Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gwałtowny wzrost tętna podczas treningu

Gość Pawel

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku lat uprawiam (a wlasciwie uprawialem) kolarstwo gorskie i wspinaczke sportowa. Jednak zaniepokoily mnie nagle wzrosty tetna podczas treningu. Gdy zaczalem uzywac minitora pracy serca okazalo sie, ze tetno wzrasta u mnie do ok 240 uderzen. Jednak mimo tego nie odczuwalem jakis specjalnych dolegliwosci, oddech byl normalny, jedynie drobne mrowienie w nogach. Lekarz, do ktorego sie zglosilem wykonal mi EKG, ktore nic nie wykazalo. Nastepnie USG, takze bez rezultatow i dopiero zalozenie Holtera ujawnilo napady czestoskurczu. Lekarz skierowal mnie na test wysilkowy. Jednak ani ten ani nastepny nie wykazaly zadnych nieprawidlowosci. Lekarz uznal, iz testy te sa dla niego obiektywne i stwierdzil, ze powinienem unikac ekstremalnych wysilkow. Jednak te napady ostatnio powstaja nawet przy szybszym wejsciu po schodach. W zwiazku z tym pragne sie zapytac, czy sa w Polsce osrodki lub lekarze zajmujace sie tego typu dolegliwosciami.

Mi tak samo cos sie stalo ze przyspiesza mi bardzo tetno podczas wysilku . Jakby panowie sie czegos dowiedzieli to prosze o post na forum. Ja szukalem pomocy ale nigdzie nie znalazlem bo niby moje serce jest zdrowe. Bardzo powoli normuje mi sie tetno po wysilku rowniez