Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Żyłka lub kabelek wystający z brzucha po operacji z przeszłości

Gość gosciu78

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 1,5 roku temu miałem operacje metoda Bentalla, wszystko przebiegło ok. Badania okresowe jakie robię wychodzą ok. Czuje się równie dobrze. Wydawałoby sie ze wszystko jest jak trzeba, ale w ostatnią sobotę przeżyłem szok... od czasu do czasu czułem jakieś dziwne kłucie, mniej więcej na wysokości wątroby(?) , nie bardzo mi to przeszkadzało, zresztą kłucie to pojawiało się sporadycznie i prawie nie bolało. kilka dni temu zauważyłem coś pomiędzy blizną po opracji, a pępkiem, coś co wyglądało jak ukąszenie osy, komary...pająka...sam nie wiem jak co to wyglądało ;). przejeżdżając opuszkiem palca po tym odczułem coś kującego - od razu pomyślałem że to pewnie żądło, które zostało po osie, tyle tylko że sobie nie przypominałem aby cos mnie użądliło ;). Przy okazji byłem u lekarza po receptę na warfin i zapytałem lekarza czy mógłby to zobaczyć... skwitował ...panie to nic jak czyrak jakiś... ;P - no ok pomyślałem sobie ... czyrak... w sobotę już wieczorem, leżąc czytam sobie gazetkę, nagle wzrok mój utkwił we wspomnianym powyżej miejscu na brzuchu, patrzę a tu mi coś niebieskiego wystaje na 1 cm... nie wierze własnym oczom, ale ciekawość wygrywa, łapie za to coś niebieskiego i wyciągam z brzucha coś jak żyłka / kabelek , cienki o długości ok 10 cm. Moja żona widząc to co mało nie zemdlała... zastanawiam sie czy to jakaś pozostałość po mojej przeprowadzonej 1,5 roku temu operacji? co w takim razie może jeszcze tam się znajdować? Nie przypominam sobie abym jadł ostatnio kabelki, żyłki itp ;) co o tym myślicie? ja jestem zdezorientowany i muszę chyba zrobić jakieś badania które stwierdzą czy przypadkiem nie mam czegoś jeszcze w brzuchu... pozdrawiam, P.

Wiem że to stary wątek ale jakoś zostawiony bez odpowiedzi... To na bank szew nierozpuszczalny albo jego część - kawałek się gdzieś zaplątał i ciało zaczeło go usuwać. Dość późno co prawda. Miałam ostatnio takich niebieskich szwów z 30 po przeszczepie. Warto sprawdzić czy nie ma ich tam wiecej..