Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zwężenie przestrzeni międzykręgowej a zawroty głowy

Gość Bartek25

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Miewam zawroty głowy i uczicie *miękkich* nóg od czasu do czasu.Zrobiłem serie badań i wszystko było ok, ale w końcu sprawdzono mi kręgi szyjne. Oto wyniki mojego badania: Zwęzęnie przestrzeni mk na poziomie C4-C5, C5-C6, C6-C7.Poza tym w normie. Co to ma znaczyć? Czy to coś poważnego?

To opis rtg ?Pownieneś zrobić rezonans żeby zobaczyć jak wyglądają krążki międzykręgowe tych kręgów które masz zwęzone .Zwężenia mogą naciskać na nerwy stąd zawroty głowy i miękkie nogi .Możesz także mieć wypukliny dysków bądz przepukliny .Wypuklina to uwypuklony dysk a przepuklina to przerwanie ciągłości dysku .Rezonans także uwidoczni czy nie masz nacisku na rdzeń kręgowy .Takie sytuacje powodują bóle karku ,głowy ,zawroty ,zaburzenia widzenia itp.Powinnieneś iśc albo do terapeuty manualnego (oczywiście z dyplomem a nie szmana !!!)albo poprosić lekarza o zabiegi rehabilitacyjne na kręgosłup szyjny ,no i ćiwczyć samodzielnie w domu żeby wzmacniać mięśnie .Zabierz się za to od razu i spolidnie bo potem to już tylko operacja a wiadomo z czym sie wiąże zabieg w okolicy rdzenia .

A jaki rodzaj sportu ?Sport i przeciążenia w kręgosłupie szyjnym ,zła postawa ,siedzenie przed kompem :),zaniedbane wady postawy ..wszystko mogło to spowodować .Spanie na złej poduszce .Ja mam 40 lat i mam wypuklinę ,zawroty głowy i inne cuda ale jak to raczej od rodzaju pracy i dzwigania pacjentów plus zła postawa .Najważniejsza to rahabilitacja więc bierz się za siebie bo w tym wieku to rzeczywiście za szybko na takie zmiany .Mysle że rezonans byłby wskazany .Idz do neurologa z tym wynikiem niech zleca rezonans i wtedy będziesz wiedział co jest grane a póki co ćwicz ,znajdz odpowiedznie ćwiczenia i do dzieła .Paradoksalnie sport i przeciążenia kręgosłupa mogą prowadzić do takich zmian .Baletnice mają kręgosłupy w proszku a też niby ćwiczą i mają dużo ruchu do tego są chude jak szkapy i też mają problemy z kręgosłupem także ten sport to taki zdrowy nie jest .

To nie jest poważne na tyle żeby się bać ze coś się stanie ,po prostu jak będzie ucisk to będziesz miał dolegliwości z wiekiem coraz większe .Wiem coś o tym .Terapeuta manualny *nie nastawia *bo z kręgami szyjnymi nalezy obchodzić się delikatnie nie można chrupnąc i już bo można wyjechac nogami do przodu jak ci zablokuje tętnice mózgową .Dlatego każdy szanujący siebie i pacjenta terapeuta zabiegi zaczyna od obr=ejrznia wyników dlatego fajnie jakbyś miał wyniki rezonansu bo na nim widać struktury niedostępne w obrazie rtg .Ja miałam to szczęście że w moim mieście jest bardzo dobry terapeuta można powiedzieć światowej sławy :)naprawdę mi pomógł .Oczywiście wizyty są płatne ......ale ja byłam w desperacji bo codziennie bóle zaprowadziłyby mnie chyba do wariactwa .Terapeuta powinien mieć certyfikaty i mieć ukończone szkoły w tym zakresie .Boże broń iśc do jakiegoś oszołoma i szamana .Terapia ta polega na uruchomieniu kręgów które są zwęzone ,nie na ich rozdzieleniu bo tego się zrobić już nie da .Niektórzy mają większe zmiany a nie odczuwają żadnych dolegliwości a niektórzy mają zwężoną jedną przestrzec międzykręgową i cierpią katusze .Tak więc do lekarza po skierowanie .Jesli oczywiście masz dalej dolegliwości bo tak jak pisałam że ludzie nie mają żadnych a mają kręgosłupy w kawałkach .

I popros lekarza rodzinnego o rehabilitacje ,oczywiście czeka się jak diabli ale jak już się zapiszesz to się doczekasz ,a tym czasem zmień poduszkę najlepiej na taką wyprofilowaną specjalnie z problemami szyjnymi .Warto w taką zainwestować bo daje efekty ,jak mozesz sobie pozwolić na droższą to kup ,bo takie z marketów nie są nic warte .Najlepsze są takie *z pamięcią *.W Jusku (sklep pt.polska ikea :})są różne różniaste ,czasem sa na te drogie bardzo fajne promocje ,ja kupiłam taką z pamięcią za 130 zł chyba a kosztowała normalnie grubo ponad 200 zł .Mma już ją kilka lat i ciągle służy więc opłaca się zainwestować .Kiedyś miałam taką zwykła to pieniadze wyrzucone w błoto .

Może po prostu jego określenie *nastawić *jest użyte żeby pacjent wiedziała o co chodzi .Na szyi mój terapeuta robił ćwiczenia ,obracał szyję i po kilku takich obrotach wykonywał gwałtowny zwrot szyją co wyglądało moze jak nastawianie ale jest to kolokwialne nazwanie rzeczy bo w zasadzie to nic tam mi nie nastawiał tylko uruchamiał te kręgi .Jęsli facet ma uprawnienia i jest chwalony to wal do niego w końcu jak będziesz widział że chce ci urwać głowe to mozesz nie wyrazić zgody .Wygoogluj moze są o nim jakieś opinie bądz ma własną stronę bo ten mój ma ale on prowadzi warsztaty dla terapeutów na terenie całej Polski ,moze ten twój to jego uczeń :)

Pomogły mi bardzo ,tylko to było 2 lata temu a przy końcu terapii potrącił mnie samochód i miałam złamaną nogę więc przerwałam ,bo powinnm mieć jeszcze 2 zabiegi .Ale na prawdę żadne leki ani zadna rahabilitacja mi nie dała tak jak 5 spotkań z terapeutą .

https://goldengalaxy.ru/investitsii/realnye-i-finansovye-investitsii Работа для детей, школьников и подростков - 20 способов на все случаи жизни Что такое fee-девелопмент, и кому он выгоден – статья, цены и тренды – ГдеЭтотДом.РУ Рассказываем, что такое краудфандинг и зачем он нужен бизнесу ? Показываем, как создать и рекламировать свой краудфандинг-проект ? Какие краудфандинг-площадки использовать в России ? Деловая среда)~AEMacro(Cell(I,2,first)30 139,00)~AEMacro(Cell(I,2,last)33 171,00)~AEMacro(CellDelta(I,2,first,I,2,last) ??? Поиск персонала в любой крупной компании является постоянной проблемой, даже если ее сотрудников все устраивает, и они не спешат увольняться.