Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Stres i nerwowość przy nadmiernej ambicji

Gość Trzesaca

Rekomendowane odpowiedzi

Pisałam tu niedawno o swoich objawach. Po prostu podejrzewam, że mam nerwicę. Nie byłam jeszcze u lekarza, ponieważ objawy psychiczne tj. ten strach przed niczym nieco się uspokoiły, bo po prostu mam dużo zajęć, ale co się z tym wiąże... także stresu. Jestem w ostatniej klasie. Bardzo zależy mi na dobrych wynikach w nauce, ostatnio dodatkowo czekały i czekają bardzo trudne testy. Niestety jestem perfekcjonistką i wszystko chcę robić najlepiej. Po prostu nie umiem inaczej. Wściekam się, gdy ktoś obnosi się z tym, że jest lepszy i ogólnie- po prostu mam ogromne ambicje. Wybór najlepszej szkoły, przyszły egzamin. Myślę o tym już we wrześniu. Ale co się z tym wiąże. Prawdopodobnie stres siedzi w podświadomości i przekłada się na ciało. Ręce drżą mi od dawna, nie zliczę nawet ile osob to zauważyło. Powiem, że nawet denerwowały mnie te komentarze, ale co zrobić- trzęsą się jak u staruszki. Ponadto też już od bodajże dwóch lat drżą mi plecy. Wcześniej było to tylko czasami, a obecnie podczas każdego schylania po prostu kręgosłup trzęsie się do tego stopnia, że czuję prawie każdy kręg. Dodam, że mam skrzywienie kręgosłupa, może to też ma związek. Natomiast najbardziej niepokoi mnie to, co ostatnio zaobserwowałam. Po prostu czuję takie jakby drgawki w całym ciele. Tak jakbym w środku bardzo się trzęsła. Kiedy jestem w spoczynku mam wrażenie, że moja dłoń, noga lub głowa doznają takich pojedynczych skurczy, lekko odskakują. Bardzo się przestraszyłam. Ale dziwi mnie to, że te delikatne ruchy nie odbywają się przenigdy, jeśli coś robię (wydaje mi się, że w przypadku osób z tikami tak nie jest) lub kiedy się zmuszę do całkowitego bezruchu. Czuję się tak jak przy jakichś drgawkach. Proszę, powiedzcie co to może być. Jestem młodą dziewczyną, a kolejny objaw zaczyna mącić. Boję się, że dostanę tików jak przy zespole Tourette’a i po prostu tymi głupimi nerwami zepsuję całe życie. :(((

Ja porobiłem już trochę badań i jak narazie wszystko było ok.Kiedyś stwierdzono u mnie dystonię neurovegetatywną i nerwicę lękową .Może wyjdę na szarlatana ale jeśli u ciebie nie występują jakieś poważniejsze objawy to może być nerwica.Ja też mam drgania niektórych miejsc czasem nawet gdy się przebudze we śnię np.drga mi noga lub bark zmieniam wtedy pozycje i przechodzi to może być wina skrzywienia kręgosłupa(mam w dwóch miejscach skoljoze ),ale może to powodować w dużej mierze napięcie nerwowe,które musi przecież jakoś się wyładować.Gdy dużo nerwowo myślę przejmuję się lub działam pod dużym napięciem też bardzo trzęsą mi się ręce może dlatego że biorę to wszystko zbyt poważnie.Ty też tak masz że trzęsą ci się dłonie przy braniu jakiejś rzeczy?to napięcie nerwowe.Pomimo tego trzeba odwiedzić lekarza.Dodam jeszczę,że gdy mam silny atak lęku to trzęse się cały ale w taki dość zgrabny sposób to znaczy jak ktoś na mnie patrzy jest pod wrażeniem,że np.kolana mogą się tak samodzielnie poruszać po prostu zamieniam się w galaretke.Wciąż jestem zszokowany jak organizm może szaleć pod wpływem zwykłych wydawało by się nerwów.Nie będę ci mówił żebyś wrzuciła na luz bo sam tak nie potrafię .Ale wiec,że nie jesteś sama z tym ogromnym problemem.Nerwica może zrobić z człowieka kompletnego wraka sam jestem tego żywym przykładem

Witam serdecznie, Istnieje kilka cech osobowości, które zwiększają predyspozycje do zachorowania na nerwicę. Są to między innymi: wrażliwość, egocentryzm, dominacja, wysoki poziom ambicji, wrażliwość na krytykę. Oczywiście, nie oznacza to, że osoby, które posiadają takie cechy na pewno będą miały nerwicę. Napisałaś, że jesteś bardzo ambitna i wysoko stawiasz sobie poprzeczkę, ale postaraj się przy tym znaleźć czas na odpoczynek i relaks, tak aby obniżyć napięcie nerwowe. W innym przypadku Twoje objawy mogą się nasilać. Pozdrawiam

Witam. Pisze poniewaz mysle ze posadam cenne rady dla wielu osob borykajacych sie z tym problemem. Dla wiarygodnosci podkreslam ze sama sie z nim borykalam i nadal musze pracowac nad soba. Aby dobrze zrozumiec problem nalezy blizej sie mu przyjrzec. Warto odpowiedziec sobie na pytanie czym jest ambicja. W slowniku jezyka polskiego znalazlam taka definicje: ambicja - poczucie wlasnej godnosci, chec bycia lepszym, osiagniecia czegos. Wszysko tutaj wydaje.sie.byc w porzadku, jednak pragnienie bycia lepszym juz nie dokonca. Jest tez druga definicja ambicji: duma, pycha, zarozumialosc,zadza wywyzszenia sie. Nie wiem czy jestescie.wierzacy, ale pycha zajmuje pierwsze miejsce na liscie grzechow glownych. Moze nie istotne tu jest nadmienianie czym jest grzech ale do.czego.prowadzi. Powoduje nieszczescie, ma dzialanie destrukcyjne. To wszystko oznacza ze ambicja odpowiednio nieprzypilnowana moze.nas zniszczyc, doprowadzic do upadku, utraty zdrowia Fakty mamy za soba. Teraz nalezy podjac odpowiednie dzialania. Po pierwsze zmien swoje myslenie. Pragniesz byc lepszy od innych? Zapamietaj ze kazdy czlowiek ma godnosc i swoja wlasna niepodwazalna wartosc. Kazdy czlowiek jest rowny i tak samo wazny dlatego ze.jest czlowiekiem. Certyfikaty, pieniadze nie sprawia ze bedziesz od nich lepszy. Mozesz miec przez chwile takie wrazenie ale ono szybko.minie i okaze sie ze Waldek po zawodowce jest bardziej szczesliwy od ciebie Arkadiusza czlowieka ktory osiagnal zyciowy sukces, zrobil.majatek i nie widzi sensu w swoim zyciu. Druga baardzo wazna sprawa. Cwiczenia fizyczne. Nic ich nie zastapi i zacznij 3 razy w tygodniu przez pol godziny rozciagac sie poprzedzajac cwicwiczenia rozgrzewka. Jesli masz mozliwosc to zapisz sie na silownie albo fitness. Nastepnie stawiaj sobie wymagania adekwatne do mozliwosci. Potrzebny jest tutaj zdrowy rozsadek. Na przyklad wezmy sytuacje ze szkoly. Przed toba matura. Okresl na ile jestes w stanie ja napisac i ile czasu poyrzebujesz poswiecic aby taki wynik otrzymac. Nie ucz sie dla ocen tylko dla wiedzy i umiejetnosci. Nie ucz sie na pamiec regulek nawet jesli to bedzie oznaczalo nizsza ocene na sprawdzianie. Nigdy nie sciagaj i nie oszukuj. Niech zawsze twoje wyniki beda efektem twojej pracy. To trudne sama wiem po sobie tylko ze ja nie mialam problemu ze.sciaganiem tylko uczylam sie na zasadzie zakuc zdac zapomniec. Zmienilam to bardziej przykladam sie do umiejetnosci ale nauczyciele jeszcze nie widza mojej.poprawy bo ona bedzie widoczna dopiero po dluzszym czasie. Takze nie przejmuj sie jak cie nauczyciel upomina i mowi ze sie nie uczysz. Naucz sie przyjmowac krytyke, zacznij akceptowac nizsze oceny. Pomoze ci to zwslczyc dume a znajomi nie beda mowili ze jestes zarozumialy. Rozwijaj swoje pasje ale nie po to zeby zaszpanowac tylko aby sobie sprawic przyjemnosc. Nigdy nie pozwol aby dopadla cie nuda poniewaz.ona moze byc rownie zla jak ambicja. Zapamietaj znane cytaty: Nie to co osiagasz ale to co przezwyciezasz definiuje twoja kariere. Sukces to nie to co masz ale to kim jestes. Ponos porazki czesto abys mogl szybciej odniesc sukces. I najwazniejsze :-D Kluczem do porazki jest proba zadowolenia wszystkich wokol. Na koniec pragne zyczyc wszystkim perfekcjonistom duzo zdrowia i nadzieji wyjscia z dolka ktorym sa te wszystkie sprawy ktore was wykanczaja. Nie spieszcie sie postarajcie zaakceptowac to co jest. Dopiero to da wam sile zeby to zmienic. Potrzeba pracy nad soba systematycznie malymi krokami. Ze stresem mozna sobie poradzic. Od dzis zacznij go traktowac jako.sprzymierzenca nie jako wroga. Zastosuj powyzsze rady a twoje zycie sie poprawi. Jestes wspanialym czlowiekiem , podejmij ten trud bo w przeciwnym razie ludzkosc bedzie kiedys zalowac ze taki czlowiek nic nie moze zrobic bo mu cialo.drzy. Powodzenia trzymam kciuki. p.s. przepraszam za interpunkcje i kropki ale odpisuje z smartphona;-) jezeli moj wpis sie podobal to prosze o odpowiedzi