Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skolioza a problemy z sercem

Gość smutna :(

Rekomendowane odpowiedzi

oto moja il stopni marzec 2001 60 st - odc. piersiowy 45 st - odc. lędźwiowy grudzień 2003 58 st - odc piersiowy 45 st - odc. lędźwiowy pażdziernik 2005 20st - odc. szyjny 62/63 st - odc piersiowy 38 st - odc lędźwiowy Od jakiegos roku mam takie oto problemy : W ciągu tygodnia zdarza mi się to kilka razy ,odczuwam takie szybkie bicie serca ( duzo szybsze niz normalne ) i to trwa chwile i zaraz przechodzi . ( bywa tak że mam po prostu przyśpieszone tętno) Obecnie oczekuję na operację skoliozy.. Mam też czasem uczucie dusznośći ..tez trwa tylko chwilę ..ale nie jest miłe .. Czy wg was to jest wynikiem jakieś wady serca czy spowodowane skoliozą ???? P.S kiedyś jak byłam chora i osłuchiwała mnie lekarka to aż się mnie spytała czy ja jestem aż tak zdenerwowama ze mi tak serce waliło ( ale ja naprawdę byłam wówczas spokojna i sie byłam wówczas zdenerwowana) Z gory dzięki za wszelkie odpowiedzi
zapomniałam dodac że mam 18 lat i 4 mies aha i jeszcze jedno co jakis czas odczywam takie kucie w sercu wczoraj przez jakas kilkanaście minut mnie tak kulo , wtedy musze plytko oddychac , bo jak chce wziasc glebszy oddech to mnie kuje bardziej
Hej, jestem rok starszy i tez mi sie cos takiego zdarza, tez mam skolioze ale lekka. Jednak bym tego nie laczyl. Mi sie te napady zdarzaja z regoly przed zasnieciem, gdy leze w lozku. Sam ciekaw jestem jaki jest ich powod... Ale nie panikuj nic sie nie stanie, ja mam tak od jakiegos czasu i zyje! ;) Mysle ze u Ciebie podlozem moze byc nerwica, sam tez jestem nerwowy i mysle ze czesc tych objawow moze wynikac z tego wlasnie(choc u mnie to bicie serca jest jeszcze nieregolarne, nie tylko ze przyspieszone) Pozdrawiam :)
Gość Brygida:)
Witajcie! Ja uważam, że nie jest to stan związany z ewentualną nerwicą. Przy tak dużym skrzywieniu kręgosłupa, zapewne z rotacją kręgosłup naciska na płuca. Skolioza to nie tylko wada kręgosłupa, ale i też narządów wewnętrznych, bo naciska na nie. Prawdopodobnie masz skoliozę torakogenną, ale o tym musi zdecydować lekarz. Skolioza IIIst. mocna storsowana. Pozdrawiam
Gość www.asymetria.net.pl
Smutna, Twoje problemy powoduje niewątpliwie skolioza. Jestem po operacji skoliozy i przed nią również miewałam takie dolegliwości. Szybko sie męczyłam podczas wysiłku fizycznego mimo dobrej kondycji fizycznej. Miewałam duszności i bóle w okolicach mostka. Oczywiście stres nasilał te dolegliwości. Pyzatym mam lekko lejkowata klatkę piersiową i to również powoduje dyskomfort. Zapraszam cię zatem stworzony przeze mnie serwis społeczności internetowej, osób dotkniętych skoliozą. Znajdziesz tam wsparcie osób które walkę ze skoliozą mają już za soba. www.asymetria.net.pl Pozdrawiam serdecznie.
Gość SoniQ0123
Mam rocznikowo 15 lat. Aktualnie mam 33 stopnie skrzywienia w odcinku piersiowym i 35 stopni w odcinku lędźwiowym. Na szczęście nie mam takich problemów jak wy.. tzn z sercem. Ćwiczę metodą wg. Dobosiewicz od pół roku.. i cofnęło mi się skrzywienie... W piersiowym o 3 stopnie i w odcinku lędźwiowym 7 stopni. Bardzo dużo osób wspomina tutaj o operacji.. ja natomiast nie mam narazie zamiaru poddaać się operacji. Na operację zawsze jest czas. Myślę że powinniście zacząć ćwiczyć.. Ja ćwiczę codziennie. Dzień w dzień wstaję o 4:30.. i pierwszą żeczą jaką robię.. to się rozciągam 30 min.. a później godzinę ćwiczę wg. Dobosiewicz. I jak widać są efekty. Ćwiczę dopiero pół roku.. i nie mam zamiaru przestawać. Myślę, że powinniście poprosić lekarza o skierowanie na jakąś rehabilitację.. np. do kliniki do Katowic-Ochojca.. . Byłam tam.. i właśnie tam nauczyli mnie poprawnie ćwiczyć. Pozdrawiam i życzę zdrowia =)
Ja generalnie sama się już w tym wszystkim gubię... Miewam częste bóle serca, więc wybrałam się do lekarza, który stwierdził, ze mam nerwicę serca (czy jakkolwiek inaczej się nazywało owe schorzenie). Sam powiedział, że żadnej chemii przypisywać mi nię będzie, żebym nie zaczęła tak wczrśnie *ćpać*(i tutaj cytuję;)) zważając na mój wiek (16). I nic na te bóle nie mogę poradzić! Jedynie jakieś tabletki uspakajające, ale z reguły jest tak, że zanim je wezmę ból sam przechodzi. Co do skoliozy to sama nie wiem jak bardzo źle jest, dlatego, że stwierdził to mój wf-ista podczas robienia brzuszków. Postanowiłam najpierw pójść do ortopedy, później znów do kardiologa, a w ostateczności chyba do psychologa/psychiatry ;)

Hej ja mam podobnie tz troche gorzej ,jak wstaje to wali minumum 130 i wiecej jak sie poloze usiade to przechodzi pomiedzy 60-80, mam lardoze szyjnego i kifoze piersiowego nie az tak powazna, i tez sie zastanawiam czy to nie kregoslup, badania wszystki ok a i dusznosci tez mam (mialem) teraz sa o wiele mniejsze bo odstawilem betablokery za to serce zaczlo walic jak oszalale jak tylko jestem na nogach

Hej mam skrzywienie kręgosłupa i przez to czuję zwykle intensywne kłucie w sercu ( w plucach moze też..) przy skrzywieniu, obrocie ciała, a nawet jak wydaje mi się że siedzę prosto- wtedy zwykle jest to mniej intensywne; bóle w klatce piersiowej w okolicy mostka. nie mogę leżeć na boku, boli wtedy bardzo, a nawet jak leżę na plecach to potrafię się budzić w nocy z powodu bólu w klatce piersiowej:(. nie mogę wziąść głębokiego oddechu. boję się że jak się ruszę to znowu będę cierpieć.. byłam już u ortopedy i mam robić ćwiczenia, jednak gdy je robię ból jest tak intensywny że muszę przerwać ćwiczenie. dodam że ćwiczenia wykonuję leżąc na brzuchu i wyginając się z różnie położonymi rękami. nie wiem już co mam robić... ;( proszę pomóżcie!!!

Moim zdaniem w sprawach związanych z kręgosłupem nie ma się co oszukiwać i leczyć *domowymi sposobami*, bo w końcu i tak będzie trzeba spojrzeć prawdzie w oczy i pójść się leczyć. Ja uświadomiłem sobie to będąc na rehabilitacji w Nowym Dworze (tak się nazywa ta klinika). Uważam że droższe jest zwlekanie plus stan kręgosłupa się pogarsza.

Nosiłam gorset dynamiczny w młodym wieku. najpierw lekko pomógł a potem się pogorszyło. strasznie się w nim męczyłam, miałam otarcia, a on się strzępił i psuł . ;( teraz noszę gorset Boston i może utrudnia mi lekko poruszanie się, ale jest dużo, dużo lepiej. na prawdę mogę się męczyć w jego noszeniu, ale to dla mnie mało istotne a najważniejsze jest to, że pomaga. W tym roku chciałabym wyjechać na turnus rehabilitacyjny. Znajomy polecił mi firmę Patrona. http://www.patrona.pl/osrodek-rehabilitacyjny-Szczyrk-481-0 Zastanawiam się nad wyjazdem do Szczyrku a dokładniej do ośrodka "Orle Gniazdo" Oferuje noclegi w komfortowych pokojach z widokiem na wspaniałą panoramę beskidzkich szczytów. Kocham góry i każde wakacje uwielbiam spędzać w górach. Powiem szczerze, że nigdy nie słyszałam o tej firmie, nie chciałabym jechać w ciemno i się zawieść. Nie chodzi tylko o pieniądze ale o samopoczucie. Wiele razy spotkałam się z opiniami, że podobne ośrodki rehabilitacyjne to tylko strata czasu. Proszę was o porady i opinie. Może macie jakieś swoje sprawdzone miejsca warte uwagi? Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Gość KruszynaSwt

Jestem spod Warszawy i w najbliższym czasie będę wybierał się na rehabilitację w Nowym Dworze. Słyszałem bardzo przychylne opinie na temat tego ośrodka. Po obejrzeniu filmiku na Youtube jestem pozytywnej myśli: http://www.youtube.com/watch?v=D6lVymOVFkw . Co o tym myślicie?