Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ablacja częstoskurczu w lewym przedsionku

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, choruję na częstoskurcz przedsionkowy z wąskim zespołem QRS, jestem tydzień po nieudanej ablacji we Wrocławiu. Badanie wykazało lewostronne pochodzenie arytmii. Zostałam umówiona na kolejną ablację podczas której lekarz będzie musiał przebić się przez przegrodę między przedsionkową. Moje pytanie brzmi czy ktoś z państwa to miał? czy ten rodzaj ablacji jest bardziej nieprzyjemny lub niebezpieczny? Lekarz tłumaczył mi to jako zwykłą ablację może trochę bardziej nieprzyjemną, jednak ja mam obawy co do przebijania tej przegrody.

To przebicie to pewnie punkcja transeptalna dotyczy nie wiem czy wszystkich ale na pewno większości arytmii pochodzących z lewych przedsionków. Samej punkcji pewnie w ogóle nie poczujesz a jeśli chodzi o ból podczas ablacji to zależy co Ci będą robić jeśli izolacje żył płucnych to niestety trochę boli :/ wszystko zależy od unerwienia bo wiadomo im więcej grilla w unerwione miejsca tym większy ból :(

Witam ponownie, żeby nie tworzyć nowego tematu napiszę to tutaj. Ogólnie mam pytanie czy po nieudanej ablacji mogą pojawić się pojedyncze króciutkie zakołatania serca? Bo od kilku dni kilka razy podczas dnia odczuwam takie pojedyncze zakołatania, które nigdy przedtem przy moim częstoskurczu się nie pojawiały. Nie chcę siać paniki bo tętno mi nie przyśpiesza i czuję tylko takie krótkie *kopnięcia* ale nie wiem czy to nic groźnego. Ostatnio zmieniono mi leki z antyarytmicznych na betablokery i może to ma wpływ? poradźcie coś kochani. obecnie czekam na kolejną ablację która będzie w grudniu więc może doczekam ;)