Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Peter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 15 lat i od niedawna mam pewne problemy ze zdrowiem. Otóż czasami chodzę zbyt nerwowy, lecz to tłumaczyłem sobie podejrzewaniem nerwicy. Ostatnio przy mierzeniu ciśnienia (które zazwyczaj jest w normie) zorientowałem się że mam nierówny rytm serca (przy wdechu bije szybciej, przy wydechu wolniej. Poszedłem do lekarza, zlecono mi badanie krwi, moczu i EKG. Badania krwi i moczu wyszły dobrze, lecz na EKG wyszło mi tętno 110 uderzeń na minutę oraz bloki. Poza drobnymi kłuciami serca czuję się dobrze, nic innego mi nie dolega. Chciałbym wiedzieć czego to może być wina? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Witam.Mam 17 lat, jakoś po nowym roku siedzac przy komputerze poczulem ze mam bardzo wysokie tetno.Nakrecilem sie troche i wzroslo cisnienie.Lezalem w szpitalu i w sumie kazali brac tylko Magnez i stawic sie na wizyte.Teraz bardzo czesto mam tętno 90-110 do 130 uderzeń na minute.Do tego dochodzi często stres, nie wiadomo czemu.Czy to na tle nerwowym, jakaś nerwicaj czy raczej nie ? Musiałem mieć konsultacje z psychologiem i stwierdził, że wizyta u psychiatry nie jest potrzebna, ja sie czuje super.Moge rozmawiać, uprawiać sport i w ogóle, ale dokucza mi wysokie tętno i silny stres.Co to może być? Narazie biore regularnie Magnez i jakieś ziołowe tabletki.Czy to może być okres dojrzewania ? Nigdy czegoś takiego nie miałem.

Stres w sumie nasila się nie zawsze, czasem nie.Ale może sam się nakręcam, zaś tętno jest wysokie nawet kiedy się nie stresuje.Za pierwszym razem kiedy mi się to robiło najpierw było wysokie tętno , stres doszedł później, ale razem z ciśnieniem.Więc ciśnienia wysokiego nie mam, wręcz książkowe.Raczej chyba nerwice odpada, tak ? Bo kiedy czuje tętno przy setce ten stres jest, troche lękowy, ale nie, żebym miał płakać i rwać włosy.Niepokoi mnie to trochę.Iść do prywatnego Kardiologa, czy może zostać przy Magnezie i jakichś lekach ziołowych na uspokojenie ? Co o tym myslicie ?

W sumie zylem troche w nerwach.Towarzyszy troche wysokie tetno i takie dziwne uczucie niepokoju.Czyli to nie jest nerwica, tylko okres dojrzewania lub jakis problem z sercem ? Psychicznie to ja sie czuje dobrze.Moge robic wszystko, ale czasem przy wysokim tetnie i stresie nie mam apetytu.Sam nie wiem co jest, moja mama mówi że to okres dojrzewania i mam brać dalej Magnez (bo biorę już trochę) i tabletki które zwalczają napięcie i pozwalą spać.Do tego mam jakąś dietę na nadcisnienie, ktorego teraz nie mam.Rzekomo moze to potrfac 1-2 miesiace, bo to tak szybko nie minie.Czy to blef, czy okres dojrzewania, nerwica ?Sam nie wiem.Troche to uporczywe.

Dla wlasnego spokoju mozesz isc do kardiologa zeby wykluczyc problem z sercem. Ale radze sie nie martwic, nerwica to jeszcze nie jest, tylko lekkie poddenerwowanie i nakrecanie siebie do dalszego strachu. Przestan o tym myslec, zdrowo sie odzywiaj, jesli sie denerwujesz to pij melise, i napewno za kilka tygodni zapomnisz ze cos ci dolegalo.

Cześć . Od paru tygodni mierze sobie codziennie ciśnienie, przeciętnie to jest niskie, ale chodzi mi o tętno. Zawsze jest wysokie ogólnie to 90 albo i więcej w spoczynku. Trochę się martwię. Co mam zrobić?? Może to nerwica zawsze byłam osobą nerwową , chodzi mi o szkołę . Co mam zrobić ?