Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Salwy oraz bloki przedsionkowo - komorowe a sport

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 16 lat, na holterach ciagle wynikają salwy oraz bloki przedsionkowo-komorowe. Jeden lekarz zabronił uprawiania sportu a drugi pozwolił. Na najgorszym holterze bylo 8 salw z 1 czy 2 parami. Grałem z tym 5 lat w piłkę, nie odstawałem kondycyjnie od kolegów. Zazwyczaj na holterze jest jedna salwa i kilka bloków powyzej 2 sek. Miałem próbe wysiłkową, dobrze znosze wysiłek pokonałem 100% zaplanowanej trasy. Salwy mam zazwyczaj w nocy kiedy śpie. Jak duże jest ryzyku pojawienia się czegoś podczas wysiłku ? bo chce żyć normalnie biegać chodzić na siłownie. dodam jeszcze że przyjmuje leki na arytmie od dziś

Cześć Mateusz. Ja miałam zarejestrowaną salwę, też w nocy. Lekarz powiedział, że mogło się to zdarzyć każdemu. Ale jeżeli masz te salwy na każdym holterze, to znaczy że nie jest to kwestia przypadkowości. Para ma gorsze rokowanie niż skurcz pojedyńczy więc salwa tym bardziej. Ja na twoim miejscu poszukałabym naprawdę dobrego kardiologa, tak dla pewności, że możesz ten sport uprawiać. Na zdrowiu nie można oszczędzać a już z penością go bagatelizować...