Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Takychardia zatokowa a sport

Gość chatka2

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, ja mam tachy zatokową, dość wysoką i umnie ze sportem to tak średnio-wszystko praktycznie odpada , opalanie też, w tamtym roku karetka mnie zwiozła z wałow, bo zachciało mi sie opalać;] ale to chyba kwestia indywidualna każdego organizmu. Ważne by nie przeginać w żadną stronę:)

A skąd się w ogóle dowiedziałyście, że to tachykardia nieadekwatna? Bo ja się męczę z wysokim pulsem od ponad pół roku ciśnienie mam przy tym bardzo niskie i coraz więcej dodatkowych skurczy. Wykryto u mnie mostek nad LAD ale czy to może być z tego??? Nie mogę brać leków na zwolnienie ( z rożnych przyczyn) Z czego w ogóle się takie cos nagle bierze??? dodam że nerwice już wykluczyłam - tablety choćby nie wiem jak silne po prostu nie działają. Co do sportu to kardiolog kazał mi go uprawiać a przy pulsie 120 odpoczywać, ale co z tego jak ja wyjściowy często mam 120... Na słońcu o dziwo czuję się dosyć dobrze najgorzej jest po jedzeniu wtedy jak próbuje gdzieś pójść robi się fatalnie

Niedekwatna to bez powodu (wykluczono inne choroby serca i organizmu, w tym stresy nerwice, gorączki, zatrucia itd), czyli sobie stuka bo tak chce ;) i rozpoznana przez lekarza na podstawie wszystkich badań. To lekarz stawia diagnoze nie my sami :) Ze sportem, można ale gdy się meczy to trzeba odpoczywać bo wyjściowo tętno już jest szybkie a w wysiłku przyspiesza jeszcze bardziej. Niewieli wysiłek fizyczny jest wskazany ale z umiarem. Opalanie na słońcu czy w solarium odpada chyba że chcecie wylądować w szpitalu! Tak samo sauny.