Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dorosłe osoby z Tetralogią Fallota

Gość Nastolatka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Damian Szczypkowski

Damian Szczypkowski 37 lat TdF po jednej operacji w wieku 11 lat w Krakowie-Prokocimiu. Ojciec dwójki dzieci, kontrola raz na rok w Szpitalu Jana Pawła II. W okresie studiów nie kontrolowałem się. Okresowe skoki ciśnienia - lek na ciśnienia. Prowadzę się normalnie - gram z synkiem w piłkę, jeżdżę na deskorolce :) Ściskam wszystkich i pozdrawiam.

Hej,Damianie! Gratuluję kondycji i rodziny. Na tym forum jest Twój imiennik z naszą wadą,który w zeszłym tygodniu przeszedł drugą operację w Instytucie Kardiologii w Warszawie-Aninie. Ja jestem Twoją rówieśniczką i pacjentką Anina.Miałam 3 operacje.Dzieci brak,właśnie przez ToF.

Gość Damian Szczypkowski

Podejrzewam że moja wada była mniej złożona. Obecnie istotna niedomykalność zastawki płucnej i przeciek na łacie co wiąże się z profilaktyką zapalenia wsierdzia. Ogólnie traktuje się jako zdrowego człowieka. Mam mocno stresującą pracę, ale daje radę... Jeszcze raz pozdrawiam...

U mnie niedomykalność płucna jest umiarkowana. Przeciek na łacie mam od czasu operacji, czyli od 20 lat. Profilaktykę IZW stosuję od dziecka, bo przeszłam jako siedmiolatka to dziadostwo. No i mam wszczepioną zastawkę płucną. A Ty masz nową zastawkę czy swoją? Biorę też kilka leków. Co do pracy, to każda jest mniej lub bardziej stresująca. Ja jestem dziennikarką. 

Gość Damian Szczypkowski

Mam swoją jeszcze, oby jak najdłużej😊😀😀 2 lata temu wyciąłem migdałki, z racji nawracających angin... Miałem wtedy omdlenie z powodu krwotoku, ale doktor która mnie prowadzi twierdzi że to nie ma znaczenia. Przeszedłem też 2 mies. antybiotykoterapię po kleszczu 🙂 więcej grzechów nie pamiętam...

Dzień dobry. Jestem studentką medycyny, która pasjonuje się literaturą i zainspirowała mnie historia jednej z pacjentek z TOF, którą miałam okazję poznać. Niestety nie mam z nią kontaktu i bardzo żałuję, że nie udało nam się dłużej porozmawiać, bo myślę nad podjęciem próby opisania losu osoby z TOF w formie powieści. Stąd dość nietypowe pytanie- czy ktoś z Was nie zechciałby podzielić się swoimi doświadczeniami? 🙂 Szukam szczególnie osób, które zostały zoperowane późno (np. wiek nastoletni lub nawet później). Będę bardzo bardzo wdzięczna za pomoc! Zapraszam do kontaktu mailowego: dominikabb18@gmail.com. 

Gość Ewa37zToF

O, to piękny pomysł, Dominiko! Popieram jako ToFik,  polonistka (ale nie nauczycielka polskiego) i bibliotekarka. Byłam operowana w wieku 8 lat i 17 lat, więc może się nadam 😉  Napiszę do Ciebie jutro. A tak poza tym, to zachęcam do wyboru specjalizacji kardiologicznej, z uwzględnieniem nas, GUCH-ów, czyli dorosłych z wrodzonymi wadami serca. Żyje nas w Polsce ponad 150 tysięcy, a nie mamy swoich specjalistów.  

56 minut temu, Gość Magda35 napisał:

. Ktoś ma podobne doświadczenia?

Jakie doświadczenie konkretnie? Z arytmią (tak, mam migotanie przedsionków i przeszłam kardiowersję elektryczną)? Z ciążą? Niestety, nie. Z ciężką niedomykalnością zastawki płucnej? Raczej tak, bo ma dużą niedomykalność i czekam na termin operacji w Instytucie Kardiologii w Warszawie-Aninie, gdzie przeszłam dwie ostatnie operacje w 1998 r., w tym wszczepienie ludzkiej zastawki płucnej. A pierwszą operację też miałam w 1989 r., w USA

Cześć,  jestem również ToFikiem, 52l, jedna operacja w wieku 7 lat. Funkcjonuję chyba tylko dla tego, że jestem ogromnym optymistą, uważam, że w sile umysłu jest wszystko. Wkręciłem sobie ,że jestem zdrowy jak wszyscy inni. Funkcjonuję normalnie, praca, dom, siłka... 

Dzien dobry nazywam sie Kinga mam 31 lat od urodzenia zmagam sie z tof niestety wada nie jest leczona operacyjnie gdyz lekarze dawali mi male szanse na przezycie, dodam jeszcze ze bylam pod opieka lekarzy w centrum zdrowia dziecka w warszawie  ,w wieku 18 lat stwierdzono u mnie wade genetyczna zespół di Georga .Jak do tej pory zyje normalnie stan zdrowia stabilny jestem pod opieka kardiologow w gdansku co roku wizyty kontrolne czy jest ktos kto jest w podobnej sytuacji do mnie ,jak sie leczy z jakich specjalistow korzysta ja dodam ze prowadze normalnie zycie jeżdżę narowerze ,chodze na silownie oczywiscie tak jak dam rade skonczylam studia administracje utrzymuje sie sama ,zycze wszystkim duzo zdrowia