Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość alexsis

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Lagodna niedomykalnosc zastawki mitralnej E/A 1.1. a robione mialam ekg poniewaz mialam wysoki puls na ekg wszystko ok i lekarka zrobila mi jeszcze echo i powiedziala mi ze wszystko wporzadku ale jak sa normy podane aorta Vmax 185m/s a norma to 170 i nie rozumie nic z tego moze tylko panikuje nie miala zadnych zastrzerzen dala wynik i mowila ze nie ma tu jakis nieprawidlowosci

Jeśli masz niedomykalnośc zastawki ,podczas skurczu zwiększa się wyrzut krwi do aorty i wstecznie do przedsionka. Myslę ze stąd ten przyspieszony przepływ .To tak na chłopski rozum .Dlatego lekarz nie przywiązał do tego jakiejś szczególnej uwagi .Po drugie przepływy mierzy się jakimiś specjalnymi głowicami z tego co mi wiadomo i nie zawsze te wartości są prawidłowo zmierzone .Najlepiej spytaj doktora podczas wizyty .Jeśli lekarz nie przejoł się tym to znaczy że tak jest ok :)

Zawsze pytać lekarza trzeba o takie rzeczy ,od razu ,po co się martwić póżniej i cudować ,A jesli mówiła że jest ok to znaczy ze tak jest .Żaden lekarz nie narażał by pacjenta na jakieś cuda wianki gdyby coś nie było tak jak być powinno .A skąd ta diagnoza niedomykalności ?Wczesniej została stwierdzona czy teraz przy echo ?