Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Beta blokery w płynie

aran

Rekomendowane odpowiedzi

Dlatego, że dziecko jak mówisz może złapać buteleczkę i wypić całą zawartość. Nawet człowiek dorosły. Przykład? Mój pradziadek wypił całą buteleczkę flegaminy, a ma 105 lat. Dobrze zrobił , bo gdyby nie to to niewiadomo co by było gdyż miał zapalenie płuc i straszną flegmę, która po wypiciu całej butelki odpuściła. Poważnie tak było!

Jeee zazdroszcze dziadkowi wieku, tzn ja też chciałbym takiego dożyć. Miałam sąsiadkę która miała 103 lata jak zmarła i kiedyś będąc u swojej babci na grobie który sąsiaduje tuż przy grobie tej sąsiadki usłyszałam jak jedna kobieta mówi do męża *zobacz, oni się musieli pomylić, ta kobieta musiałaby mieć 103 lata* zaśmiałam się wtedy sama do siebie :) pozdrów dziadka

Wszystkie leki trzyma się w miejscu niedostępnym dla dzieci, niezależnie czy to płyn, proszek, tabletka, czopek bo ryzyko jest identyczne. Większość leków w słoiczkacz czy butelkach ma specjalne zabezpieczenie przed dziećmi. Sąsiadka ma dziecko na morfinie, dostaje w syropie, też jest ryzyko przedawkowania, jak w każdym leku a przedawkowanie morfiny = zgon. Lek ma specjalną butelke z zamknięciem i aplikator przypominający strzykawkę z podziałką co do 0,1 ml. Obecnie większość leków dla dzieci (te które są w płynie) mają zabepieczenia i apliatory aby nie przedobrzyć z dawką. Tak samo z dala od dzieci trzyma się wszelkie środki chemiczne, w tym piorące, myjące a tym bardziej czyszczące, ryzyko jest wszędzie. Leki i śr chem powinno sie trzymać w szfkach zamykanych najlepiej, z dala od zasięgu dzieci.