Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Częstoskurcz nadkomorowy napadowy

Gość vago

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jakiś czas temu zacząłem miewać napadowe ataki częstoskurczu, występowały one mniej więcej raz na pół roku. Przy tym miewałem pojedyncze dodatkowe skurcze serca. Jednak mój częstoskurcz nigdy nie został zarejestrowany przez szpitalne ekg itp. (zawsze przechodziło mi zanim dojechałem do szpitala) . Robiona mi badanie polegające na stymulacji serca impulsem elektrycznym w celu wywołania ataku żeby można było go zbadać w warunkach szpitalnych, lecz nie udało się to ze względu na to ze ponoć dodatkowa *nitka* z mięśnia sercowego do serca jest tak mało aktywna że nie uaktywniła się pomimo stymulowania jej impulsem. Przestałem palić papierosy, zacząłem *się ruszać* , biorę magnez. Od ponad dwóch lat nie miałem ataku, pojedyncze skurcze czasem się zdarzając ,ale też w zasadzie nie wiadomo czy to one, bo mogą to być wydaje mi się jakieś skurcze mięśni na żebrowych wywołane nerwicą której się nabawiłem przez ataki częstoskurczu. Moje pytanie brzmi, czy mogło mi zwyczajniej przejść? czy *nitka* mogła znikną tak nagle jak się pojawiła. Czy jestem jeszcze chory? dodam jeszcze ze moje ataki nie bywały długie najdłuższy trwał około 20-30 min krótsze 5-10 min i nigdy nie podawano mi leków zatrzymujących ten atak, jedynie lekkie uspokajacze po ataku, nie było też żadnych stymulacji elektrodami żeby uspokoić serce. Ablacja jest wykluczona choroba nie jest aż tak poważna według lekarzy, a *nitka* jest w takim miejscu ,że ablacja jest ryzykowna. (od kat walczę z nerwica z sercem też lepiej:)) . I jeszcze jedno chce zrobić sobie tatuaż , ale czytałem że choroby serca są poważnym przeciw wskazaniem, mój przypadek też?