Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mam pytanie czy spotkaliście się z wypadaniem brwi przy nerwicy? Moje brwi wypadają i odrastają, wypadają i odrastają... Straciłam również owłosienie pod pachami z tą różnicą że te nie odrastają, wypadły i ich nie ma. Czy taka utrata włosów może być oznaką nerwicy? Poza tymi objawami mam całą masę nerwicowych objawów tj. - duszności, - ogłuszające szumy w uszach, - nadwrażliwość dźwiękową, - potworne bóle głowy, - uczucie bicia serca (jeszcze kilka miesięcy temu miałam wyczuwalną arytmię, teraz minęła, czasem tylko zdarzy się jakiś dodatkowy skurcz), - ciągła senność, - bardzo głęboki sen (całą noc na jednym boku) przy czym rano budzę się zmęczona z bólem głowy. Rozbudzanie trwa dobrą godzinę, - swędzące mrowienie twarzy, głowy, - suchość w ustach, przeszkoda w gardle, - bardzo szybko się męczę, przy najmniejszym wysiłku moje tętno szaleje. Na drugie piętro wchodzę z trzema przystankami, - stany niepokoju w klatce piersiowej które pojawiają bez żadnego emocjonalnego powodu, - ciśnienie mam raczej niskie 100/70 - 90/60, - ciągłe mroczki przed oczami, - nietolerancja ciepła - w ciepłe dni czuję się zdecydowanie gorzej, - potliwość, fale gorąca, gorące stopy, - mam problemy z koncentracją i pamięcią, - nie mam ochoty NA NIC - i cała masa innych dziadostw :) Robiłam różne badania które wykluczyły choroby serca, mam jedynie lekką niedomykalność zastawki. Wyniki badań krwi mam w normie. Poziomy żelaza, potasu są OK.Hormony tarczycy ok, TSH w normie, FT3 i FT4 delikatnie poniżej normy, nikt z lekarzy nie zwrócił jednak na to uwagi wiec nie alarmuję. Co dalej robić? Tak nie da się żyć a najgorsze jest to że czuję się z dnia na dzień coraz gorzej. To mnie zjada, pożera, zabiera światu. Najchętniej nie wychodziłabym z domu, zaniedbałam swoją pasję która była do tej pory motorem mojego życia, ona nadal jest i ja chcę w niej trwać ale nie mogę fizycznie sobie z tym poradzić. Jestem bez sił. Poradźcie co dalej robić?

Na pewno utrata owłosienia nie jest objawem nerwicy .Winą może być nieprawidłowa gospodarka hormonalna .Proponuję przebadać się pod tym kątem .Reszta objawów może być na tle nerwowym jak i choroby somatycznej .Trzeba by kożdy obajwa wyjaśniać po kolei .Dusznośc -pulmonologicznie ,jama brzuszna itd.Skąd pewnośc ze śpisz na jednym bolu całą noc ?

*Całą noc na jednym boku* - mój mąż zwrócił na to uwagę. Podjęliśmy obserwację i rzeczywiście. Zrobiłam już wcześniej prześwietlenie klatki piersiowej - wynik OK. RTG kręgosłupa szyjnego - Tyłozmyk C4 o 2 mm. USG tętnic domózgowych - OK. Ginekologicznie - cytologia, USG - wszystko jak należy. Serce, jak już wspominałam OK. Jutro zrobię rozszerzone hormony tarczycy i jeżeli mi się uda, spirometrię. W przyszłym tyg jeżeli stan mojego organizmu na to pozwoli, odwiedzę pulmonologa i endokrynologa. Powinnam chyba dodać że mam 46 lat, jestem po kilku zabiegach chirurgicznych, (wypadek samochodowy 16 lat temu) mam endoprotezę stawu biodrowego, stabilizatory kręgosłupa w odcinku lędźwiowym (po złamaniu), prawy staw kolanowy po rekonstrukcji kłykcia (tam również jakieś śruby, bolce) poza tym dwa zabiegi usunięcia kamieni odlewowych z nerki i jeszcze kilka może mniej ważnych zabiegów. Nie odczuwam fizycznie wszystkich tych zabiegów. Mam sie rozglądać za dobrym psychiatrą? Czy to jeszcze zbyt wcześnie?