Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Agi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mój 4-letni synek od maja był 3-krotnie hospitalizowany. Trafił z powiększonymi węzłami chłonnymi po czym po szeregu badań stwierdzono podwyższone transaminazy. Po kontroli (2 tygodnie) wyniki jeszcze się pogorszyły. znowu szpital. nie znalezniono przyczyny. kolejna kontrola wyniki znowu się pogorszyły. Przy 3 hospitalizacji wyszedł wysoki wynik CPK a transaminazy i LDH spadły o połowę po podaniu antybiotyku Klacid (stwierdzono zmiany zapalne prawego płuca). Kolejna kontrola po 2 tygodniach od antybiotyku wyniki wracają z powrotem do góry. 22.08.2012 CPK ponad 6 tys, CK-MB 75.5, LDH ponad 6oo, Aspat 130, Alat ok. 90. Lekarze w moim mieście nie wiedzą, w którą stronę nas skierować.... ewidentnie błądzą a wyniki coraz gorsze. Czy ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem. Może podpowie o czym mogą świadczyć takie wyniki.

Może był na coś chory ,no. zapalenie płuc czy oskrzeli i dostawał zbyt dużą dawkę leków chemicznych, również paracetamolu,który w nadmiarze szkodzi wątrobie.Przeanalizuj wszystkie ulotki leków ,jakie brał dotychczas.Może do kliniki z nim jechać do jakiegoś mądrzejszego lekarza....A może urodził się z jakimś defektem wątroby....Dziwne,że w szpitalu nie potrafią do tego dojść.Jak nie umieją,to powinni przynajmniej pokierować -- dokąd udać się z tym problemem.

Niby powinni.... nie wiedzą gdzie więc wysyłają nas w różne miejsca (ale tak trochę dlatego żeby się pozbyć kłopotu). Mam skierowanie do neurologa, kardiologa, do chorób metabolicznych, chorób mięśni. Nie muszę mówić jakie są terminy :( Najwcześniej koniec roku a choroby mięśni na 2015 rok. Wyniki lecę na łeb, na szyję. Nie jestem pewna czy można czekać. A tak prawdę powiedziawszy jeden z ordynatorów (półprywatnie) powiedział, że raczej nie mogę. Teraz szukam już w desperacji prywatnych gabinetów specjalistycznych... u mnie w mieście (100 tys mieszkańców) niestety nie ma specjalistów, którzy zajęliby się prywatnie dzieckiem. Szukam więc w Polsce. Jednocześnie szukam *wśród ludzi* podobnych lub takich samych przypadków. Być może ktoś coś mi podpowie...

... a jeżeli chodzi o choroby to odkąd poszedł do przedszkola (od września) tak non stop chorował. Tydzień w tydzień. W drugim półroczu praktycznie non stop na antybiotyku (pierwszy raz w życiu, nigdy nie brał żadnych leków). Zinnat. Ciągłe zapalenie oskrzeli, płuc....

Próbujcie dostać się do Centrum Zdrowia Dziecka, tam na pewno będą wiedzieli w jaką stronę iść, proszę z wynikami się tam udać, albo chociaż kogoś z rodziny wysłać wraz ze skierowaniem dziecka, Umówić się przez telefon chociaż, szukać dalej, i to szybko, to jest malutkie dziecko

... echo serca załatwione mam na wtorek (prywatnie), a jeżeli chodzi o CZD to zanim wyszły wysokie CPK, CK-MB to faktycznie po mojej prośbie mailowej zapisali mnie do chorób wątroby. Teraz wyniki trochę zmieniają diagnozę i raczej to już nie wątroba więc podjęłam próbę przekierowania mnie do innego specjalisty w CZD według ich uznania. Odpowiedź powinnam mieć w poniedziałek.

Nie tylko w CZD jak dobra kardiologia dziecięca, tam są strasznie długie kolejki. W Warszawie jest jeszcze oddział przy ul. Litewskiej, jeżeli chcecie prywatnie to w stolicy bardzo dobrym specjalistą jest dr. Dangel - ona co prawda diagnozuje prenatalnie, ale zajmuje się też dziećmi, które są już na świecie - dr. Mądry. Poza Wawą to polecam również CZMP w Łodzi, Katowice, Zabrze, Wrocław, Kraków - prokocim, Poznań, Gdańsk. Specjalistyczne ośrodki rozłożone są po całej Polsce. Jakie dziecko ma poziom CRP? Podejrzewał ktoś zapalenie mięśnia sercowego?

Podstawowym badaniem jest EMG, ale nie proponowalbym robic go na wlasna reke. Moge Ci podac troche szczegolow tylko pamietaj, ze kazdy przypadek jest inny i moje doswiadczenia moge pomoc lub wrecz przeciwnie. Podaj do siebie jakis komunikator np skype czy gg