Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Napady duszności i bóle mięśni szyi

Gość Hipochondryk

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Hipochondryk

Zaczelo sie od dziwnych obiawow na poczatku tegorocznych wakacji - jakby napady dusznosci... Rodzice probowali mnie uspokoic, ale w koncu w nocy pojechalismy do szpitala. Przebadala pani doktor mnie (osluchala, zrobila ekg) i niby wszystko ok. Mama zasugerowala mlodej lekarce, ktora mnie badala, ze pewnie to przez nerwy i pani dr dala mi zastrzyk uspakajacy. Potem zaczolem jezdzic po roznych specjalistach (m.in. laryngolog, pulmonolog, alergolog) i robic badania (nawet testy na alergie, morfologie). Kochana rodzicielka wspominala wszystkim lejarzom, ze moge byc po prostu zestresowany lub miec alergie i oni nieraz sie sugerowali. Wyszlo, ze morfologie mam ok (tylko lekko podwyrzszony holesterol) i ze jestem uczulony na 13 alergeny. Pani pulmonolog przypuszcza, ze moge miec astme, ale jak zrobila mi 2 razy spirometrie to ona zwatpila. Nie nam pluc jak sportowiec, ale mam pojemnosc pluc *dobra*. Od jakuegos czasu cwicze tez joge, bo podobnie to pomaga. Ostatnio zauwazylem nowy objaw podczas cwiczen - czasami jak po dluzszym *siedzeniu* wstane i wstrzymam na pare sekund oddech to kreci mi sie w glowie. Nieraz glowa mnie *nudzi*, ale nie boli. Czuje tez bol miesnia po prawej stronie szyji (podobno to od *spania*, ale nie wiem czy to nie boli zyla szyjna). Prosze o *diagnoze* bo lekarze nie sa pewni co mi jest

Gość Hipochondryk

Zapomnialem napisac - dawniej uwielbialem upaly, czasami siedzialem w saunie i bylo mi przyjemnie. Teraz gdy podczad wakacji bylo czasami ok. 30 stopni to goraco mi przeszkadzalo i odczuwalem zaduch. Oprucz tego bralem ostatnio rozne leki, a tetaz glownie na alergie i astme. Ataki dusznosci mi przeszly, ale... Czasami jest mi duszno jakis okres czasu np. przez godzine lub 2, a potem nawet nie zauwaze kiedy mi to przechodzi.

To nie skleroza,a brak koncentracji.Podwyzszony cholesterol mogłeś mieć,bo przed badaniem np. jadłeś duzo mięsa,słodyczy,piłeś colę,a tam duzo cukru.Przed tym badaniem 14 godzin nie należy jeść.Jak siedzisz w bezruchu,to mięśnie na szyi masz napięte i po prostu od kręgosłupa szyjnego moze się nawet chwilowo zawrócić w głowie.Nie przesadzaj, bo to nic takiego.Rób ćwiczenia oddechowe.Np.Nabierz z całej siły powietrza i wypuszczaj jak najwolniej potrafisz i jak najdłużej,do konca.I itak z 10 razy ze 3 x dziennie.I nie szukaj chorób,a juz na pewno nie czytaj o chorobach w internecie.

Gość Hipochondryk

Dziekuje za odpowiedz. Cholesterol to jest akurat moj najmniej wazny objaw. Czytalem troche o jodze i wiem, ze odpowiednie oddychanie to postawa. A pranamaje cwicze prawie codziennie! Moze troche panikuje, ale dlaczego mam taki plytki, szybki, *slaby* oddech?