Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatanie serca i nierówna praca serca podczas leżenia

Gość Augiasz

Rekomendowane odpowiedzi

( 22 lata ) Witam, mam od dłuższego czasu problem jak myśle z sercem, otóż gdy chodzę, siedzę , ruszam się jest prawie wszystko w porządku a gdy tylko się położę wszędzie czuję nierówną pracę serca i tak jakby pulsowanie, nasila się to gdy leżę na plecach/boku , mogę z trudem zasnąć jedynie w pozycji leżącej na brzuchu, po czym boli mnie kręgosłup rano. Gdy leżę albo dłużej siedzę to mam też dziwne uczucie w nogach, tak jakby *coś mi siedziało w mięśniach* , tak jakby bezsilność , nie wiem czy można to nazwać drętwieniem, ale muszę co chwilę ruszać nogami i się przewracać ze strony na stronę. Nie pomaga nawet intensywny wysiłek mięśni nóg , czasami też jak wchodzę po schodach to takie mam uczucie, czy może to być problem z krążeniem w nogach ? ( aczkolwiek nie jest mi w nie zimno ) Lekarz rodzinny sugerował zespół niespokojnych nóg, byłem u neurologa , na MRI głowy , kręgosłupa i nic nie wykazało poza zniesioną lordozą z przeprostem w odcinku szyjnym. Byłem u jednego kardiologa (echo, holter) to stwierdził , że nie ma nieprawidłowości, tylko serce nieco za szybko bije. Takie problemy , które opisują mogą być wynikami nieprawidłowości układu krążenia czy raczej nerwowego ? Często to uczucie w nogach nie pozwala mi zasnąć przez godzinę, dwie i często się budzę w nocy.

Próbujesz Augiaszu oczyścić sam swoje stajnie?Zacznij od mięśni,są zbyt napięte,stąd problemy z kregosłupem.Przez mięśnie,przy mięśniach biegną naczynia krwionośne.Napięcia mięśni powoduja ich zwężenie a tym samym zmniejszają ilość krwi,która przez nie płynie.Siedząc ciężarem swego ciała,powodujesz zablokowanie naczyń.Nogi nie dostają krwi.Podobna sytuacja jest z leżeniem,ciężar ciała wpływa również na mięśnie pleców.Brzuch jest słabiej umięśniony,łatwiej więc zasnąc w tej pozycji.Lekarze upierają się,że serce to też mięsień,więc i jego praca może być upośledzona.Wyrzuć z jadłospisu wszelkie chipsy,pizzy i podobne im wynalazki.Ostro przyprawiane pożywienie,smażone tłuszcze,kawę,czekoladę,nie skąp sobie wody,nie nadużywaj seksu.Przed snem weź w miarę gorąca kąpiel,aby mieśnie rozluźnić.No i dziennie marsz 5 km,nie bieg,lecz w miarę szybki marsz,bez żadnych kijów.Herkules bedzie zbyteczny.może nawet zawiedziony?

Augiasz, problem z nogami to Zespół Niespokojnych Nóg. Mam to samo, podobnie jak ponoć 10 proc. dorosłych. To swędzenie i przymus poruszania nogami podczas siedzenia i leżenia mam od dzieciństwa. Teraz wreszcie medycyna uznała, że to nie wymysły, tylko prawdziwe odczucia o podłożu neurologicznym. Wybierz się do neurologa, on Ci przepisze leki, które złagodzą te objawy i pomogą zasypiać. Co do serca, to ja też mocno czuję jego bicie, nie tylko w czasie leżenia, ale i siedzenia:-) Może u Ciebie też jest powiększone?

Henio niestety sam muszę sobie radzić ze sprzątaniem, bo na dobrych lekarzy ciężko trafić. Co do diety to masz racje, lubię ostre potrawy, dobrze posolone, ale od wieków tak jadałem i nie było problemów.Rzeczowo opisałeś układ krwionośno nerwowy, ale niestety leki na rozluźnienie mięśni szkieletowych na nic się zdają, totalne wymęczenie przed snem także

..uciekł mi wątek Też zauważyłem , że często mam takie uczucie chwilowej bańki powietrza w okolicy serca/płuc, wtedy szybciej odetchnę i ustępuje, jeden lekarz zasugerował możliwość zakażenia pasożytami ze względu na nietolerancje niektórych pokarmów/płynów co wcześniej nie występowało, ból karku i zmęczenie rano gorsze niż wieczorem