Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tachykardia zatokowa a Concor cor

majeczka80

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, lekarz zdiagnozował u mnie tachykardię zatokową i przepisał Concor cor 1,25, nie stwierdzając żadnych wad serca po wykonaniu dodatkowych badań. Ponieważ zaskoczyło mnie to jak grom z jasnego nieba i mam naturę *zamartwiacza*, jestem bardzo zmartwiona tą diagnozą. Mam zatem następujące pytania: 1. Jakie skutki uboczne wywołał u Was Concor cor (oprócz tych ksiązkowych)? Gdzieś się naczytałam, że zatrzymuje wodę w organizmie i prowadzi do tycia... Zdażyło się to u Was? 2. Można się wyleczyć całkowicie z tej choroby, tak by odstawić na zawsze leki? 3. Są jakieś zioła czy warzywa, owoce, które pomogą sercu wrócić do normalności i pożegnać się z tachykardią? Mam nadzieję, że to nie za dużo pytań i że znajdą się towarzysze niedoli, którzy podzielą się ze mną swoimi doświadczeniem. Dzięki z góry!

Wyleczalna jest o ile jest przyczyna której ta tachykardia jest objawem jeżeli to problem hormonalny - trzeba go wyrównać jezeli elektrolity - trzeba je wyrównać jeżeli stres - trzeba zmienić tryb życia jeżeli inne choroby których objawem jest tachykardia - trzeba się za nie brać i leczyć jeżeli tachykardia jest idiopatyczna - bez przyczyny, np z powodu wariacji węzła zatokowego - tego się nie wyleczy, to się ustawia lekami, ostatecznie abluje ale to już ostateczność w takiej tachykardii. pytanie jest takie, jak duża ta tachykardia i co jest jej przyczyną, trzeba szukać przyczyny a nie tylko łykać tablety. Owszem łykać trzeba aby pomóc sercu ale jednocześnie trzeba szukać przyczyny. Jeżeli nie ma przyczyny to niestety łykać tablety póki działają. jak nie będą działać to serce za parę lat zacznie szwankować, nie tylko serce ale i naczynia krwionośne zwłaszcze tętnice. Nie martw się skutkami ubocznymi leku jeżeli nie są zbyt poważne, każdy jakieś ma, jak nie ten lek to inny, byle działał i jak najmniej szkodził! Jak wysoką masz tą tachykardię i całą dobę czy co jakiś czas? Jak wygląda twój holter ekg?

Mój puls nie był bez zażywania Concor, aż tak bardzo wysoki (maksymalnie 107) w porównaniu z tym, jaki ma wiele osób cierpiących na tachykardię, ale ponieważ jestem osobą szczupłą i zwykle mieścił się on w granicach 60-70 uderzeń jego podniesienie do ponad 100 powodowało u mnie ogromny dyskomfort. Miałam wrażenie, że serce mi wyleci z klatki piersiowej albo pęknie.