Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pas po operacji wszczepienia by-passów

Gość Anna87

Rekomendowane odpowiedzi

Tu chodzi zapewne o pasy, które ściągają klatkę piersiową po operacji a nie o by passy ;-) Aniu, jak długo tata ma nosić? Myślę, że to zależy indywidualnie od każdego człowieka. Jeżeli mu to pomaga to niech nosi. Krzywdy sobie nie zrobi :) Znam ludzi, którzy wcale nie nosili, inni zaś nosili tylko przez pierwsze tygodnie po operacji a jeszcze inni przez kilka m-cy.

Martak- tak tak, dokładnie o taki pas mi chodziło. Każdy mówi co innego. Jeden lekarz, że lepiej nie, bo mięśnie nie mają jak pracować. Drugi, że nosić. Tata nosi, jak wykonuje coś bardziej obciążającego. Ale podejrzewam, że całkowicie chciałby odpuścić tylko nie wie czy może? Czy może już nie powinien zakładać...? Też słyszałam, że niektórzy wcale nie noszą...

Ania87- masz rację ;ile osób tyle zdań.Ja nosiłem ok . pół roku;jak wychodzilem z domu - (była akurat zima..)..i przy jakichkolwiek obciażeniach..Różne są wersje -ja dostosowałem sie do tej -że zapobiega ewentualnym fizycznym uszkodzeniom -redukuje ból przy gwałtownych ruchach... i że zapobiega tzw.bliznowcowi..no i działa lepiej na psychikę... pozdrowionka

Ja mialem by passy 7 tygodni temu robione w Niemczech. Zalecenia tutejszych lekarzy (dotyczy pasa elastycznego ktory mi załozyli po operacji) 6-8 tygodni (okres zrosniecia sie mostka) w tym do 3 tygodni non stop, potem tylko do spania. Ja nosilem caly czas 4 tygodnie dawalo mi to poczucie bezpieczenstwa przy cwiczeniach.

Gość Chester Back

Ponieważ,jestem osoba w wieku 72 lata ,bardzo wysportowaną (w ciągu tygodnia bez wysiłku przepływam około 5 km,a mm mieć założone-wszczepione bay-pasy myślę ,że więcej jak miesiąc nie będę nosiłl pasa sciągającego do zrostu klatki piersiowej i po miesiącu wracam na pływalnię no może nie tak intensywnie na początku.