Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dextrocardia i odwrócenie trzewi u dziecka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.wczoraj okazalo sie ze nasza coreczka ma urodzic sie z odwroceniem trzewi a dokladnie watroba i zoladkiem.czy ktos spotkal sie z taka sytuacja?chodzilam prywatnie do ginekologa i nie wykryl takiej wady.jestesmy zalamani...czy ktos zna podobny przypadek i jak wyglada zycie takiej osoby?

Gość Karolina 21 lat

Słuchajcie moi drodzy :) Urodziłam się w 91 roku z dextrocardią całkowitym odwróceniem trzewi ( i gdyby nie to , że towarzyszyła mi dodatkowo choroba serca, dziura na sercu, która trzeba było załatać) prawdopodobnie dextrocardia w niczym by mi nie przeszkadzała. Jeśli Wasze dziecko nie wykazuję, nie mówi, nie widać u niego zmian w zachowaniu (chodzi mi tutaj o szybsze męczenie się, problem z jakąkolwiek fizjologiczną czynnością) to wszystko powinno być w porządku. Polecam szpital w Warszawie i dr. Wojciecha Mądrego, który do 18 roku życia mnie leczył i towarzyszył przy mojej operacji w 94 roku http://kliniczny.pl/dz/kardiochirurgia.html Warto zbadać dziecko szczególnie pod kątem kardiologicznym. Jednak nie ma się co martwić, jeśli dziecko nie wykazuje np. szczególnego zmęczenia. Mój email kaczmarczykkarola@gmail.com

Gość Amelia123

Dextrocardię wykryto u mnie w wieku 11 lat, w szkole podstawowej podczas badania EKG. Pani pielęgniarka była przerażona, że nie mam serca;-). Po tym odkryciu rozpoczęła się seria badań, która jedynie potwierdziła całkowite odwrócenie trzewi. Obecnie mam 35 lat, urodziłam dwie zdrowe córki (z normalnym ustawieniem trzewi) i wiem, że nie ma się czym przejmować. Najwięcej jej śmiechu podczas badań np. USG. Czasami celowo nie mówię lekarzom o tym przestawieniu, patrząc na ich reakcje (jak bledną w oczach);-)))

Gość Anjanja

Witam, mam już prawie siedmiomiesiecznego Synka z całkowitym odwroceniem trzewii i dekstrokardia. Na wizycie kontrolnej u kardiologa dowiedziałam się ze jeżeli wystąpią (bo wcale nie muszą) problemy z wyproznianiem to musimy się zgłosić do chirurga..trochę mnie to przerazilo.. Czy polecacie jakas literaturę do poczytania w tej kwestii? chciałabym jak najwięcej wiedzieć a w necie jest bardzo mało informacji..

Witam:) Dextrocardie z odwróceniem trzewi,wykryto u Mnie, w wieku 4 lat, gdy zaczełam chorować na anginę, i dokładniej mnie badano:) Obecnie mam 26 lat i nigdy z tego tutułu nie miałam problemów:) Serduszko jest bez dodatkowych wad. Jako dziecko, byłam zawsze aktywna, w okresie szkolnym jeździłam na różne zawody( biegi, siatka itp) Fizycznie byłam ponad przeciętną, wiec ta mała anomalia w niczym Mi nie przeszkadza:) Wręcz przeciwnie, zaskakuje nowych lekarzy i doktorków z uczelni;) pozdrawiam.

Witam. Mam 45 lat i dextrocardir całkowitą, dextrocardie zaczęto podejrzewać jeszcze przed narodzinami, co na tamte czasy bylo wydarzeniem nie lada, co istotne nie mam żadnej wady serca, przez 13 lat czynnie uprawiałem sporty walki. Życie takich ludzi jak my (bo z radością stwierdzam, że trochę nas jednakjest :) ) jest normalne, może poza reakcją personelu madycznego podczas różnych badań (EKG, USG) ale jest też pewne niebezpieczeństwo!!! WAŻNE!!! Rodzice, w necie można zamówić opaski żelowe na nadgarstek, sam taką mam, na której jest podana informacja o grupie krwi oraz w moim wypadku info o dextrocardii całkowitej. Zpytacie dlaczego? W razie wypadku, utraty przytomności personel ambulansu może nam zrobić krzywdę, zawsze sprawdzają serce po lewej stronie i gdy go nie usłyszą mogą podać adrenaline, opruczopaski mam też nieśmiertelnik z takimi samymi informacjami. Pozdrawiam Wszystkich Odwróconych!!!

Mój syn ma 18 lat i dekstrokardię z całkowitym przełożeniem trzewi. Serducho ma całkowicie zdrowe, jedyny problem to ciągłe infekcje górnych dróg oddechowych związane z nieruchomymi rzęskami. Mam nadzieję, że w przyszłości nie będzie miał problemów ze spłodzeniem dziecka 

A czy jest na forum osoba, która zdiagnozowaną miała dekstrokardię izolowaną, czyli tylko serce położone po nieprawidłowej, prawej stronie? Jak wyglada Wasze życie? Czy naprawdę nie zawsze dekstrokardia izolowana powiązana jest z wadami?