Gość Nastolatka Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Witam! Czy są na forum osoby dorosłe z ToF? Ja mam niecałe 18 lat, wkraczam w dorosłe życie. Mam Fallota z artezją zastawki płucnej. Operowana byłam 4 razy. Leczę się w CZD, jestem z Brzegu. Chciałabym poznać kogoś kto jest w podobnej sytuacji. Jak sobie radzicie? Po ilu operacjach jesteście? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ania05 Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Jest tu jedna kobietka ,musisz poczekać bo często wchodzi na forum .Jak ten temat *spadnie * i nie będzie go widac w najnowszych napisz jeszcze raz .Na pewno się odezwie :) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa30zToF Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Jestem, jestem :-) Nastolatko, też mam skrajnego Fallota, przeszłam 3 operacje i jednym zabiegu przezskórnym, ale nieudanym, więc nic nie zmienił. Czeka mnie jeszcze jedna operacja, ale jnie wiem, kiedy. Mam 31 lat, od 1996 r. jestem pacjentką Instytutu Kardiologii w Warszawie -Aninie. Tam miałam druga i trzecią operację, obie w wieku 17 lat. Pewnie Cię tam tez skieruje CZD. Od 4 lat biorę leki na stałe, wcześniej nie miałam ani jednego :-) Żyję normalnie, choć nadal bardzo szybko się męczę. Skończyłam studia, dzienne, od 6 lat pracuję jako dziennikarka. Zapraszam na forum Fundacji Serce Dziecka, na watek o dorosłych z wadami serca. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa30zToF Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Nastolatko, jeśli chcesz, napisz do mnie na gg: 5839861. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Agnusia Opublikowano 2 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 Hej! ja mam 21 lat i również mam tetralogie fallota, żyje normalnie mam męża córeczkę. jestem po dwóch operacjach korekcji tej wady. Fakt że pozostawiły u mnie bardzo duze naruszenie ciala wiele blizn i wystający mostek. Ale jakos funkjonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa30zToF Opublikowano 2 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 Hej, Agnusia! Jak dobrze, że się odezwałaś! Im więcej Tofików, tym lepiej! :-) Z tym, ze ja w lutym w Aninie, gdzie się leczę od 15 lat, usłyszałam od lekarza, że nie mam skrajnego ToF-u, tylko atrezję płucną z ubytkiem międzykomorowym....A przez 30 lat pisali to pierwsze. Czy nadal bardzo łatwo się męczysz? Gdzie i w jakim wieku miałaś operacje? Zapraszam na forum Fundacji Serce Dziecka, gdzie jest wątek dla dorosłych Tofików :-) Cytuj Odnośnik do komentarza
madziaczek149 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Witam ! ja również jestem z Tetralogią Fallota. Za mna jedna operacja w wieku 2lat i na tym mam nadzieje ze koniec, póki co jestem pod kontrola kardiologa :) Mam 21 lat, mam wiec takie pytanie - czy któraś z was moze przyjmować tabletki anty .? i czy można normalnie rodzić dZieci ..? Ja mam od kardiologa zakaz wysiłku przemeczania sie ,wiec....? Jestem przed kontrolą, wiec dopiero sie dowiem od lekarza jak to w moim wypadku bedzie wygladało...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa30zToF Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Hej, Madziaczku! Co do ciąży i porodu, musisz spytać lekarza, bo każda z nas jest inna, ma inny typ wady pewnie, przeszła inne operacje. Co do tabletek, to nie polecam, bo ich stosowanie wiąże się, także u ludzi zdrowych, z ryzykiem zakrzepicy, a to poważna choroba. Cytuj Odnośnik do komentarza
madziaczek149 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Dziekuje EWO za podpowiedz :)) teraz jak bede u swojego kardiologa to zapytam i napisze co mi powiedział... ogolnie to jestem pod kontrola u kardiologa dzieciecego (bardzo dobrego), ktory zna moje serce od samego poczatku ,do dzis...czy jest tu jakas różnica chodzac do kardiologa dziecięcego majac 21lat a kardiologiem dla osob doroslych ..?? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa30zToF Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Madziaczek: Nie wiem, co na to NFZ... Koleżanka musiała mieć jego zgodę na pokrycie kosztów operacji w szpitalu dla dzieci, bo chciała, by operował ją ten sam chirurg, co kilka lat wcześniej. Ja do kardiologa dziecięcego chodziłam do ukończenia 19. roku życia, a potem on sam przekazał moje papiery do poradni dla dorosłych. Cytuj Odnośnik do komentarza
madziaczek149 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Za wizyte u mojego kardiologa niestety teraz płace ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa30zToF Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Madziaczku, może warto poprosić lekarza rodzinnego o skierowanie do kardiologa *dorosłego*w Twoim mieście? Na Twoim miejscu zgłosiłabym się pod opiekę ośrodka zajmującego się nami, dorosłymi z wadami serca. Ja średnio raz w roku jeżdżę do Instytutu Kardiologii w Warszawie-Aninie, bo tam przeszłam drugą i trzecią operację (obie 15 lat temu). Tam jest przyszpitalna poradnia wad wrodzonych. Lekarze stamtąd mają doświadczenie w prowadzeniu ciężarnych kobiet z WWS. Takie ośrodki są też w Zabrzu, Krakowie, Katowicach. Poradnię dla dorosłych z WWS w Gdańsku zamknęli jakiś czas temu. Cytuj Odnośnik do komentarza
madziaczek149 Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Tak tak, ale ja chce płacić ponieważ jest dobrym lekarzem, a jak chodzilam na fundusz to nawet badan nie było jak echo itp., pewnie kiedys jak bede planowała dziecko to tam sie przejade -zawsze warto mieć wiecej opinii :))) Cytuj Odnośnik do komentarza
Ania789 Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Hejka. Mam 19 lat. Tez mam tetralogie fallota :P W wieku 1.5 lat przeszlam jesdna operacje. Do dzisiaj jezdze na kontrole do lekarza. Ogolnie teraz jest wszystko dobrze tylko po wysilku sie mecze i musze uwazac. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa30zToF Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Cześć, Aniu! Po wysiłku to się męczą wszyscy, więc nie jesteśmy wyjątkami :-) W jakim ośrodku się leczysz? Co robisz na co dzień? Cytuj Odnośnik do komentarza
madziaczek149 Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Witajcie, tak jak wcześniej pisałam , byłam na kontroli -co do ciąży w przyszłości to nie ma przeciwskazań- tyle ze pewna jest cesarka przy takim wysiłku, a co do tabletek anty to z nasza Tetralogią ryzyko zakrzepicy jest nieco większe .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Karolajnaa Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Dobry wieczór wszystkim! Mam prawie 19 lat też mam zespół fallota chętnie z kimś popisze ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Marta mala Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Witajcie Mialam operacje 33 lata temu, wystarczyla jedna. Teraz mam dwójkę dzieci, oczywiście cesarki no i rok temu jestem po operacji oszczedzajacej piersi, rak.... Żyje i cieszę się każdym dniem, choć nie jest łatwo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość basiaaaa Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Witam, a macie kardiologa, którego możecie polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa36zToF Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Nie wiem, czy są w Polsce kardiolodzy specjalizujący się w prowadzeniu pacjentów w ToF. Najwięcej ich jest w dużych ośrodkach, takich jak Warszawa, Kraków, Poznań. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość BASIAAAA Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Dziękuję za szybką odpowiedź osoba z rodziny ma tę wadę i jeździ od wielu lat do kontroli do poznania i zastanawiamy się, czy nie udać się również do innego lekarza Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość tom2121 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Hejka, tomek 28l także po korekcji Tof. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa37zToF Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Cześć, Tomaszu! Ile miałeś operacji, w jakim wieku, gdzie i jak się teraz czujesz? Na Facebooku jest grupa Tetralogia Fallota. Będziesz tam mile widziany :-) Zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza
Tomasz Adamus Opublikowano 2 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2018 Witam.Mam 42 lata .Urodziłem się z TdF+Padaczka.W wieku 17 lat miałem operację,na otwartym sercu.Raz w roku,mam kontrolną wizytę w swojego kardiologa w szpitalu J.P 2,w Krakowie.Pozdrawiam wszytskich Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa37zToF Opublikowano 3 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2018 Cześć,Tomaszu!Jeśli miałeś tylko jedną operację,to zazdroszczę.Gdzie ona miała miejsce?W Polsce czy za granicą? Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi