Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kaszel przy paleniu papierosów a astma

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi o bliska mi osobę, która ma problemy z układem oddechowym. Otóż pali bardzo duzo od dawien dawna ma kaszel. W dzień pokasłuje a w nocy budzi sie i ma duzo tej wydzieliny więc sporo musi odkaszlec. W dodatku gdy spi to rzęzi mu w płucach? bo nie weim gdzie ale slychac wyraznie jakby strzelanie, swist . Za dnia jak tez nie odkaszle to słychać swist przy oddechu. Czy to może byc astma? mówię by szedł z tym do lekarza ale niestety bagatelizuje a boje sie ze w nocy udusi go ta wydzielina w końcu

Tak moze to być astma .Jesli pali tym bardziej powinien iść do lekarza .Warto zrobić rtg płuc i testy na alergię żeby potwierdzić lub wykluczyć astmę .Jesli żadną miara nie jesteś w stanie zaciągnąc osobnika do lekarza niech kupi pastylki do ssania Podbiał i tymianek plus zioła do picia z tych ziel .Powinna ta wydzielina ładnie oczyścić się z płuc .Kaszel u palacza jest pewną *normą *ale raz na jakiś czas trzeba się chociaż prześwietlić .

Mam nadzieję że to tylko wydzielina a nie krew ......kaszel z odkrztuszaniem mozę też być spowodowany chorobą serca i zastojem w płucach .Oczywiście wszystkie wykrztuśne leki czy zioła pijemy w dzień a ostanią dawkę o godz.16 bo się udusi w nocy .Tak czy siak lekarz !

444 ojciec chodzi do lekarza zakladowego i raczej nic doktorowi nie wspominal o tym kaszlu, tyle razy mowilam by poszedl ale on mnie zbywa i juz. Nie ma zadnej sily nawet matka nic nie robi w tym kierunku chociaz jej o tym mowilam nie raz... Ania no troszke się tym wystraszylam ale co ja mogę zrobic jesli on nic z tym nie zrobi ech .. dziekuje za odpowiedzi i rady

A nie mają w zakładzie pracy badań okresowych ?Chyba że jest już na emeryturze to go nie obejmują ,może idz do tego lekarza i poproś żeby nic nie wspominając o twojej wizycie -dał mu skierowanie na rtg czy na spirometrię jak polezie do niego na wizytę bo jest to wymóg NFZ czy inną bajeczkę niech wymyśli .Powiedz ze go kaszel budzi w nocy i że odpluwa tyle ,diabli wiedzą a mozę to grużlica ?Teraz grużlica atakuje nawet ludzi żyjących w dobrobycie i zdrowych .Przecież jak nic z tym nie zrobi to w końcu mu wysiądą te płuca .....moze ze strachu boi się iśc na kontrolę płuc ?