Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nagłe przyspieszenia tętna przy leczonej niedoczynności tarczycy

fifi

Rekomendowane odpowiedzi

Od marca 2012 leczę się na niewielką niedoczynność tarczycy, do czerwca brałam 1tabl. Eutyroksu 25mg dziennie, po tej dawce Tsh było 2,2 fT3, fT4 i przeciwciała w normie i sądziłam że ta jedna tabletka to już koniec moich zmagań ze złym samopoczuciem. Jednak pod koniec czerwca znalazłam się w szpitalu z objawami tachykardii(ponad 130/min) duszność i drętwienie kończyn, stwierdzono spadek potasu, po 2kroplówkach odesłano mnie do domu. Od tamtej pory bez wyraźnej przyczyny, od czasu do czasu serce mi przyspiesza mi do 100/min. Zmniejszyłam dawkę Eutyroksu o pół tabletki co drugi dzień-przyjmuję teraz co drugi dzień 1tabl(25mg)a co drugi 1/2tabl(12,5mg) TSH=2,5 pozostałe wskaźniki ok. przyjmuję też potas 1tabl. Kalipoz/dziennie, potas mam w środku normy. Mam wrażenie, że w lato gdy były upały częściej miałam napady przyspieszonego tętna, teraz gdy jest chłodniej napady są rzadsze, jednak nadal są.. Byłam u 2 kardiologów, zrobiono mi Echo, EKG i Holter-wszystko ok., jeden z lekarzy kazał mi więcej sportu uprawiać żeby obniżyć tętno, drugi zalecił concor2,5 codziennie rano. Nie wiem co robić, przyspieszenia tętna są bardzo nieprzyjemne(z resztą sami wiecie) więc przydałby mi się jakiś lek, z drugiej strony nie wiem czy to dobry pomysł brać codziennie concor jeśli rano mam tętno 62-75 więc w normie(jedynie w ciągu dnia potrafi przyspieszyć)...boje się że po takiej tabletce jak sobie zbiję tętno to padnę... poradźcie coś proszę, jaka w ogóle może być przyczyna takich nagłych przyspieszeń??

Ja bym z lekami typu betabloker uważała, zwłaszcza jak masz to tętno sporadycznie podwyższone, może jeszcze raz lepiej porozmawiać z kardiologiem, jednak wyniki typu holter nic złego nie wykazały u ciebie, więc bylabym ostrożna z lekami, bo mozna zrobić sobie więcej szkody niż pożytku a nie są to leki które od tak odstawiamy jak witaminy.