Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Duszności, mroczki w oczach i wysokie tetno u nastolatka

Gość Diox

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 15 lat. 182cm wzrostu ważę 67kg. Od 4 miesiecy mi nie dobrze. Miewam uczucie jakbym snil, dusznosci, jak sie schyle to mi ciemno w oczach a jak wstane potem to marszcze czolo zeby mi sie nie zrobilo calkiem ciemno w oczach (kiedys mi sie zrobilo). Zaczelo sie od ataku serca 160/min połączone z duzym niepokojem o zycie. Myslalem ze umieram i zaczalem sie zegnac z czlonkami rodziny. Serce teraz nieco spokojniej, ale jak sie rozciagam to bije dosc mocno, albo po snie tez moze nie szybko ale dosyc mocno az mi koszulka sie rusza. Przed tym co mi sie stalo duzo cwiczylem. Robilem Aerobiczna 6 weidera, biegałem, grałem w pilke. Mialem 3 takie ataki serca. Wzieto mnie do szpitala. Lezalem 2 tygodnie. Wszystkie badania, wszystko ok. Tarczyca, morfologia, rezonans, tomograf, ekg z 10 razy, usg szyi, rtg klatki. Stwierdzono ze jestem asymetrycznie zbudowany. Dali mi jakas podkladke pod lewa noge zeby mi sie to wyrownalo. Oprocz tego slabo mi i w brzuchu czuje tak jakby motylki, ale osadzajace sie na jelitach. Po wysilku jestem niespokojny, serce wali. Jak sie poloze to tetno w brzuchu mam tak jakbym mial tam drugie serce... Tak poprostu bije to tetno. Jak jestem w szkole to nic mi nie jest, czasem tylko na lekcji lekkie uczucie nierealnosci. Ale ogarne sie i jest ok. Zdiagnozowano nerwice, ale nie wiem czy to na pewno to. Czy to przetrenowanie? Dodam, ze uczucie nierealnosci pojawilo sie po 15 minut po wzieciu propranololu, lekarz przepisal mi zebym bral aby obnizyc tetno. Do tego mam nieprawidlowy stolec. Raz biegunke, a raz... Czuje kłucie raz w nerkach, raz w sercu, innym razem mrowienie glowy. Licze na odpowiedz. Pozdrawiam wszystkich.

Myślę,ze nic ci nie jest.Jesteś chudy,a u chudych często tętnienie w brzuchu widać.Pij melisę na uspokojenie,bądź ziolowe tabletki uspokajające,ale stale i systematycznie.Do tego opakowanie magnezu z witaminą B6.Na jelita dobrze jest jeść 3 x dziennie po pół łyżeczki kminku z majerankiem[zmielone w ilościach wagowych 1:1 i wymieszanych].Przechowuje się w zakręcanym słoiczku.Można posypać na kanapke,dodać do zupy,jogurtu,twarożku,albo rozmieszac z mała ilością letniej przegotowanej wody.Oprócz tego pić 3 x dziennie po jednej trzeciej szklanki zaparzonego pod przykryciem przez 30 minut kłącza tataraku.Kupuje się w sklepie zielarskim.Zamiast normalnej herbaty pij herbatę z kwiatu głogu i dzikiej róży [sypane].Kupuje się w sklepie zielarskim.Sa b. smaczne i korzystnie działają na serce.Pozdr.

To normalne że czujesz tętno w brzuchu wszak tam znajduję sie aorta .Dziwne gdybyś nie czuł .Jesteś przebadany na wskroś .Masz dobre wyniki więc wyluzuj ,to emocje i nic więcej .Może za mało piejsz wody a serce chce ten deficyt nadrobić bijąc szybciej i mocniej ?Na każdy kilogram ciała trzbea dziennie wypić 30 mililitrów wody (herbata i kawa się nie liczy )najlepiej wody wzbogaconej mikroelementami np.Muszynianki .Nie pijesz red buli i coli ?Zawierają substancje pobudzające pracę serca ,kofeinę i inne świństwa .Więc jesli pijesz to odstaw w diabły .Jedz pomidory i banany mają dużo magnezu i potasu co też pomaga sercu .Zastosuj rady pani która wpisała się wyżej .

Witaj, Mam 14 lat, objawy w temacie są normalne u nastolatków ktorzy prowadzą aktywny styl życia. Mam treningi kosz codziennie po 1,5 godziny, bardzo ciężkie treningi piłki wodnej co dwa dni po 2h i nie wysypiam się do porządku. Również mam te objawy, ale raz w kościele tak mocno się nasiliły, że zemdlałem, i pogotowie zawiozlo mnie na badania. Kardiolog powiedział, że mroczki i reszta tych objawów to oznaki niskiego ciśnienia. Ja mam obniżone tetno spoczynkowe bo trenuje sporty wydolnościowe, i przy ostrym treningu, miałbym że 220 :-D także nie panikuj, u nastolatków to norma, szczególnie w sytuacjach kiedy działa na nas mało bodźców zewnętrznych, czyli np. w kościele, autobusie, szkole. Ogólnie kiedy dużo stoimy. Także nie zdziw się jak zemdlejesz, to normalne. Do waszych usług ;-) Trzymajcię się...

Witam mam 23lata. Jestem osoba aktywna fizycznie pilka nozna silownia. Zawsze wszystko bylo ok. Wydolnosc b.dobra. Ale niestety od jakiegos czasu pogarszala mi sie wydolnosc a na dzien dzisiejszy jest b.słabo. Udalem się do kardiologa zrobil mi echo serca i oto co mi dolega. Hipokineza środkowego segmentu ściany dolnej i nieco gorsza w segmencie przypodstawowym PMK. pozostale segmenty kurcza sie dobrze EF 60% reszta rzeczy w normie. Zle sie z tym czuje,mam problem z pelnym oddechem. Boje sie ze nie bede juz nigdy w pelni sprawny w sporcie i w pracy. Czy da sie to wyleczyc? Od czego moge to miec? Dziekuje za odp z góry

Gość 123fi7f76f9876g98yg8

Zacznijcie uprawiać sporty aerobowe, najlepiej bieganie. Bez przesadzania, ale zwiększajcie stopniowo ilość, ćwiczcie najlepiej interwałami, rozgrzewka obowiązkowa, odżywiajcie się lepiej. Jeśli czujesz, że nie możesz już oddychać (problemy z nabieraniem powietrza) lub serca chce wylecieć z ciała, przestań, pomarszuj trochę, następnym skróć odrobinę bieg, później zwiększ.