Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawek a siłownia

Gość damian221

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie ćwiczeń siłowych. Zanim pojawiły się delikatne problemy z sercem, dość regularnie ćwiczyłem na siłowni. Chciałbym do tego wrócić, jednak nie jestem całkowicie pewien, czy na pewno nie mam ku temu żadnych przeciwwskazań. Fragment opisu echa serca: Prolapsowaty ruch przedniego płatka zastawki mitralnej bez wyraźnych cech wypadania. Śladowa niedomykalność zastawki mitralnej, niedomykalność zastawki trójdzielnej I stopnia, śladowa niedomykalność zastawki płucnej. Nie chodzi mi oczywiście o jakiś super ciężki trening, ale taki aby wzmocnić organizm i utrzymać formę. Jeżeli chodzi o moje dolegliwości na codzień, to zdarza mi się uczucie nadmiernego zmęczenia, zawroty głowy, duszności i uczucie gorąca, występuje to jedynie w sytuacjach stresujących, lub w dusznych pomieszczeniach. Nie biorę żadnych leków, gdyż po echu kardiolog stwierdził, że narazie nie potrzebuję, jedynie doraźnie magnez. Z góry dziękuję za odpowiedź ; ).

Damian jeżeli nie masz to sobie kup , pulsometr. Udaj się do swojego lekarza ( kardiologa ) i ustal jakie max tętno możesz osiągać . Ja tak zrobiłem i jest wszystko ok. Dodam że trochę ponad rok temu miałem *robioną* zastawkę a pół roku potem startowałem w zawodach na nartorolkach . Oczywiście nie wszystko naraz powoli najpierw po 5 , 7 km a teraz spokojnie 30 -35 km ale wszystko z kontrolą tętna . Pozdrawiam