Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Potykanie serca, duszności i złe samopoczucie

Gość Andreo1979

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Andreo1979

Witam , chciałbym opisać mój problem może ktos mógłby mi pomóc , mianowicie od 7 lat męczę sie z moimi doleglowsciami serca, potykanie serca oraz od 2 lat dusznosć , nie byloby nic w tym dziwnego , ale zrobilem większosc badań, począwszy od badanie krwi , EKG, ECHO, Holter , i nic nie wykazalo niepokojącego , lekarze twierdzą , że jestem zdrowy , pewnie cos z psychiką , lecz martwi mnie to , ze od czasu kiedy doszły mi te dusznosci żaden lekarz nie ma na to wytlumaczenia , dusznosc wyglada tak , gdy rano wstanę przez 10 min jest ok , gdy zaczne sie myc , jem sniadanie , zaczyna mnie dusic, (po posilku zwlaszcza), i tak do wieczora, aż nie zasne , lecz zanim zasne to mija 1 godzinka lub wiecej , musze siadac dochodzi kaszel , dusznosc doskwiera mi rownierz przy wysilku fizycznym ,a zwlaszcza przy wysilku sie nasila dusznosc , jazda na rowerze zwlaszcza gdy chce ze tak powiem przycisnac z tepa , lub pod górkę, cwiczyłem kiedys kulturystykę, oczywiscie nie obylo sie bez sterydów , nie wiem , czy teraz nie jest to skutek moich mlodzienczych wybryków,chodz [rzyznam , ze pod koniec ze tak powiem mojej kariery z kuturystyka , zaczelem odczuwac potykania serca , lecz az tak nie przejmowalem sie jak teraz gdy doszlya dusznosc, nadmienie , ze mam teraz 33 lata 176 cm wzrostu i 80 kg wagi , wiem co znaczy niewydolny fizycznie organizm i mysle , ze to nie tu lezy przyczyna , poniewarz kiedy chce cos zaczac cwiczyc rower , silownia , to zaczyna mnie dopadac ta dusznosc oraz potykania serca, mocne bicie serca bez przyczyny , martwi mnie to czy lekarze nie zabardzo pochopnie podchodza to takich spraw, nie chcialbym za jakis czas dowiedziec sie , ze cos zostalo przegapione i jest juz za pozno , moze ktos mial podobny przypadek , lub wie co mogłbym jeszcze zrobic , nadmienie ze dusznosc wyglada tak jakby oskrzela byly sztywne i mialbym cos w plucach , lecz nie odksztuszam zadna wydzielina , jest to suchy kaszel ,nie moge nabrac do konca powietrza, myslalem , ze mam cos z tarczyca, bo mam tez zmiany temperatury ciala , a zwl;aszcza konczyn , zimno mi mimo , ze jest na dworze 30 stopni ciepla, zauwarzylem , ze przy takim stanie dolegliwosci (dusznosc, zimne konczyny , kolatania serca) oddaje dużą ilosc moczu (kolor bezbarwny) przez jakies 30 min do godziny , az nasilenie dolegliwosci sie zmniejszy, i tu nasuwa mi sie pytanie , czy jest mozliwe , ze mimo zrobionych przeze mnie badan , moge miec chore serce mimo , ze w wykonanych badaniach nic niepokojacego nie stwierdzono , nie przejmowalbym sie tak tymi kolataniami serca , ale ta dusznosc ogranicza mi wiekszy wysilek fizyczny moze ktos ma pomysl jakie badanie moglbym wykonac , bardzo proszę o wyrozumialosć . Pozdrawiam

Witaj , ja od 10 lat mam potykania, szarpania, kopania serca, mialam ekg, ukg, holtera i tak samo wszytsko ok, lekarz stwierdzil ze albo jestem zdrowa albo mam cos czego medycyna jeszcze nie zna (tu raczej zartobliwie:). Wiem jak to daje w kość, nabawilam sie nerwicy lekowej, lek o serce nadal jest ale juz mniejszy. jesli Cie to niepokoi nadal to idz do innego lekarza. Ja sobie dalam spokoj, męczę s ię no ale co mam zrobić....

Jesli dusznośc jest po posiłku to ja bym sie przyjrzała żołądkowi i ogólnie ukł.pokarmowemu .Czy nie masz wrażenia że żołądek jest rozdęty i ze przepona jest podniesiona do góry ?Być moze masz przepuklinę rozworu przełykowego i dlatego tak się dzieje .Obstawiam to na 99 procent .Jak jestes głodny to duszności pewnie nie ma .

Potykania serca też mogą wystepować po podniesieniu przepony .Możesz sobie profilaktycznie brac przeparat z magnezem ,może duży wysiłek wypłukuje go z organizmu i serce się potyka ,pij dużo wody zawierającej minerały ,jedz duzo pomidorów bo zawierają magnez i szczególnie potas krótego brak tez może powodowac przeskakiwania serca .

Dziękuję za podpowiedzi , wlasnie miałem robione badanie gastrologiczne wykryto u mnie helikobakter i przyokazji doktor ktory robiłmi to badanie powiedział, ze mam przepukline rozworu przelykowego , tylko czy to moze byc przyczyna tych potykan serca? bo mam wrarzenie , ze wlasnie cos jakby uciskalo mi serce , dziwne troche , czytalem kiedys gdzies na forum , ze przepuklina rozworu przelykowego moze dawac nawet kolatania serca , hmm tylko jak to leczyc? lekarz 1 kontaktu powiedzial , ze musze z tym zyc , ze nic sie nie da zrobic , jedynie brac leki na obnizenie kwasu zolądkowego.

Ja borykam się od 10 lat z identycznymi objawami.Z pustym żołądkiem jest ok.gorzej gdy coś zjem,nie mam nadwagi,jednorazowo jem mało,bo boję się potem duszności,kołatań,zawrotów głowy i uczucia gorąca gdzieś w plecach.Na takie objawy jedyne wyjście to głodówka no i jeszcze nolpaza ,którą biorę dwa razy dziennie po 40 mg.Dawka duża ale jedyna przy której mogę funkcjonować.Zanim poczyniono wielkie odkrycie przepukliny rozworu przełykowego u mnie ,leczono na nerwicę,depresję i zespół jelita drażliwego.

witam u mnie też wykryto przepuklinę rozworu przełyku inne badania dobre **ekg echo serca ; rtg płuc ; usg brzucha ; lecz ciągle czuje ucisk w mostku i dusznosci niekiedy dreszcze ; nie wiem może to nerwica lękowa czy może przepuklina powoduje takie objawy?

Witam wszyskich .Mam to samo od 2 lat .Przyczyna to refluks a skutek nerwica lekowa .Tez sie mecze z kolataniami serca juz 30 razy w ciagu 3 miesiecy ladowalem na pogotowiu z walacym sercem .Caly czas mam dusznosci pieczenie ciala jak cos robie to sie mecze  jak sie zdenerwuje to odrazu brak tchu .Doszlo jeszcze to ze caly czas czuje zoladek jak bym mial raka .Zawroty glowy kolatania serca dusznosci pieczenie w udach plecach .TO SA EMOCJE .Szybkie tepo zycia palenie stres i gotowe .Tez jak wstane jest ok a po 10 minutach katastrofa do wieczora. Tez nie wiem co to