ze mam Zespół antyfosfolipidowy i teraz czekam na wyniki czy nie mam tez Lupus syndrom. Skierowano mnie już również do specjalisty i na resztę badań. Ponoc mam mieć podane leki sterydowe ale z ciążą magę już sie pożegnać i wybić sobie dziecko z głowy. Przy tych chorobach podczas ciąży podaje się lek clexane w zastrzykach, aspiryne i progesteron. brałam to wszystko i leżałam plackiem 3 miesiące ,a to ij tak nic nie dało :( LENA musisz zrobić wszystkie badania i poddać się leczeniu .Tylko w UK masakra szkoda słów