Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból łydki i uda przy uwypuklonej żyle a zakrzepica

Gość papiaxxxxxx

Rekomendowane odpowiedzi

Gość papiaxxxxxx

Boli mnie prawa łydka i trochę udo. Łydka jest trochę twardsza niż lewa, nie jest spuchnięta ani gorąca, cięższa. Jedna żyła powierzchniowa jest uwypuklona. Mam rozszczep kręgosłupa S1-S2. Jakiś czas temu miałam podobną sytuację, tyle, że w nodze lewej. Zrobiłam D-dimery- wyszło zaledwie 100 na 500, crp, jonogram, płytki krwi=ok. Czuję tętno w kostce i kolanie. Boli jak chodzę, zegnę nogę w kolanie. Nie przyjmuję antykoncepcji, dużo się ruszam, jestem szczupła. Tylko dzisiaj kimnęło mi się na niecałą godzinkę w pociągu.

Gość papiaxxxxxx

Ostatnio miałam ten sam ból, tylko w nodze lewej i nawet pisałam z Panią na ten temat :P Byłam wówczas u lekarzy i nie zdiagnozowali zakrzepicy. Byłam również u mojego neurologa, powiedział, że noga może mnie boleć właśnie z powodu moich problemów od urodzenia ( spina biffida S1-S2, napięcie mięśniowe lekkiego stopnia, skolioza odcinka piersiowego ) i rehabilitacja do końca życia :/ A lewa noga nie różni się niczym od prawej z wyglądu- nawet puls jest tak samo wyczuwalny...

Gość qwertyuuio

Papiaxxxxxx przepraszam, że w Twoim wątku, ale muszę. Aniu05 - zauważyłam, że w wielu wątkach podchodzisz w stylu *olewki* i dodajesz głupie komentarze... Jak się okazuje, że z kimś rozmawiałaś to od razu przepraszasz. Z tego co kojarzę to jesteś pielęgniarką, czy nie powinnaś podchodzić do każdego *pacjenta* tak samo?

Qwertyuuio- nie wiem o co ci chodzi i proszę przytocz moje olewające komentarze jesli mozesz ,jestem na tym forum jakieś 3 lata i zawsze jeśli coś wiem to staram się pomóc ,mam również swój moze dziwny a moze nie sposób żartowania nie zawsze łapany przez wszystkich . .I rzadko kogo przepraszam bo nie mam za co .Dużo osób natomiast dziękowało mi za pomoc ,tak więc kompletnie nie rozumiem twojego komentarza .A jesli chodzi o ścisłość każdy moze pisac na każdym wątku to co uważa prócz obrażliwych rzeczy oczywiście .Nie jestem w pracy i nie traktuje nikogo tutaj jako pacjenta bo online to raczej pielęgnowac się nie da .Pozwól ze będę dalej pisać tak jak do tej pory i to co i jak uważam za stosowne .

Papiaxxxx-grzyby w kale wyjdą każdemu z nas bo bytują tam od zawsze .Dziwne gdybyś ich nie miała.Pytałam bo moja koleżanka poszła też na jakieś badanie w stylu -magnetyzmu ?????i wyszła jej grzybica plus wszystkie możliwe pasożyty przy których powinna wyglądac już jak suchar połaczony z dzdzownicą .Oczywiście badanie było za darmo natomiast kropelki leczące wszytko kosztowały 50 zł .Przy nasilonej grzybicy -bo moze być zbytnia ekspansja w jelitach ważna jest dieta ,zero cukru ,drożdzy ,mąki itp.za to dużo czosnku ku uciesze wszystkich naokoło przebywających .

Gość papiaxxxxx

A jak się skończyły losy koleżanki? No wiem, że ma je każdy ale mi wyszło za dużo. Ja za badanie płaciłam niestety, jakiś test EAV czy coś w tym rodzaju. Może napiszę pani moje wyniki: 0-brak obciążęń 1-2 małe 2,5-3,5 duże 4 bardzo duże Jelito grube 3 płuca 1,5 zatoki 3 żyły 2 (czyli to co nas interesuje ) wątroba 2 woreczek żółciowy 2 żółć 2 nadnercza 2,5 pochwa 2,5 odbytnica 2 nerwy rdzeniowe 2 śledziona 2,5 żołądek 2 dwunastnica 1,5 wegetatywny system nerwowy 2,5 maź stawowa 3 piersi 1,5 nerki 2,5 pęcherz 2,5 przewody moczowe 2 macica 1,5 jajowody 2 jajniki 1,5 chrzastki stawowe 2,5 wiezadla stawowe 2,5 torebka stawowa 2,5 rdzeń kręgowy 2,5 tarczyca 2 pień mózgu 2,5 jelito cienkie 3 mięsień sercowy 1,5 komory serca 1,5 tetnice 2 grzyby i pleśnie 3 pasożyty 3,5 reakcja autoimmunologiczna 3 zab. metaboliczne glutenu 3 metale ciężkie 2 obciążenia chemiczne 2 zaburzenie flory bakteryjnej 2 alergie 2 niedobór witamin 2,5 niedobór minerałów 3 wirusy 1,5 beztlenowce 1 mykoplazma 1 chlamydia 0,5 boleria 0,5 helikobakter 2 koleina 3 Ogniska zapalne: trzustka, pochwa, wątroba, śledziona Ogólna diagnoza: grzybica ogólnoustrojowa. Kontrola 10 października. Zapisane leki, ziołowe, fajne ceny. +30zł z porównaniem do normalnej apteki. : Pan Darco Parazine Plus Fiber Aloe vara pel Acidophilus I nie wiem czy po takich wynikach dalej bać się obciążeń ze strony układu krwionośnego. Kurde ale ja od tamtego epizodu dużo piłam (1,5l wody + jakaś herbata, kawa raz-dwa na tydzień), spacer, nogi w ruchu, nawet w ten dzień kiedy mnie zaczęła boleć przeszłam 6km. I później mi się w tym pociągu kimnęło. I ogólnie ja nie jestem osobą, która siedzi tylko- wręcz jestem niespokojna, ciągle chodzę. Jedyne co to palę. Pamiętam, że tydzień temu w czwartek mi coś w kręgosłupie łupnęło (3 dni smarowania i przeszło). A ten ból nogi też nie jest tak, że nagle. W środę bolało tak trochę, teraz nieco mocniej- ale normalnie chodzę, choć boli... Moją siostrę jakiś czas temu też tak noga bolała, tyle że lewa. I chciała pożyczyć kasę na to badanie, jej wyszło 120 (D-dimery, do 500). Tyle, że ona pali i brała anty.

Kompletnie nie wiem o co chodzi w tych badaniach i nie powiem jak się nazywało to badanie koleżanki .Wiem ze była na kontroli i po kroplach cudownie odzrowiała wg tej maszyny .Jesli przejmujesz się żyłami to powinnaś brać Aescin-lub inny ,to wyciąg z kasztanowca ,działa przeciwzakrzepowo ,przeciwzapalnie i ochrania żyły .Lub coś z rodzaju diosminy .Oczywiscie jak to bywa z takimi lekami trzeba brac dłuższy czas .Co do bólu nogi to daje sobie uciąć trochę z bioder że to od kręgosłupa .Skoro przedtem noga bolała tak samo i też pamiętam że smarowałaś kręgosłup .A dimery miałaś ok .Jak już zainwestowałas w te leki to wybierz i zobaczysz .Przeciwzakrzepowo działa też Acard -to nic innego jak aspiryna tyle że rozpuszcza się w jelitach .Ludzie biorą ją latami ,zapobiega też zawałom i udarom .

Ale Acard?Acard jest w dwóch dawkach 75 i 150 mg .Profilaktycznie bierze się jeden raz dziennie 75 mg .Ale musisz uważać jesli masz problem z żołądkiem ,niby rozpuszcza się w jelitach specjalnie po to zeby nie drażnić błony śluzowej żołądka ale potrafi podrażnić .Ja np.nie moge w ogóle aspiryny żadnej bo umieram z bólu .Jesli natomiast chodzi o diosminę to tak jak producent napisze bo są różne dawki ,największa to chyba 1000 mg i raz dzienie trzeba brać .Preparaty z kasztanowca -Venescin ,Aescin i inne też jak na ulotce .A no i musisz pamiętać żeby przy Acardzie przed np.wyrwaniem zębya albo inną *operacją krwawą *odstawić kilka dni przed bo rozrzedza krew .Poszukaj tez ziół do parzenia na żyły ,coś mi się tłucze po głowie nazwa Venoruton ?.Wydaje mi się że musisz tylko pomóc sobie mentalnie z tymi żyłami bo skoro masz dimery w dolnej granicy to nic ci nie grozi .Największym niebezpieczeństwem są doustne antykoncepcyjne a jeszcze w połączeniu z papierosem to już masakra .Podziwiam kobiety łykające to świństwo wiadrami przez całe życie .Nie ma gorszej trucizny .

Gość papiaxxxxx

Ja nie brałam nigdy i nie biorę ;) Ale też mi się wydaje, że gdyby to była zakrzepica to już dawno leżałabym w szpitalu *nie kracząc i wypluwając 3 razy*. Bo wczoraj przeszłam pieszo z 5km, dzisiaj 3km. Nie licząc ile się w domu chodzi ;)

Matko święta 5 km ,padłabym trupem .....a co do charakteru bólu to za bardzo nie mogę powiedzieć bo to objaw subiektywny dla każdego .Od kręgosłupa ból jest taki promieniujący ,podłużny ,ciągnący -nie wiem jak to jeszcze określić .A ból zatorowy est najczęściej zlokalizowany w jedym punkcie ,tak samo boli np.żylak w jednym punkcie .Bóle krażeniowe ,przeciążenioe żył daje ból *zmęczenia*całych nóg .Ale nie wkecaj się w te żyły :)

Gość papiaxxxxx

No na pewno to nie jest ból punktowy :D żyły mi widać, ale jak wszędzie, tak jak mojej mamie, moim siostrom :P a co tych leków moich na tą grzybicę to jeszcze ich nie kupiłam, ale teraz sobie patrzę na ceny. I np. chcieli mi wcisnąć Pau D*arco za 94 zł, a na necie jest za 30. 0,o . Błonnik za 80zł, gdzie nawet za 12zł znalazłam :D

Gość papiaxxxxx

Dzisiaj ból jest silniejszy niż ostatnio, spałam z nogami wyżej ale i tak chwilę pochodziłam i boli łydka :/ na wszelki wypadek idę zrobić INR, bo też wykaże czy to problem z żyłami i kupię ten Aestin :/ ostatnio bolało mnie ok. dwóch tygodni, dzisiaj jest piąty dzień...