Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość asiulka76

Rekomendowane odpowiedzi

Miałam wykonane echo serca u specjalisty po incydencie niedokrwienia w mózgu./lakunarna zmiana niedokrwienna/ Wynik jest: Aorta 27 mm (20-37) Lewy przedsionek 30 (n.do 40mm) RVDd 27mm (7-26)wym. komory prawej LVIDd 56 mm (37-57mm) wym. rozk. kom. lewej LVIDs 32 mm IVSd 13 mm (6-11mm) grubość śr. przegrody EF 65% (56-78) Teichholz frakcja wyrzutowa LVPWd 7 mm (6-11mm) grubość ściany tylnej Zastawka mitralna: fala zwrotna +4 wzdłuż bocznej ściany lewego przedsionka pole fali zwrotnej 9cm2, płatki zastawki zwłókniałe pogrubiały brzeżnie płatek przedni Zastawka aortalna: mocniej wysycone płatki, sl fali zwrotnej Zastawka trójdzielna: fala zwrotna +1/+2 wąska Maksymalny gradient fali zwrotnej : 23 mmHg Zastawka płucna: Act 120 msec Lewa komora: normokinetyczna Opis badanie: Lewa komora niepowiększona o prawidłowej funkcji skurczowej, umiarkowanie ciężka niedomykalność mitralna, struna rzekoma w świetle lewej komory, nadmiernie wiotka przegroda międzyprzedsionkowa bez cech ewidentnego przecieku. Byłam pierwszy raz u lekarza kardiologa i kompletnie nie wiem co z czym wiązać. Dostałam zalecenie by wykonać badanie echo przezprzełykowe, nie wiem w jakim celu czy coś jest na rzeczy? Na skierowaniu napisano rozpoznanie: Niedomykalność mitralna podejrzenie PFO w NMR zmiana niedokrwienna (kod:I34 Z03) Proszę mi tak po ludzki napisać o co w tym wszystkim chodzi i czy to coś poważnego, czy po prostu jakaś przypadłość? Dziękuję serdecznie.

Twoja niedomykalność zastawki mitralnej jest bardzo duża bo aż IV st a są tylko IV stopnie. Ale z tego co widać nie wpływa zbytnio na pracę serca - co szczerze mówiąc trochę mnie dziwi ;) ale to dobrze! - Musisz uważać, wyniki powtarzać, być pod stałą opieką lekarza bo taka niedomykalność jest wskazaniem do leczenia operacyjnego - wymiana zastawki na mechaniczną bądź biologiczną -

Dziękuję. A skąd wiesz, że nie wpływa na moją prace serca???Mam objawy chorobowe to na pewno. Nie sposób je teraz wymieniać. A owszem coś czytałam o tym, że czeka mnie być może zabieg. Mnie interesuje jak długo to może potrwać i co dalej? Mam do tego fatalnie sporą anemię. Jak wiesz coś na ten temat czekam na info

Bo resztę wyniów z echo masz ok, ale aby się upewnić chcą przezprzełykowe - one jest dokładniejsze i pozwala obejrzeć serce z innej strony ;). właśnie ta niedomykalność zastawki mogła wpłynąć na niedokrwienie mózgu, dlatego trzeba się tym zająć aby uniknąć kolejnych. Kardiolog powinen cię pokierować co i gdzie dalej :)

Tak jak zostało napisane w poście powyżej :) Wiem, że nie wpływa bo nie ma jakis istotnych zmian hemodynamicznych w sercu - czyli powiększone komory, przedsionki, zmniejszone EF% - u Ciebie wszystko jest w normie. Jeżeli anemia jest silna to może wpływać na pracę, serca. Leczysz ją jakoś? A co do operacji - jeżeli nie ma zmian w sercu to raczej zastawki nie wymieniają, bo co jak co ale najlepiej wszystko mieć jak najdłużej swoje.

Witam jestem po w/w badaniu. Wynik jest w stosunku do podejrzenia tego PFO okey, ale... Badaniem przezprzełykowym nie stwierdzono przepływu patologicznego przez przegrodę międzyprzedsionkową lewo prawego, ani typu PFO prawo lewego. Badanie wykonano z podaniem kontrastu. Stwierdzono natomiast pogrubiały, zmieniony pozapalnie płatek przedni zastawki mitralnej z lekkim jego uginaniem się w kierunku lewego przedsionka z falą zwrotną prawie do dna przedsionka co wymaga dalszej obserwacji. Moje pytanie co do tego wyniku to jak uchronić swoje serce na co należy zwrócić uwagę? Czym, może taka sytuacja grozić i czy bierze się na to jakieś leki? Tak biorę żelazo domięśniowo ale z marnym rezultatem...Tak więc jak długo mogę cieszyć się swoją zastawką jeszcze? Mam 36 lat........bo to chyba też istotne

Witam serdecznie!!! Jestem po 24h monitorowaniu serca za pomocą Holtera. To jest mój wynik: W 24- godzinnym monitorowaniu ekg metodą Holtera stwierdzono rytm zatokowy ze średnią częstotliwością rytmu serca 74/min,maksymalną 126/min, minimalną 47/min. Stwierdzono 1 częstoskurcz z szerokimi zespołami QRS złożony z 6 zespołów 160/min. Nie stwierdzono incydentów niedkorwienia mięśnia serca. Proszę mi wyjaśnić co to są te szeroki zespoły QRS złożone z 6 zespołów ale jakich? Miewam często sine palce u dłoni oraz sine usta. Natomiast po wyjściu na dwór palce stają mi się odrętwiałe blade niedokrwione na moje oko i niemożna nimi poruszać. Potem po jakimś długim czasie stają się jakby niebieskawe, ukrwione? Co to może znaczyć? Moje ciśnienie znacznie się podwyższyło do wartości 168/95/85. Mam przepisane leki 1x dziennie axtil, jednak Kardiolog mówiła by brać jeszcze leki moczopędne ale nie wiem jakie bo zapomniała przepisać, mogę prosić o jakąś sugestie jakie wziąć? A nie wiem dlaczego przepisała mi do tych leków oxazepam? Fakt jestem przed zabiegiem ucha, na początku grudnia.